informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Bakłażany na parze jak Yu Xiang Qiezi 鱼香茄子

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
4 porcje
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Takie bakłażany, ale w bardziej prawilnej, smażonej wersji, pokochałem jakiś czas temu w krakowskim azjatyckim bistro Wschód Bar. Z właścicielką i szefową kuchni Dominiką dzielimy  podobną słabość do kuchni Syczuanu. Mam wielką nadzieję kiedyś w ten region Chin pojechać, ale na razie musi wystarczyć mi wizyta w Krakowie lub własne, domowe próby.

Co do moich podejść do Yu Xiang Qiezi, muszę przyznać, że było ich trochę przed publikacją poniższego przepisu. Za każdym razem bakłażany robiłem trochę inaczej, ale od kilku ostatnich prób zacząłem spisywać składniki, kolejne czynności i powoli udoskonalałem cały przepis. Od razu się wytłumaczę, że nie próbuję odtworzyć oryginalnego dania, zależało mi, aby zgadzała się generalna koncepcja i smaki.

Tym, czego u mnie nie znajdziecie, jest smażenie. Smażone bakłażany są pyszne, piją jednak sporo tłuszczu, postanowiłem je więc odchudzić i to radykalnie! Moje bakłażany gotuję na parze do miękkości, marynuję, a dopiero później piekę, aby uzyskać skarmelizowaną skórkę. Praktycznie bez oleju, który w moim przepisie dodaje tylko smaku, a nie kalorii (olej chilli i olej sezamowy).

Bakłażany Yu Xiang Qiezi świetnie się sprawdzają jako przystawka na zimno razem z innymi daniami oraz na ciepło - jako danie główne podawane z ryżem.

Spróbujcie też mojego przepisu na Bakłażana miso / low&slow.

Składniki

Marynata do bakłażanów

  • 3 bakłażany
  • 100 ml jasnego, chińskiego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 30 ml octu z brązowego ryżu lub z białego
  • 30 ml oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka glutaminianu sodu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju chilli (zrób własny lub kup przetestowany przeze mnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • pęczek drobnego szczypiorku do dekoracji
  • prażony sezam do dekoracji
  • ryż do podania

Sos do bakłażanów

  • 100 ml przecedzonej marynaty do bakłażanów
  • 100 ml wody
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub ryżowej

Wykonanie

  1. Na samym początku nastawiamy garnek do gotowania na parze. Mam takie składane sitko do gotowania gołąbków, które świetnie się sprawdza także do bakłażanów. Bakłażany myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w ósemki lub jeszcze mniejsze kawałki. Gotujemy na parze ok. 15-20 minut do miękkości.
  2. W międzyczasie sporządzamy marynatę. Mieszamy wszystkie płynne składniki z przyprawami oraz startym czosnkiem i imbirem. Uprzedzam pytania, nie ma znaczenia, czym rozdrobnicie czosnek i imbir, byle były małe cząstki, które oddadzą smak i aromat. Mieszamy 2-3 minuty, żeby wszystko się rozpuściło. Można też delikatnie podgrzać, wtedy marynata będzie jeszcze bardziej esencjonalna. Układamy bakłażany na tacce i polewamy dokładnie marynatą. Odwracamy kilka razy, żeby smaki lepiej się wchłonęły i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem na 220 stopni.
  3. Po kilkunastu minutach przenosimy bakłażany na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Staramy się usunąć z bakłażanów większość stałych cząstek czosnku i imbiru. Marynaty nie wylewamy! Będzie nam potrzebna do sporządzenia sosu. Z mojego doświadczenia wynika, że powinno zostać jej ok. 100 ml. Jeśli zostanie wam mniej lub więcej, weźcie to pod uwagę robiąc sos.
  4. Pieczemy bakłażany przez 25-30 minut do uzyskania lekko skarmelizowanej skórki. W międzyczasie do małego rondelka przecedzamy marynatę. 100 ml wody łączymy z 1 łyżeczką skrobi i kiedy marynata zacznie się gotować, dolewamy płyn i także zagotowujemy. Kiedy sos zacznie mieć konsystencję lekkiego kisielu, próbujemy sosu i ewentualnie doprawiamy w którymś kierunku, np. dodajemy więcej kwaśności, słoności czy ostrości. Takim sosem smarujemy bakłażany po upieczeniu oraz podajemy je z nim.
  5. Bakłażany świetnie współgrają z dobrym ryżem, szczypiorkiem, sezamem oraz można dodatkowo doprawić olejem sezamowym i olejem chilli.

Spróbujcie też mojego przepisu na Bakłażana miso / low&slow.

Takie bakłażany, ale w bardziej prawilnej, smażonej wersji, pokochałem jakiś czas temu w krakowskim azjatyckim bistro Wschód Bar. Z właścicielką i szefową kuchni Dominiką dzielimy  podobną słabość do kuchni Syczuanu. Mam wielką nadzieję kiedyś w ten region Chin pojechać, ale na razie musi wystarczyć mi wizyta w Krakowie lub własne, domowe próby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab