informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Sycylia: Arancini z bazyliową mozzarellą

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Za co kocham włoską kuchnię? Za prostotę i składniki. Tym razem będzie danie plebejskie, ale pyszne!
Przed podróżą na Sycylię (wrzesień 2014) czytałem wiele relacji z tej wyspy na różnych blogach. Wyczytałem, że wyspiarska kuchnia różni się trochę od tej z Półwyspu Apenińskiego. Poza tym, że Sycylijczycy chwalą się najlepszą na świecie pizzą, lubią też popularne danie, które nazywa się arancini. Jest to nic innego jak risotto ulepione w kulkę, obtoczone w bułce tartej i usmażone na głębokim tłuszczu. Moje arancini nadziałem mozarellą zmieloną z bazylią. Chodziło mi o uzyskanie stopionego sera o bazyliowym smaku.

Składniki

Składniki

  • kulka dobrej mozzarelli
  • garść bazylii
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie

Wykonanie:
0. Risotto ugotuj według tego przepisu z mojego bloga.
1. Do wystudzonego risotto wbij jedno jajko i wymieszaj. Zwartą konsystencję uzyskasz dodając kilka łyżek bułki tartej.
2. Mozarellę zetrzyj, lub pokrój na kostkę. Dodaj drobno posiekaną bazylię sól i pieprz. Dobrze przemieszaj i zrób z sera ok 1 cm kulki.
3. Weź do ręki ok 2 łyżki risotto i postaraj się zamknąć w środku kulkę z mozzarelli. Uformuj kulkę i przełóż do roztrzepanego jajka. Następnie oprósz bułką tartą.
4. Smaż na bardzo głębokim tłuszczu, co pozwoli na mniejsze nim nasiąkanie. Złociste kulki odsącz na ręczniku papierowym i podawaj na ciepło lub na zimno. Do arancini dobrze pasuje białe wino musujące typu Prosecco.

3 comments on “Sycylia: Arancini z bazyliową mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab