powiadomienie
Moje najlepsze przepisy na Święta🎄 i sylwestra ✨
sprawdź zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
Przekąski / Kolendra

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi – polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Aromatyczna zupa na…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie to klasyczny, głęboko aromatyczny barszcz o intensywnym kolorze i naturalnej…
Zobacz więcej
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Miód

Śledzie musztardowe z miodem

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Ciasta / Bataty

Piernik batatowy z orzechami

Piernik batatowy z orzechami to deser bez kompromisów! Wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Ciasta / Banany

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sałatka jarzynowa, która nigdy się nie nudzi

Najlepsza sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę jarzynową,…

Przepis na domowy Gin Jałowcowy

Czas
przygotowania
24 godziny
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Do ginu jaki i do wielu gorzkich smaków trzeba po prostu dojrzeć. Oczywiście, są tacy, którzy i u schyłku swojego życia w ginie ust nie zamoczą, ale ja zdecydowanie nie należę do tej grupy. Na temat historii ginu przeczytacie w innych źródłach, jednak to co powinniście wiedzieć to to, że początków tego ziołowego alkoholu należy upatrywać w XVII wieku na terenach Niderlandów i Wielkiej Brytanii. Początkowo robiono gin na bazie brandy, czyli destylatu winogronowego. Następnie, już na terenach Anglii zaczęto używać do tego celu spirytusu otrzymanego z fermentacji różnych zbóż.

Podstawą przepisu na gin jednak zawsze jest zawartość kilku niezbędnych ziół, takich jak jagody jałowca, a także częstym dodatkiem jest kolendra, a także arcydzięgiel, cynamon, kardamon czy skórki cytrusów. Jak spojrzycie sobie na tabelę składników różnych ginów, to można wywnioskować, że każdy jest zupełnie jedyny w swoim rodzaju. Wydaje mi się, że to dobra informacja, bo niczym nie ogranicza naszych eksperymentów z tym związanych.

Zobaczcie tę tabelkę składników różnych marek ginów, którą polecam żeby poszerzyć sobie horyzonty.
Tak jak wspominałem, podstawą naszego alkoholowego maceratu jest jałowiec, a dokładniej jego jagody. Jagody dojrzewają późną jesienią i oczywiście można je zbierać w lesie. Po uprzednim przemrożeniu nadają się do produkcji ginu. Dokładnie ja tak właśnie zrobiłem, bo było okupione wieloma ukłuciami, bo sam jałowiec nie należy do miłych roślin. Groźnie strzeże swoich skarbów. Możecie używać też suszonych jagód. Sprawdźcie internet w poszukiwaniu jałowca lepszej jakości niż dostępny na sklepowych półkach.
Maceracja jest bardzo prosta i szybka. Trwa minimum 1 dzień, a maksimum 3. W międzyczasie trzeba potrząsać słoikiem i próbować czy już jest gotowy. Gotowy gin trzeba porządnie przefiltrować. Najlepiej kilkukrotnie przez filtry do kawy. Domowym sposobem nigdy nie otrzymamy przezroczystego, białego koloru ponieważ w profesjonalnych destylarniach taki macerat jest jeszcze raz destylowany, dzięki czemu traci się kolor, który wyciągnął od ziół.
Jak najlepiej pić gin? Spróbujcie po prostu czysty lub z kostką lodu i plasterkiem cytryny. Świetnie nadaje się też do ginu z tonikiem czy negroni.

Składniki

Przepis na gin

  • 750 ml wódki
  • 30 g świeżych lub suszonych jagód jałowca
  • 5g ziaren czarnego pieprzu
  • 5 g arcydzięgla
  • 1 kora cynamonu (o. 7cm)
  • 5 g suszonych skórek pomarańczy
  • 5 g suszonych skórek cytryny
  • 3 g suszonych skórek grapefruita
  • 10 g ziaren kolendry
  • 5 ziaren kardamonu
  • 3 g pokruszonej gałki muszkatołowej

Wykonanie

Przed przystąpieniem do maceracji trzeba ususzyć skórki z cytrusów. Pomarańcze, cytryny i grapefruity sparz wrzątkiem, osusz, zdejmij cienką warstwę skórki za pomocą ostrej obieraczki do warzyw i susz na gorącym grzejniku lub w suszarce do grzybów. Ilości gramów odnoszą się do suchych skórek.
Jagody jałowca jeśli są świeże powinny być najpierw przemrożone w zamrażalniku.
Jeśli mamy odważone wszystkie produkty to wystarczy zalać je w słoiku czystą wódką i zakręcić słoik. Maceracja powinna przebiegać minimum 24 godziny, a maksymalnie 2-3 dni. W tym czasie co jakiś czas potrząsamy słoikiem i próbujemy czy już jest gotowy. Nie ma co przeciągać tego okresu, bo można przedobrzyć i zamiast ginu otrzymamy gorzką wódkę.
Po okresie maceracji trzeba gin przecedzić. Ja zrobiłem to dwukrotnie, najpierw za pomocą sitka, a później za pomocą filtra do kawy Hario, żeby pozbyć się części stałych. Przelewamy do butelki 0,7l i można zacząć próbować i miksować. Najlepiej jednak doczekać kilka tygodni, żeby alkohol się ułożył.

Do ginu jaki i do wielu gorzkich smaków trzeba po prostu dojrzeć. Oczywiście, są tacy, którzy i u schyłku swojego życia w ginie ust nie zamoczą, ale ja zdecydowanie nie należę do tej grupy. Na temat historii ginu przeczytacie w innych źródłach, jednak to co powinniście wiedzieć to to, że początków tego ziołowego alkoholu należy upatrywać w XVII wieku na terenach Niderlandów i Wielkiej Brytanii. Początkowo robiono gin na bazie brandy, czyli destylatu winogronowego. Następnie, już na terenach Anglii zaczęto używać do tego celu spirytusu otrzymanego z fermentacji różnych zbóż.

POLECANE PRODUKTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab