powiadomienie
Moje najlepsze przepisy na Święta🎄 i sylwestra ✨
sprawdź zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
Przekąski / Kolendra

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi – polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Aromatyczna zupa na…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie to klasyczny, głęboko aromatyczny barszcz o intensywnym kolorze i naturalnej…
Zobacz więcej
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Miód

Śledzie musztardowe z miodem

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Ciasta / Bataty

Piernik batatowy z orzechami

Piernik batatowy z orzechami to deser bez kompromisów! Wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Ciasta / Banany

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sałatka jarzynowa, która nigdy się nie nudzi

Najlepsza sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę jarzynową,…

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Podczas mojej ostatniej trzytygodniowej podróży do Tajlandii miałem okazję poznać wiele lokalnych smaków i aromatów. Jednym z napojów, który często pojawiał się na mojej drodze, była tradycyjna tajska herbata, znana również jako Thai Tea. Przyznam szczerze, że początkowo nie przypadła mi do gustu. Jednak po powrocie do domu, zainspirowany egzotycznymi wspomnieniami, postanowiłem dać jej drugą szansę i zacząłem eksperymentować w swojej kuchni.

I tak właśnie powstał mój przepis na Thai Tea, który teraz dzielę z Wami. Kluczem do tego wyjątkowego napoju jest esencja tajskiej herbaty (kupicie w azjatyckich sklepach lub w internecie), którą parzymy w odpowiedniej ilości wody (patrz przepis). Do tego dodajemy trzcinowy cukier (lub zwykły), szczyptę soli oraz aromatyczny cynamon. Po zaparzeniu i ostudzeniu, herbatę podaje się z lodem, skondensowanym mlekiem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Dla dodatkowego efektu, proponuję dodać plasterek limonki i kilka listków mięty.

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego domu. Jest to napój, który zachwyci Was swoją oryginalnością i sprawi, że każdy łyk będzie przypominał o egzotycznych podróżach. Zachęcam do wypróbowania i odkrycia tajskiego smaku na nowo!

Składniki

Składniki na ok 5-6 herbat

  • esencja tajskiej harbaty - 60 g
  • woda 1250 ml
  • cukier brązowy - 100 g
  • sól - 5 g
  • 2-3 kory cynamonu z cejlonu
  • lód
  • mleko skondensowane + odrobina mleka lub wody
  • limonka (sok + plasterek)
  • mięta

Wykonanie

  1. Zagotowujemy wodę, dodajemy pokruszone laski cynamonu, dodajemy cukier, sól i wsypujemy mieszankę tajskiej harbaty.
  2. Mieszamy i przykrywamy na ok. 10 minut. Po tym czasie odcedzamy na sicie. Jeśli dalej będzie osad z herbaty przecedzamy dodatkowo przez sito o mniejszych oczkach. Po wystrudzeniu trzymamy w lodówce.
  3. Do 3/4 szklanki sypiemy lód, to zalewamy herbatą (powinno zostać ok. 2 cm przestrzeni od brzegów szklanki. Dodajemy sok z 1/2 limonki, kładziemy plasterek limonki i gałązkę mięty. Na koniec wlewamy ok 40-50 ml mleka skondensowanego (można delikatnie rozcieńczyć mlekiem lub wodą).

Podczas mojej ostatniej trzytygodniowej podróży do Tajlandii miałem okazję poznać wiele lokalnych smaków i aromatów. Jednym z napojów, który często pojawiał się na mojej drodze, była tradycyjna tajska herbata, znana również jako Thai Tea. Przyznam szczerze, że początkowo nie przypadła mi do gustu. Jednak po powrocie do domu, zainspirowany egzotycznymi wspomnieniami, postanowiłem dać jej drugą szansę i zacząłem eksperymentować w swojej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab