powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Rosół cytrynowy

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Czysty, kolorowy, aromatyczny i świeży. Inspiracje były dwie: cytrynowa zupa z kurczaka, którą jadłem w Gruzji oraz rosół inspirowany podróżą do Portugalii Jakuba z Masła i Szałwi, który jadłem na targu śniadaniowym na Żoliborzu. Od Jakuba dowiedziałem się, że bulion trzeba gotować tak długo, żeby mięso rozdzielało się na włókna. Ja dla celów estetycznych zatrzymałem gotowanie zaraz przed tym faktem. Nie dodałem też ryżu. Zostawiam was z tym intensywnym doznaniem 🙂
 

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od przygotowania dobrego bulionu z warzyw i kurczaka. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Pokrój warzywa w mniejsze kawałki i wstaw do piekarnika na 20 minut. Wstępne pieczenie pozwoli wydobyć więcej smaku ze składników. Podgrzej 4-5 litrów wody.
2. Przełóż mięso i warzywa do wody i zagotuj. Dodaj kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Gotuj około godzinę. Wyciągnij mięso, przestudź trochę i oddziel je od kości. Przecedź rosół przez sito i dodaj mięso z powrotem.
3. Ponownie gotuj mniej więcej godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. W tak zwanym międzyczasie, dodaj kurkumy, soli i pieprzu. Zetrzyj skórkę z 2 cytryn i wyciśnij sok. Dodawaj ostrożne kontrolując smak, który powinien być zbalansowany, na delikatną korzyść kwaśnego. Można dodać też trochę cukru.
Cytrynowy rosół-3
 
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab