Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Rosół cytrynowy

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Czysty, kolorowy, aromatyczny i świeży. Inspiracje były dwie: cytrynowa zupa z kurczaka, którą jadłem w Gruzji oraz rosół inspirowany podróżą do Portugalii Jakuba z Masła i Szałwi, który jadłem na targu śniadaniowym na Żoliborzu. Od Jakuba dowiedziałem się, że bulion trzeba gotować tak długo, żeby mięso rozdzielało się na włókna. Ja dla celów estetycznych zatrzymałem gotowanie zaraz przed tym faktem. Nie dodałem też ryżu. Zostawiam was z tym intensywnym doznaniem 🙂
 


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od przygotowania dobrego bulionu z warzyw i kurczaka. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Pokrój warzywa w mniejsze kawałki i wstaw do piekarnika na 20 minut. Wstępne pieczenie pozwoli wydobyć więcej smaku ze składników. Podgrzej 4-5 litrów wody.
2. Przełóż mięso i warzywa do wody i zagotuj. Dodaj kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Gotuj około godzinę. Wyciągnij mięso, przestudź trochę i oddziel je od kości. Przecedź rosół przez sito i dodaj mięso z powrotem.
3. Ponownie gotuj mniej więcej godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. W tak zwanym międzyczasie, dodaj kurkumy, soli i pieprzu. Zetrzyj skórkę z 2 cytryn i wyciśnij sok. Dodawaj ostrożne kontrolując smak, który powinien być zbalansowany, na delikatną korzyść kwaśnego. Można dodać też trochę cukru.
Cytrynowy rosół-3
 
 
 



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab