Magiczny składnik

Przepisy

Kanapka z szarpanymi żeberkami duszonymi w cydrze

To jest gotowanie, które najbardziej lubię. Dobre mięso i aromatyczne warzywa, zalewamy bulionem lub pasującym do mięsa alkoholem. Wkładamy do piekarnika i zajmujemy się czymś ciekawszym na 3-4 godziny. W tym czasie mięso staje się jedwabiście miękkie, a kolagen z tłuszczem praktycznie rozpuszczają się tworząc wzbogacający strukturę żel. Tym razem proponuję skorzystać z owoców jesieni, które idealnie do siebie pasują. Wieprzowina, jabłka, cydr i ogórki kiszone. Do tego fajnie zagrają chipsy z jabłek, na które przepis znajdziecie tutaj.

  • Składniki

Składniki:

  • 1 kilogram mięsnych żeberek wieprzowych
  • 1 litr cydru
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 jabłka
  • 6 szalotek
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • sól morska i pieprz
  • bagietki pszenne lub gofry
  • ogórki małosolne lub kiszone
  • ketchup
  • chipsy z jabłek (tutaj przepis)

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę. Na wysmarowanej olejem blaszce połóż mięso pokrojone z grubsza warzywa. Wstaw do piekarnika i piecz aż do zbrązowienia mięsa i warzyw. Ten proces zamknie soki w mięsie i nada warzywo więcej słodyczy.
  2. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni. Do wysokiego naczynia żaroodpornego przełóż warzywa, pokrojone jabłka i przyprawy. Sól zostaw na koniec. Zalej wszystko litrem cydru i przykryj. Piecz przez 3-4 godziny. Przed ostatnią godziną posól wszystko, żeby mięso nie stwardniało i żeby miało jeszcze czas na przesiąknięcie solą.
  3. Po 4 godzinach żeberka powinny być gotowe, co oznacza że z łatwością możesz oddzielić każde włókno mięsa. Poszarpane w ten sposób żeberka przełóż do osobnej miski. Wywar przecedź i ok. pół szklanki zredukuj w małym rondlu o połowę. Dolej do mięsa i przemieszaj. Bagietkę ugrilluj wewnątrz. Posmaruj ketchupem i ułóż kolejno ogórki małosolne, szarpane żeberka i chipsy z jabłek, które nadadzą chrupkości. Mięso możesz również podawać na ugrillowanym gofrze.

Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Kanapka z szarpanymi żeberkami duszonymi w cydrze
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)

Komentarze

  • Kamil Witaszewski

    A co to mięso takie “fioletowe”? 😉

    • TomekCzajkowski

      Taka rasa świń. Polish Purple Pig. 😉

  • Tester