informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Śledzie musztardowe z miodem

Czas
przygotowania
2 dni
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na słono, na słodko, na kwaśno? Pewnie, ale najlepiej wszystkie te smaki połączyć w idealnym balansie w jednym słoiku. Do tego jeszcze trochę ostrości od musztardy i mamy śledzie petarda. Co do śledzi to nie nadają się raczej takie polskie solone śledzie. Szukajcie jak najdelikatniejszych. Ja użyłem śledzi litewskich, które kocham tak samo jak matjasy. Co do dostępności, to w Warszawie można jest dostać praktycznie na każdym targowisku na stoiskach rybnych.

Składniki

Śledzie

  • 500 gramów śledzi, najlepiej matjasów lub śledzi litewskich, od biedy a'la matjas
  • 500 g mleka
  • 300 ml wody
  • 100 ml miodu
  • 60 ml octu spirytusowego 10%
  • 50 gramów musztardy dijon lub rosyjskiej
  • 10 g soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki piklowanej gorczycy z tego przepisu
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki zmielonego pieprzu

Wykonanie

  1. Zacznij od namoczenia śledzi w mleku. Najlepiej jak śledzie będą się moczyły 24 godziny w lodówce, ale wystarczy nawet kilka godzin. Następnie zrób piklowaną gorczycę. Cebulę pokrój w półplasterki i blanszuj we wrzątku przez kilka minut, co oznacza zalanie cebuli wrzątkiem i po kilku minutach odcedzenie jej.
  2. W rondlu podgrzej wodę do temperatury, która pozwoli rozpuścić miód i sól. Powinno wystarczyć 60-70 stopni. Woda nie powinna się gotować. Do wody dodaj miód, ocet, sól, kurkumę oraz przyprawy. Pomieszaj przez chwilę do czasu połączenia składników. Na koniec dodaj musztardę i wymieszaj. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw do smaku. Poczekaj aż zalewa wystygnie.
  3. Śledzie odcedź z mleka i wypłucz. przełóż razem z cebulą do słoika. Zalej "po korek" zalewą wraz z przyprawami i zakręć. Marynuj w lodówce minimum przez 24 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab