Magiczny składnik

Magazyn

Jak parować jedzenie z wódką?

Ucieszyłem się, kiedy producent nowej marki wódki – Saska – zaprosił mnie na degustację menu przygotowanego specjalnie dla tego alkoholu. Nie dlatego, że jestem wielkim entuzjastą alkoholu, ale głównie dlatego, że kibicuję wszelkim próbom parowania jedzenia i napojów. Po drugie, miejsce w którym się to spotkanie miało odbyć w Domu Wódki i restauracji Elixir. Dużo dobrego słyszałem o tym miejscu, o chefie Michale Tkaczyku oraz o największym w Polsce wyborze wódek (ponad 250 rodzajów). Nigdy nie piłem dużo wódki. Nastawiam się raczej na degustację dobrej jakości wódek i jak to określa twórca Saskiej – niespieszne delektowanie się smakiem. Tak, to jest prawda 😉 Ale może lepiej opiszę pokrótce co zaszło w Domu Wódki?

Saska wódka dom wódki-29

foto. Krystyna Sarnacka

Wódka

Nasze spotkanie odbyło się w najbardziej egzotycznym dla mocnych alkoholi momencie – poniedziałkowym, wczesnym popołudniem. Na miejscu okazało się, że moimi towarzyszkami tego dekadenckiego procederu będą (w kolejności alfabetycznej) Agata, Edyta i Paulina. Doborowe, kameralne towarzystwo.

Saska wódka dom wódki-25

foto. Krystyna Sarnacka

Saska wódka dom wódki-75

foto. Krystyna Sarnacka

Prawdziwymi bohaterkami dnia miały zostać jednak wódki i specjalnie przygotowane do nich potrawy.

Wódki Saskie zostały zaprezentowane w kolejności jaką znam z degustacji wina czy piwa. Zaczynamy od najbardziej wytrawnej i jasnej i kończymy na najsłodszej i ciemnej. Mamy wódkę czystą, dębową oraz trzy nalewki: dzika róża, śliwka węgierka oraz czarny bez.

Czysta wódka wytwarzana jest ze zbóż. Zawsze w przypadku czystej mam problem, gdyż ciężko doszukać się w niej konkretnego smaku poza alkoholem. Saska czysta podawana jest jednak w odpowiedniej temperaturze (6-8 stopni Celcjusza) i degustacja jej była przyjemna, szczególnie z dedykowanym daniem (ale o tym później). Z drugiej strony, bardzo lubię smak czystej (40%) whisky, więc moc trunku nie jest tutaj problemem.

Saska wódka dom wódki-20

foto. Krystyna Sarnacka

Saska dębowa powstaje poprzez macerowanie wódki czystej w wiórach dębu amerykańskiego. Nie ma się czego obawiać. Od dawna robią tak piwowarzy rzemieślniczy. Żeby dodać piwu trochę ciała, tanin i charakterystycznej dla dębu wanilii, sypią dużo dębowych trocin. Co do smaku, to spodziewałem się bardziej efektu polskiej whisky. Aromat i smak jest jednak o wiele delikatniejszy. Można jednak powiedzieć czuję pewną złożoność tej wódki, która pozostaje na języku o wiele dłużej.

Dzika róża, to najdelikatniejsza z “nalewek”. Zainteresowała mnie o tyle, że sam od dwóch sezonów nastawiam z powodzeniem nalewkę z dzikiej róży. Obawiałem się, że będzie za słodka. Nic z tych rzeczy jednak. Zaczyna się i kończy jak taka smakowa mgła. Jej lekkość urzeka. Chętnie bym na jej bazie coś ugotował.

Saska wódka dom wódki-15

foto. Krystyna Sarnacka

Saska zrobiona ze śliwki węgierki jak dla mnie wygrała te zawody, choć nie było żadnych zawodów. Kompletnie mój smak i moje gusta. Coś czuję, że jej niewielkie acz regularne dawki pozwolą mi przetrwać następną zimę.

Na koniec została nam najciemniejsza wódka – Saska czarny bez. Ciekawa, złożona, z wyraźną strukturą na języku. W zapachu jak cukierki z dzieciństwa, a w smaku jak kompot mojej babci. Strzelam, że świetnie pasuje do słodyczy i ciemnych mięs. Dzik, te sprawy…

Generalnie interesująca degustacja. Szkoda tylko, że dzień nie pozwalał na bardziej znikliwe zapoznanie się z produktem 🙂

Saska wódka dom wódki-56

foto. Krystyna Sarnacka

Saska wódka dom wódki-35

foto. Krystyna Sarnacka

Jedzenie

Drugą bohaterką była kuchnia Elixiru stworzona przez Michała Tkaczyka z zespołem. Wiedziałem tyle, że powinniśmy się spodziewać kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Menu składało się z 5 potraw specjalnie skomponowanych pod konkretne wódki. Ciekawym i miłym gestem były małe dania pomiędzy posiłkami, które miały za zadanie oczyścić kubki smakowe i przygotować je na kolejne doznania.

  • Saska Czysta – Śledź / filety śledzia, marynowane grzyby, ogórek kiszony, cebula marynowana, kawior z octu, kwaśna śmietana

 

  • Saska Dębowa – Zupa rybna / wędzony pstrąg, groszek zielony, ogórek kompresowany, olej rzepakowy

 

  • Saska Dzika Róża – Kaczka / pieczona kaczka, pierogi z truflowym serem i ziemniakami, marchew karmelizowana, buraki pieczone, demi glace z aromatem róży

 

  • Saska Śliwka Węgierka – Śliwka węgierka / czekolada 72%, orzechy

 

  • Saska Czarny Bez – Ser zagrodowy / ser pleśniowy, galaretka z owoców czarnego bzu

Jak możecie przeczytać i zobaczyć na zdjęciach dania prezentowały się znakomicie. Mi osobiście najbardziej smakował śledź. To była najlepsza interpretacja klasyka jaką jadłem do tej pory. Śledź kremowy, wręcz maślany. Rozpływał się w ustach. Do tego mus z kiszonego ogórka zaskoczył mnie totalnie. Lubię powtarzać do domu coś co mnie zainspirowało i następnym razem jak będę witał gości czystą wódką, powitam ich też takim śledziem.

Saska wódka dom wódki-38

foto. Krystyna Sarnacka

Zupa do wódki dębowej była o tyle ciekawa, że nie sądziłem, że wypada pić alkohol do zup. Tutaj zdania są podzielone, mi jednak bardzo pasowała Saska Dębowa w towarzystwie wędzonego pstrąga.

Saska wódka dom wódki-8

foto. Krystyna Sarnacka

Kolejnym ciekawym akcentem była kaczka z demi glace z aromatem z róży. Muszę pochwalić chefa za sos, który rzeczywiście pachniał mięsnością oraz różami. Nie mogłem się powstrzymać i wytarłem kaczką ostatnią kroplę tego sosu.

Saska wódka dom wódki-72

foto. Krystyna Sarnacka

Do słodszych wódek chef zaserwował ser pleśniowy i ciastko czekoladowe. To, co spajało smakowo, to śliwka węgierka do czekolady i galaretka z czarnego bzu do sera. Jest to zrozumiały koncept, czyli to samo do tego samego i to było ok. Ciężko mi było wychwycić w tym menu myśl przewodnią, prawdą jest jednak, że to do siebie pasowało. Wytrawne do wytrawnego, słodkie do słodkiego.

Saska wódka dom wódki-2

foto. Krystyna Sarnacka

Podsumowując, bardzo udane popołudnie w wybornym towarzystwie. Spróbowałem świetnego jedzenia i otworzyłem sobie głowę na kwestię łączenia wódki z jedzeniem.

Eksperyment

Pomyślałem, że nie zostawię was tak z poczuciem, że oto poszedł bloger na salony, dobrze zjadł, a wy teraz możecie co najwyżej polizać ekran.

Proponuję taką zabawę w parowanie jedzenia i wódki. Eksperyment ten może pod koniec okazać się nie tyle pożyteczny, co przyjemny. Radzę jednak uważać z liczbą serii prób i błędów, bo chodzi przecież o to, żeby ta wiedza została.

Eksperyment polega na zakupieniu kilku smaków wódek, np. jak na zdjęciu Saskiej. Do tego gromadzimy różne owoce, warzywa i inne produkty, które mają jakiś konkretny smak. Ja zebrałem:

  • Składniki
  • mandarynki – kwaśne/słodkie
  • winogrona – słodkie
  • rzodkiewka z solą – słone
  • rzepa – gorzka
  • avocado – oleiste
  • chilli – pikantne
  • tofu z sosem sojowym – umami
  • cykoria – gorzka
  • kiwi – kwaśne

Spróbuj po kolei każdej wódki z każdym smakiem i zapisuj, co najlepiej ze sobą współgra. Później próbuj np. słodkiego i gorzkiego z konkretną wódką. Kombinacji jest mnóstwo i wszystko zależy od twojej pomysłowości. Jeśli zapiszesz np. punktację najlepszych połączeń, wtedy zdobędziesz wskazówki przy tworzeniu dań sparowanych z konkretną wódką. Test możesz przeprowadzić po swojemu. Warto jednak spróbować opisać swoje wrażenie i szukać tych najlepszych. Życzę dużo zdrowia i szczęścia w poszukiwaniach 🙂

Saska wódka dom wódki-1-2

Saska wódka dom wódki-28

foto. Krystyna Sarnacka

Saska wódka dom wódki-60

foto. Krystyna Sarnacka

Saska wódka dom wódki-52

foto. Krystyna Sarnacka

Saska wódka dom wódki-30

foto. Krystyna Sarnacka

Saska wódka dom wódki-24

foto. Krystyna Sarnacka

Saska wódka dom wódki-22

foto. Krystyna Sarnacka

Btw. sorry za mój wygląd, ale byłem po nieprzespanej Oscarowej nocy 🙂

Fotografie zrobiła Krystyna Sarnacka

Magiczne Składniki: ,

Komentarze

Close

Aby przejść dalej musisz mieć ukończone 18 lat!

Zweryfikuj swój wiek

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij