powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Bakłażany na parze jak Yu Xiang Qiezi 鱼香茄子

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
4 porcje
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Takie bakłażany, ale w bardziej prawilnej, smażonej wersji, pokochałem jakiś czas temu w krakowskim azjatyckim bistro Wschód Bar. Z właścicielką i szefową kuchni Dominiką dzielimy  podobną słabość do kuchni Syczuanu. Mam wielką nadzieję kiedyś w ten region Chin pojechać, ale na razie musi wystarczyć mi wizyta w Krakowie lub własne, domowe próby.

Co do moich podejść do Yu Xiang Qiezi, muszę przyznać, że było ich trochę przed publikacją poniższego przepisu. Za każdym razem bakłażany robiłem trochę inaczej, ale od kilku ostatnich prób zacząłem spisywać składniki, kolejne czynności i powoli udoskonalałem cały przepis. Od razu się wytłumaczę, że nie próbuję odtworzyć oryginalnego dania, zależało mi, aby zgadzała się generalna koncepcja i smaki.

Tym, czego u mnie nie znajdziecie, jest smażenie. Smażone bakłażany są pyszne, piją jednak sporo tłuszczu, postanowiłem je więc odchudzić i to radykalnie! Moje bakłażany gotuję na parze do miękkości, marynuję, a dopiero później piekę, aby uzyskać skarmelizowaną skórkę. Praktycznie bez oleju, który w moim przepisie dodaje tylko smaku, a nie kalorii (olej chilli i olej sezamowy).

Bakłażany Yu Xiang Qiezi świetnie się sprawdzają jako przystawka na zimno razem z innymi daniami oraz na ciepło - jako danie główne podawane z ryżem.

Spróbujcie też mojego przepisu na Bakłażana miso / low&slow.

Składniki

Marynata do bakłażanów

  • 3 bakłażany
  • 100 ml jasnego, chińskiego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 30 ml octu z brązowego ryżu lub z białego
  • 30 ml oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka glutaminianu sodu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju chilli (zrób własny lub kup przetestowany przeze mnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • pęczek drobnego szczypiorku do dekoracji
  • prażony sezam do dekoracji
  • ryż do podania

Sos do bakłażanów

  • 100 ml przecedzonej marynaty do bakłażanów
  • 100 ml wody
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub ryżowej

Wykonanie

  1. Na samym początku nastawiamy garnek do gotowania na parze. Mam takie składane sitko do gotowania gołąbków, które świetnie się sprawdza także do bakłażanów. Bakłażany myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w ósemki lub jeszcze mniejsze kawałki. Gotujemy na parze ok. 15-20 minut do miękkości.
  2. W międzyczasie sporządzamy marynatę. Mieszamy wszystkie płynne składniki z przyprawami oraz startym czosnkiem i imbirem. Uprzedzam pytania, nie ma znaczenia, czym rozdrobnicie czosnek i imbir, byle były małe cząstki, które oddadzą smak i aromat. Mieszamy 2-3 minuty, żeby wszystko się rozpuściło. Można też delikatnie podgrzać, wtedy marynata będzie jeszcze bardziej esencjonalna. Układamy bakłażany na tacce i polewamy dokładnie marynatą. Odwracamy kilka razy, żeby smaki lepiej się wchłonęły i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem na 220 stopni.
  3. Po kilkunastu minutach przenosimy bakłażany na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Staramy się usunąć z bakłażanów większość stałych cząstek czosnku i imbiru. Marynaty nie wylewamy! Będzie nam potrzebna do sporządzenia sosu. Z mojego doświadczenia wynika, że powinno zostać jej ok. 100 ml. Jeśli zostanie wam mniej lub więcej, weźcie to pod uwagę robiąc sos.
  4. Pieczemy bakłażany przez 25-30 minut do uzyskania lekko skarmelizowanej skórki. W międzyczasie do małego rondelka przecedzamy marynatę. 100 ml wody łączymy z 1 łyżeczką skrobi i kiedy marynata zacznie się gotować, dolewamy płyn i także zagotowujemy. Kiedy sos zacznie mieć konsystencję lekkiego kisielu, próbujemy sosu i ewentualnie doprawiamy w którymś kierunku, np. dodajemy więcej kwaśności, słoności czy ostrości. Takim sosem smarujemy bakłażany po upieczeniu oraz podajemy je z nim.
  5. Bakłażany świetnie współgrają z dobrym ryżem, szczypiorkiem, sezamem oraz można dodatkowo doprawić olejem sezamowym i olejem chilli.

Spróbujcie też mojego przepisu na Bakłażana miso / low&slow.

Takie bakłażany, ale w bardziej prawilnej, smażonej wersji, pokochałem jakiś czas temu w krakowskim azjatyckim bistro Wschód Bar. Z właścicielką i szefową kuchni Dominiką dzielimy  podobną słabość do kuchni Syczuanu. Mam wielką nadzieję kiedyś w ten region Chin pojechać, ale na razie musi wystarczyć mi wizyta w Krakowie lub własne, domowe próby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab