promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Rosół cytrynowy

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Czysty, kolorowy, aromatyczny i świeży. Inspiracje były dwie: cytrynowa zupa z kurczaka, którą jadłem w Gruzji oraz rosół inspirowany podróżą do Portugalii Jakuba z Masła i Szałwi, który jadłem na targu śniadaniowym na Żoliborzu. Od Jakuba dowiedziałem się, że bulion trzeba gotować tak długo, żeby mięso rozdzielało się na włókna. Ja dla celów estetycznych zatrzymałem gotowanie zaraz przed tym faktem. Nie dodałem też ryżu. Zostawiam was z tym intensywnym doznaniem 🙂
 


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od przygotowania dobrego bulionu z warzyw i kurczaka. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Pokrój warzywa w mniejsze kawałki i wstaw do piekarnika na 20 minut. Wstępne pieczenie pozwoli wydobyć więcej smaku ze składników. Podgrzej 4-5 litrów wody.
2. Przełóż mięso i warzywa do wody i zagotuj. Dodaj kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Gotuj około godzinę. Wyciągnij mięso, przestudź trochę i oddziel je od kości. Przecedź rosół przez sito i dodaj mięso z powrotem.
3. Ponownie gotuj mniej więcej godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. W tak zwanym międzyczasie, dodaj kurkumy, soli i pieprzu. Zetrzyj skórkę z 2 cytryn i wyciśnij sok. Dodawaj ostrożne kontrolując smak, który powinien być zbalansowany, na delikatną korzyść kwaśnego. Można dodać też trochę cukru.
Cytrynowy rosół-3
 
 
 



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab