powiadomienie
Moje najlepsze przepisy na Święta🎄 i sylwestra ✨
sprawdź zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
Przekąski / Kolendra

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi

Barszcz grzybowy z uszkami z kimchi – polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Aromatyczna zupa na…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie

Magiczny barszcz czerwony na zakwasie to klasyczny, głęboko aromatyczny barszcz o intensywnym kolorze i naturalnej…
Zobacz więcej
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Miód

Śledzie musztardowe z miodem

Kocham śledzie, bo jak żadna ryba są tak wdzięcznym tematem do sporządzania rożnych marynat. Na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Ciasta / Bataty

Piernik batatowy z orzechami

Piernik batatowy z orzechami to deser bez kompromisów! Wilgotne ciasto w stylu marchewkowego, ale z…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Ciasta / Banany

Chlebek bananowy wilgotny o chrupiącej skórce

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Może dlatego, że dodaję na MS praktycznie tylko…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sałatka jarzynowa, która nigdy się nie nudzi

Najlepsza sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis z nowoczesnym twistem. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę jarzynową,…

Sałatka jarzynowa, która nigdy się nie nudzi

Czas
przygotowania
90 minut
Liczba
porcji
bardzo dużu
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Moja miłość do sałatki jarzynowej jest wręcz legendarna – do tego stopnia, że to właśnie ona, w swojej pełnej krasie, wylądowała na mojej tapecie w telefonie. To absolutna królowa polskiego stołu, bez której nie wyobrażam sobie ani Świąt zimowych (Boże narodzenie + Sylwester), ani Wielkanocy. Choć zawsze robię jej tyle, że starcza na cały tydzień, nigdy mi się nie nudzi, bo kluczem do ideału jest tu wręcz matematyczna precyzja i odpowiednie proporcje. Moja baza to w ok. 30% ziemniaki sałatkowe, które długo utrzymują kształt. Marchew, pietruszka i seler też budują warzywny fundament: słodycz, ziemistość i głębię, pod warunkiem że każde z nich zostanie pokrojone w równą kostkę. Kiedy robiłem zdjęcia i nagrywałem film z tym przepisem, to zorientowałem się, że nie ugotowałem jajek. Okazało się, że z chrupiącym porem, świeżym jabłkiem i mrożonym groszkiem (który bije ten z puszki na głowę!), sałatka i tak wyszła pierwsza klasa.

Sekretem, który sprawia, że JARZYNÓWA nabiera mocy z każdym dniem, jest balans między słodyczą warzyw, a konkretnym kwaśnym przełamaniem. Dlatego nie żałuję ogórka kiszonego, szczypiorku oraz kontry z soku z cytryny, a wszystko to łączę z moim ulubionym majonezem (wtajemniczeni, zwłaszcza ci z Grudziądza, wiedzą, o którą markę chodzi!). Jeśli szukacie podobnych, wyrazistych smaków w formie warstwowej, koniecznie zerknijcie też na mój przepis na szubę. Jednak tym, co ostatecznie „robi” tę sałatkę i nadaje jej status wyjątkowej, jest mój tytułowy magiczny składnik: musztarda francuska. To ona dodaje całości subtelnej pikanterii i to genialne uczucie pękania ziaren gorczycy pod zębami. Spróbujcie tego patentu raz, a już nigdy nie wrócicie do nudnej klasyki!

Składniki

Składniki

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
  • 250 g marchewki
  • 200 g pietruszki
  • 200 g selera
  • 300 g ogórków kiszonych
  • 350 g groszku mrożonego lub z puszki
  • 300 g jabłka
  • 6 jajek
  • 100 g pora
  • 450 g majonezu
  • 150 g musztardy francuskiej
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki zwykłej musztardy
  • do smaku: sól, cukier i czarny pieprz
  • szczypiorek

Wykonanie

  1. Marchew, selera i pietruszkę w korzeniu obieramy i gotujemy z ziemniakami w mundurkach ok. 60 minut na parze. Dokładnie studzimy. W międzyczasie gotujemy także jajka i studzimy (powinno wystarczyć 12 minut od włożenia do wrzątku).
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy warzywa w kostkę ok. 8 mm. Ogórki, jabłka, jajka i pora także kroimy w drobną kostkę. Siekamy też szczypiorek, ja skroiła aż dwa pęczki. Przenosimy do dużej miski. Dodajemy musztardę, sól, cukier, pieprz (po ok, łyżeczce z czego pieprzu trochę mniej) i sok z cytryny. Dodajemy też musztardę francuską i opcjonalnie zwykłą musztardę.
  3. Dokładnie mieszamy i przenosimy do słoików. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin do połączenia smaków. Można jeść do tygodnia lub zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab