Magiczny składnik

Przepisy

Kanapka z szarpanymi żeberkami duszonymi w cydrze

To jest gotowanie, które najbardziej lubię. Dobre mięso i aromatyczne warzywa, zalewamy bulionem lub pasującym do mięsa alkoholem. Wkładamy do piekarnika i zajmujemy się czymś ciekawszym na 3-4 godziny. W tym czasie mięso staje się jedwabiście miękkie, a kolagen z tłuszczem praktycznie rozpuszczają się tworząc wzbogacający strukturę żel. Tym razem proponuję skorzystać z owoców jesieni, które idealnie do siebie pasują. Wieprzowina, jabłka, cydr i ogórki kiszone. Do tego fajnie zagrają chipsy z jabłek, na które przepis znajdziecie tutaj.

  • Składniki

Składniki:

  • 1 kilogram mięsnych żeberek wieprzowych
  • 1 litr cydru
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 jabłka
  • 6 szalotek
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • sól morska i pieprz
  • bagietki pszenne lub gofry
  • ogórki małosolne lub kiszone
  • ketchup
  • chipsy z jabłek (tutaj przepis)

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę. Na wysmarowanej olejem blaszce połóż mięso pokrojone z grubsza warzywa. Wstaw do piekarnika i piecz aż do zbrązowienia mięsa i warzyw. Ten proces zamknie soki w mięsie i nada warzywo więcej słodyczy.
  2. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni. Do wysokiego naczynia żaroodpornego przełóż warzywa, pokrojone jabłka i przyprawy. Sól zostaw na koniec. Zalej wszystko litrem cydru i przykryj. Piecz przez 3-4 godziny. Przed ostatnią godziną posól wszystko, żeby mięso nie stwardniało i żeby miało jeszcze czas na przesiąknięcie solą.
  3. Po 4 godzinach żeberka powinny być gotowe, co oznacza że z łatwością możesz oddzielić każde włókno mięsa. Poszarpane w ten sposób żeberka przełóż do osobnej miski. Wywar przecedź i ok. pół szklanki zredukuj w małym rondlu o połowę. Dolej do mięsa i przemieszaj. Bagietkę ugrilluj wewnątrz. Posmaruj ketchupem i ułóż kolejno ogórki małosolne, szarpane żeberka i chipsy z jabłek, które nadadzą chrupkości. Mięso możesz również podawać na ugrillowanym gofrze.

Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Kanapka z szarpanymi żeberkami duszonymi w cydrze
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)

Komentarze

  • Kamil Witaszewski

    A co to mięso takie “fioletowe”? 😉

    • TomekCzajkowski

      Taka rasa świń. Polish Purple Pig. 😉

  • Tester
Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij