powiadomienie
Moje najlepsze przepisy na Święta🎄 i sylwestra ✨
sprawdź zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
Przekąski / Kolendra

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi – polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Aromatyczna zupa na…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie to klasyczny, głęboko aromatyczny barszcz o intensywnym kolorze i naturalnej…
Zobacz więcej
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Miód

Śledzie musztardowe z miodem

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Ciasta / Bataty

Piernik batatowy z orzechami

Piernik batatowy z orzechami to deser bez kompromisów! Wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Ciasta / Banany

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sałatka jarzynowa, która nigdy się nie nudzi

Najlepsza sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę jarzynową,…

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
15
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Podczas podróży inspiracje uderzają mnie znienacka. Czasami są dosyć niepozorne, jak grecka MELITZANOSALATA z bakłażana, na którą przepis dodałem ostatnio. Pomysł na portokalopita, czyli greckie ciasto pomarańczowe powstał podczas tego samego wyjazdu na Rodos. Idąc na plażę kupiliśmy kilka ciastek, w tym takie z plasterkiem pomarańczy, które uśmiechało się do mnie z daleka.

Po dobraniu się do tego ciastka okazało się, że ma ono potencjał wręcz uzależniający. Mocno pomarańczowe i wilgotne, bo nasączone dodatkowo syropem cukrowym. Nie mogłem się oderwać. Lekko gorzkawe klimaty pomarańczy przełamywały potencjalną ulepkowość. Generalnie dosyć proste smaki, ale satysfakcjonujące.

Na początku myślałem, że jest to jakiś rodzaj biszkoptu nasączonego po upieczeniu, ale już pierwszy research uświadomił mi jak bardzo się myliłem. Bazą portokalopita jest wysuszone i pokruszone ciasto filo. Zaskoczeni? Do tego jajka, jogurt grecki, cukier, dużo smaku pomarańczy i oliwa. Co ciekawe, większość przepisów wykorzystuje zwykły olej roślinny, ale ja zdecydowałem się na oliwę z pierwszego tłoczenia. Jadłem kiedyś ciasto oliwne oraz lody zrobione z oliwy i to było bardzo ciekawe doświadczenie. W tym przepisie, w połączeniu z pomarańczami też się sprawdza, zaufajcie mi. Można powiedzieć, że mój przepis jest tradycyjny, ale dodałem od siebie tę dodatkową warstwę aromatu i smaku oliwy. Jeśli jej nie lubicie, użyjcie zwykłego oleju. Można też próbować zamieniać cukier na miód, ja dodałem nieco miodu tylko dla dodatkowego aromatu.

Ostatnia kwestia związana z greckim ciastem pomarańczowym jest taka, że według mnie idealnie nadaje się ono nie tylko na plażę, ale jako ciasto świąteczne w Polsce. Aromat pomarańczy i cynamonu odwiecznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, choinką i zimą za oknem (z tym może być jednak ciężko).

Sprawdźcie też mój inny przepis na grecki deser - pączki LUKUMADES.

Składniki

Ciasto

  • 400 g ciasta filo
  • 4 jajka
  • 300 g greckiego jogurtu
  • 250 ml oliwy
  • miąższ z 2 pomarańczy (250 g)
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 150 g cukru
  • ziarna z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 10 g sody
  • masło do posmarowania formy

Syrop

  • 200 g cukru
  • 60 g miodu
  • 250 g wody
  • sok z 2 pomarańczy
  • skórka z 2 pomarańczy + maceracja plasterków do dekoracji
  • laska wanilii (po opróżnieniu z ziarenek)
  • 1 kora cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki

  • plastry z 2 pomarańczy do dekoracji

Wykonanie

Ciasto:

Zaczynamy od ciasta filo, które trzeba wysuszyć i połamać na małe kawałeczki. Najlepiej owinąć każdą warstwę i ułożyć luźno na blasze do pieczenia. Suszymy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez ok. godzinę. Przewracamy co jakiś czas, żeby się równomiernie wysuszyło. Studzimy i dłońmi kruszymy na drobne, kilkucentymetrowe kawałki.

W mikserze planetarnym mieszamy ze sobą 4 jajka, 150g cukru, 300 g jogurtu greckiego, skórkę startą z 2 pomarańczy i zmiksowany miąższ tym pomarańczy (ok. 250 g), 250 ml oliwy evtra virgin (lub zwykłego oleju), ziarna z 1 laski wanilii (nie wyrzucamy pustej laski), 15 g proszku do pieczenia i dodatkowo 10 g sody. Miksujemy na gładką masę, ale nie napowietrzamy specjalnie. Dodajemy pokruszone ciasto filo i mieszamy ze sobą dokładnie.

Wybieramy odpowiednią formę. Ja piekłem w blaszce 40x27 cm i warstwa ciasta miało ok. 1 cm. Spokojnie można podnieść do 2 cm mniejszą blaszką lub przeskalować przepis. Blaszkę smarujemy masłem i wlewamy masę. Rozprowadzamy, żeby miała taką samą grubość na całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 140 stopnie (góra dół) przez ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do zupełnego ostygnięcia.

Syrop i dekoracja:

Przed sporządzeniem syropu kroimy plastry pomarańczy, które posłużą nam do dekoracji. Liczymy ile nasza blaszka pomieści plastrów, tak żeby każdy kawałek miał swój plaster pomarańczy.

Ciasto wykańczamy specjalnym pomarańczowym syropem cukrowym. W rondlu roztapiamy 200 g cukru i 60 g miodu gotując w 250 ml wody. Dodajemy też pustą laskę wanilii, korę cynamonu (ewentualnie 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu) i 1/2 łyżeczki soli dla balansu smaków. Kiedy mikstura będzie gotowała się kilka minut i zacznie się pienić dodajemy plastry pomarańczy i za pomocą łyżki przykrywamy pod lustrem syropu i gotujemy 4-5 minut. Chodzi o to, żeby plastry zmiękły i oddały swój aromat. Od razu odcedzamy delikatnie i odcieknięty syrop wlewamy z powrotem do rondla. Po tym procesie wciskamy do syropu sok z kolejnych 2 pomarańczy oraz wytłoki wkładamy także do syropu, żeby oddały dodatkowy aromat. Przyciskamy wytłoki, żeby miały jak największy kontakt z płynem i gotujemy tak ok. 10 minut. Syropu powinno wyjść nam ok. 300-350 ml (odparuje) i powinien nieco zgęstnieć. Pozostawiamy do ostygnięcia i odcedzamy.

Ochłodzone ciasto polewamy większością syropu i od razu układamy plastry pomarańczy. Resztą syropu smarujemy plastry pomarańczy, żeby się ładnie świeciły. Ciasto pomarańczowe wkładamy do lodówki i podajemy po minimum godzinnym "leżakowaniu". Portokalopota najlepiej smakuje po kilku dniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab