powiadomienie
Moje najlepsze przepisy na Święta🎄 i sylwestra ✨
sprawdź zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
Przekąski / Kolendra

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi – polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Aromatyczna zupa na…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie to klasyczny, głęboko aromatyczny barszcz o intensywnym kolorze i naturalnej…
Zobacz więcej
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Miód

Śledzie musztardowe z miodem

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Ciasta / Bataty

Piernik batatowy z orzechami

Piernik batatowy z orzechami to deser bez kompromisów! Wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Ciasta / Banany

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sałatka jarzynowa, która nigdy się nie nudzi

Najlepsza sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę jarzynową,…

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Czas
przygotowania
3 dni
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy ma swoje wyobrażenie jak to danie powinno być przygotowane i jak smakować. Każdy też robi je trochę inaczej. Bigos jest dla mnie od zawsze Królem Polskiego Comfort Foodu. Po pierwsze przypomina mi miłe chwile spędzone z rodziną, a po drugie przygotowuję go powoli z kieliszkiem wina w dłoni, czyli prawidłowo ;-)

Miałem jednak z bigosem pewien problem natury estetycznej. No, nie wygląda on jakoś zachęcająco na talerzu i ciężko zrobić mu dobre zdjęcia. Kombinowałem jak koń pod górę z formą podania. Zapiekałem go np. w pieczywie, żeby go ukryć. Stwierdziłem jednak, że mam to gdzieś jak wygląda. Zrobię najlepszy bigos jaki jestem w stanie i po prostu sfotografuję go na talerzu z chlebem. Nie ma co się wstydzić tego symbolu jesieno-zimowej polskiej kuchni.
Mój przygotowałem z dużą ilością grzybów, dodałem też golonkę, wołowinę i kiełbasę jałowcową. Wszystko podlane dobrym winem, które sami też pijamy przez 3 dni. Czy może być lepiej?

Składniki

Bigos

  • 3 kilogramy kapusty kiszonej
  • kilogram białej kapusty
  • kilogram golonki
  • 1oo gramów tłustego boczku lub słoniny
  • pół kilograma wołowego szponderu
  • pęto kiełbasy jałowcowej
  • 2-3 garści suszonych podgrzybków
  • 3 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 liści laurowych
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżka owoców jałowca
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • puszka dobrych pomidorów
  • 2 kory cynamonu
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka kminku w ziarnach
  • kilogram włoszczyzny do wywaru
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Proces powstawania bigosu jest długotrwały, więc zarezerwuj sobie minimum 2-3 dni przed podaniem. Przygotowywanie bigosu zacznij od nastawienia 3 litrów wody z włoszczyzną i szponderem wołowym. Gotuj na wolnym ogniu 4-5 godzin. Powstały bulion posłuży do podlewania bigosu, a mięso wzbogaci smak. Grzyby przełóż do garnka i zalej pół litra wody.
  2. Weź duży garnek (5-7 litrów) z grubym dnem. Rozgrzej i wrzuć pokrojony w kostkę boczek lub słoninę oraz pokrojoną w grubą kostkę golonkę ze skórą. Wytop tłuszcz i zrumień golonkę. Dodaj dwie posiekane cebule. Zrumień i dodaj 5-6 posiekanych ząbków czosnku. Przesmaż chwilę i dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smaż 10 minut i dodaj kiszoną kapustę, którą możesz posiekać na mniejsze kawałki. Dodaj przyprawy takie jak liść laurowy, kminek, ziele angielskie, jałowiec i cynamon. Dodaj też pokrojoną drobno białą kapustę i wszystko wymieszaj dolewając litr wywaru. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny, następnie dodaj zmiksowane pomidory i gotuj kolejną godzinę. Odstaw do wystygnięcia najlepiej na balkon lub na okno do następnego dnia.
  3. Drugiego dnia podgrzej bigos i dodaj grzyby razem z zalewą oraz pokrojone w słupki jabłka. Gotuj przez godzinę i dolej wino. Gotuj kolejne 2 godziny mieszając od czasu do czasu. Odstaw na kolejny dzień.
  4. Trzeciego dnia zacznij podgrzewanie od dolania szklanki, dwóch wywaru. Dodaj porwane mięso ze szponderu, wędzoną paprykę, majeranek, konfiturę, sól i pieprz. Gotuj godzinę i próbuj czy czegoś nie brakuje. Na koniec można wykończyć świeżą pietruszką, cynamonem i wędzoną papryką, żeby aromaty nie uleciały zbyt szybko. Podawaj z ulubionym chlebem.

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy ma swoje wyobrażenie jak to danie powinno być przygotowane i jak smakować. Każdy też robi je trochę inaczej. Bigos jest dla mnie od zawsze Królem Polskiego Comfort Foodu. Po pierwsze przypomina mi miłe chwile spędzone z rodziną, a po drugie przygotowuję go powoli z kieliszkiem wina w dłoni, czyli prawidłowo ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab