powiadomienie
Moje najlepsze przepisy na Święta🎄 i sylwestra ✨
sprawdź zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
Przekąski / Kolendra

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi – polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Aromatyczna zupa na…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie to klasyczny, głęboko aromatyczny barszcz o intensywnym kolorze i naturalnej…
Zobacz więcej
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Miód

Śledzie musztardowe z miodem

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Ciasta / Bataty

Piernik batatowy z orzechami

Piernik batatowy z orzechami to deser bez kompromisów! Wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Ciasta / Banany

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sałatka jarzynowa, która nigdy się nie nudzi

Najlepsza sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę jarzynową,…

Boczek z grilla marynowany tydzień w czosnku niedźwiedzim

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

To jest ten przepis, który sprawia, że płaczę ze szczęścia, kiedy o nim piszę i przypominam sobie jego smak. Przyznam, że chciałem marynować ten boczek dzień, góra dwa, ale sytuacja sprawiła, że musiał posiedzieć w lodówce trochę dłużej - cały tydzień! Zacznijmy więc od początku. To nie może być byle boczek. Szukaj takiego z ładnymi przerostami tłuszczu, ale raczej chudego. Słoninka jest pyszna, ale nie chcemy dostać od razu zawału serca. Po drugie, powinien mieć skórę. Dzięki niej i zawartym w nim kolagenie boczek wzniesie się na wyżyny kulinarnej rozkoszy. Po trzecie i ostatnie, żeby wieprzowina wytrzymała tydzień w lodówce musisz ustawić minimalna temperaturę np. 1-3 stopnie oraz włożyć do foliowego worka z minimalną ilością powietrza. Najlepsza będzie pakowarka próżniowa. W tym czasie mięso przejdzie wszystkimi przyprawami. Warto będzie czekać!

Składniki

Składniki

  • kilogram chudego boczku ze skórą
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki grubej soli morskiej
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • opakowanie suszonego czosnku niedźwiedziego lub 3 łyżki pasty
  • 2 łyżeczki kuminu
  • łyżka kolendry
  • łyżka suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki ostrego sosu, np. tabasco
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Kup świeży boczek i od razu zabierz się za marynowanie. Skórę boczku natnij w centymetrowe paski tak, żeby nacięcie sięgało mięsa. Dzięki temu marynata będzie miała szansę przedostać się od tej strony. Mięso najpierw natrzyj olejem oraz kolejno każdą przyprawą (wszystkie powinny być w sproszkowanej formie). Wmasowuj przyprawy w mięso ok. 5 minut. Następnie zamknij szczelnie w worek z zamknięciem strunowym lub zamknij w pakowarce próżniowej lub zawiń w kilka warstw folii spożywczej. Postaw w najzimniejsze miejsce w lodówce i ustaw najniższą możliwą temperaturę. Odwracaj codziennie na drugą stronę.
  2. W dzień grillowania wyciągnij mięso kilka godzin wcześniej. Odwiń z folii i usuń papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty. Rozpal grilla tak, żeby z jednej strony był mocny ogień, a z drugiej słabszy. Zrumień boczek z każdej strony na silnym ogniu. Najwięcej od strony skóry, żeby stałą się chrupiąca. Następnie odstaw na mniejszy ogień i przewracaj co kilkanaście minut przez półtorej godziny. Najlepiej jeśli grill ma pokrywę. Możesz też po rumienieniu zawinąć w kilka warstw folii aluminiowej i piec w ten sposób.
  3. Zdejmij boczek z grilla i zawiń w folię aluminiową (jeśli wcześniej tego nie zrobiłeś) i odstaw na pół godziny. W tym czasie zrób jakiś sos np. gremolatę, na którą przepis znajdziesz tutaj. Boczek pokrój w grubsze lub cieńsze plastry i jedz jeszcze ciepły z sosem. Tyle trzeba do szczęścia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab