informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Frittata z kwiatami cukinii i wędzonym serem

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Wyobraźcie sobie środek lata w Polsce. Upały sprawiają, że wszystko dookoła zaczyna sukcesywnie wysychać. Trawa żółta. Liście z drzew schną i spadają. Temperatura w dzień dochodzi do 40 stopni, a w nocy 25. Codziennie ze szlauchem w dłoni musisz dokonywać wyborów, komu przedłużysz życie, a komu je odbierzesz. Woda jest cenna. Wybierasz praktycznie. Jadalne żyje. Niejadalne umiera. Taka selekcja tworzy prawdziwe oazy życia. Warzywniaki. Zawsze. Cokolwiek by się działo, wracam do domu rodzinnego w połowie sierpnia. Wiem, że krzaki będą uginały się od ciężaru słodkich pomidorów, ogórki będą kłuły podwieszone na rusztowaniach, a trzmiele będą zapylać kwiaty cukinii. Jedyna pora dnia, w której pogoda daje nam żyć to poranek. Żeby czerpać przyjemność z jedzenia trzeba rano wstać. 9:30 jest już za gorąco. Żaby zrobić śniadanie wystarczy wyjść na ogród z miską i nazrywać warzyw. Ja postanowiłem zrobić prostą frittatę, czyli włoski omlet. Poza jajkami od wiejskich kur dodałem pomidory, młodą cukinię, wędzony twaróg i kwiaty cukinii. Kwiaty można jeść na surowo, ale lekka obróbka im nie zaszkodzi. Śniadanie wygląda tak, że masz ochotę do upadłego w świetle księżyca podlewać ten ogródek.

Składniki

Frittata

  • 6 jajek
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 1 młoda cukinia
  • 10 małych pomidorów
  • 150 gramów wędzonego sera (białego lub żółtego)
  • 10 kwiatów cukinii
  • garść bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik na 200 stopni. Jajka roztrzep z mlekiem, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię z masłem. Natłuść naczynie na brzegach. Wlej masę jajeczną na patelnię z metalową rączką, a następnie rozkrusz ser, ułóż pokrojoną cukinię i pomidory. Na koniec zatop do połowy kwiaty cukinii. Frittatę smaż na wolnym ogniu przez ok. 7 minut, a następnie przełóż do piekarnika, żeby dopiec górę na 3-4 minuty. Podawaj od razu ze świeżymi ziołami.

4 comments on “Frittata z kwiatami cukinii i wędzonym serem”

  1. Ja już na tyle przyzwyczaiłam się do upałów w ciągu dnia, że rano marznę wręcz. Podlewaniu ogrodu chyba więc bym sprostała. Choć wciąż waham się, czy byłabym w stanie rozbić to codziennie. Ale te warzywa, szczególnie piękne pomidory, no i powstałe z nich dania, niewątpliwie kuszą.

    1. Ja też tak mam. 20 stopni i mam ochotę nałożyć kurtkę. Żałuję, że nie mogę częściej być w ogrodzie bo jest magicznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab