Magiczny składnik

Przepisy

Pulled beef z czekoladą i jałowcem

Delicja. Delicja powiadam wam, jak już sam tego spróbowałem.

Przedstawiam wam przepis na pulled beef, czyli długo duszoną wołowinę, którą rozrywa się na poszczególne włókna i układa na kanapkach. Moja wersja to fusion wschodnich, aromatycznych przypraw, trochę miejscowych inspiracji (jałowiec) oraz nutka ekstrawagancji w postaci czekolady. Ten dodatek wypełnił moją kuchnię zapachem, którego jeszcze nie znałem. Dzięki czekoladzie, sos stał się bardziej maślany i orientalny, ale to połączenie było w punkt. Nie czułem, że zrobiłem coś na siłę. Wychodzi na to, że czekolada i wołowina dobrze się rozumieją. Spróbujcie sami. Zacznijcie od kilku kostek, ale gwarantuję wam, że będziecie chcieli wrzucić więcej.

  • Składniki
  • ok. 1 kilogram wołowiny, np. pręga, krzyżowa, goleń
  • 1 marchewka, 1 pietruszka, pół małego selera lub 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula
  • litr bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 2 butelki ciemnego piwa (np. Dubbel Cieszyński)
  • pół tabliczki czekolady min. 70% kakao
  • 10 ziaren jałowca
  • 1 kora cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • masło i świeży tymianek na masło tymiankowe
  • chleb
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Pokrój warzywa w kostkę. Mięso oczyść z nadmiaru tłuszczu i również pokrój w kostkę ok. 5 cm. Dodaj 2 całe ząbki czosnku. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury i wstaw tackę z luźno rozłożonymi warzywami i mięsem. Wszystko powinno się skarmelizować po ok. 20 minutach.

2. Przełóż całość do dużego garnka z grubym dnem. Dolej piwo i zmiksowane pomidory. Zagotuj i zmniejsz grzanie, żeby delikatnie dusiło się pod przykryciem. Dodaj jałowiec, liście laurowe, cynamon i anyż.

3. W razie potrzeby podlewaj bulionem. W garnku zawsze powinien być płyn, inaczej się przypali. Po ok. 2 godzinach dodaj najpierw 1/4 tabliczki czekolady i sprawdź smak. Możesz dodać więcej czekolady, żeby smak był bardziej wyczuwalny. Duś jeszcze przez 2 godziny lub do momentu, w którym mięso będzie się rozpadało.

4. W tak zwanym międzyczasie przygotuj masło tymiankowe. Utrzyj masło z listkami świeżego tymianku. Zrób tosty i posmaruj je nim. Wyciągnij kilka kawałków mięsa i trochę sosu. Widelcem rozerwij mięso na drobne włókna. Nałóż na tosty, posyp szczypiorkiem i pietruszką.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Pulled beef z czekoladą i jałowcem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 4 Review(s)

Komentarze

  • Mateusz Franckiewicz

    Co prawda bez jałowca i nie jako finger food tylko mięsny element obiadu, ale i tak wyszło całkiem zacnie!

Close