informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Jak idealnie obrać pomidory?

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Dwa pytania mogą się nasunąć  Tobie, czytelniku, po wstępnej lekturze powyższego tytułu. Po pierwsze, po co w ogóle obierać pomidory? Po drugie, jak to jak? Trzeba je sparzyć wrzątkiem! O ile autor drugiego ma w 95% rację, warto odpowiedzieć na pierwsze pytanie. Ano dlatego, by pomidory były bez skórki. Zapachniało prozą Coelho? Być może. Prawda jest taka, że skórka pomidorowa nie jest pożądana, kiedy przyrządzamy sosy do makaronów czy pomidorowe przetwory. Jest ciężkostrawna i często "przykleja się do żołądka" (miejski mit, wymagający potwierdzenia naukowego).
Sprawdź też moje przepisy na pomidorowe przetwory.

obieranie pomidorów
Osobiście nie wyobrażam sobie sierpnia i września bez makaronu alla pomodoro fresco, bądź pomidorowo-paprykowego leczo.
Obieranie pomidorów jest proste, jednak należy trzymać się kilku ważnych zasad:
1. Pomidory powinny być maksymalnie dojrzałe, ale nie miękkie.
obieranie pomidorów
2. Będziemy potrzebowali dosyć ostrego noża. Jeśli nie posiadasz takiego, który bez nacisku przetnie skórkę pomidora postaraj się o nożyk do tapet.
3. Zagotuj wodę w jednym garnku oraz wlej zimną do drugiego naczynia.
obieranie pomidorów
obieranie pomidorów
4. Pomidory ponacinaj płytko jednym cięciem lub maksymalnie dwoma (jeśli pomidor jest duży lub mniej dojrzały).
5. Kiedy woda się zagotuje, umieść za pomocą cedzaka we wrzątku pierwszego pomidora. Odlicz do 10, wyciągnij go z gorącej wody i przełóż do zimnej. Możesz też potrzymać przez kilkanaście sekund pod bieżącą, zimną wodą. Czynność ta ma na celu zatrzymanie "gotowania" się owocu.
obieranie pomidorów
obieranie pomidorów
6. Czas jest uzależniony od wielkości, dojrzałości i gatunku pomidora. Niech pierwszy pomidor będzie testerem. Efekt powinien być taki, że skórka odchodzi bez większych oporów. Najważniejsze jednak by na skórce nie pozostawał wierzchni miąższ pomidora, gdyż jest on w tym miejscu najsmaczniejszy. Odpowiedni czas to kwestia testów i wprawy. Na pewno ci się uda! 🙂
obieranie pomidorów

Składniki

Wykonanie

One comment on “Jak idealnie obrać pomidory?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab