RABARBARANKI – bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką
Co tu dużo pisać? Rabarbaranki. Najlepsze bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką na świecie. Sprawdź też mój przepis na Epicki Kompot z Rabarbaru, Maślane Ciasto z Rabarbarem i Kruszonką i Lody Rabarbarowe o smaku ciasta Drożdżowego z Rabarbarem. Sorry, jestem psychofanem ciasta drożdżowego i rabarbaru 🙂
Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar. Kliknij w zdjęcie, żeby przenieść się do sklepu. Wpisz kod “MS05”, żeby odebrać 5% rabatu na wszystko.
- Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej od 450 do 550
- 7 gramów drożdży instant
- 200 ml maślanki
- 50 ml wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli
Farasz:
- 500 gramów pokrojonego rabarbaru
- kilka łyżek cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 100 gramów mąki
- 50 zimnego masła
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Do miski wsyp odmierzoną ilość mąki. Wymieszaj z cukrem i solą. Odmierz 50 g masła i pokrój w kostkę Pozwól mu zmięknąć.
2. W małym kubku wymieszaj wodę z drożdżami i łyżeczką mąki z miski. Wymieszaj porządnie i poczekaj aż zacznie się pienić.
3. W małej misce roztrzep jajko i wymieszaj z maślanką.
4. Wymieszaj wszystko wstępnie w misce bez masła. Ugniataj kilka minut do połączenia się składników (bez grudek). Przykryj miskę folią na 30 minut.
5. Następnie dodaj masło i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego 5 – 10 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Utwórz kulę i przykryj folią. Poczekaj godzinę, aż ciasto potroi swoją objętość.
6. Po godzinie przygotuj 500 gramów pokrojonego rabarbaru i wymieszaj z cukrem i cynamonem.
7. Z tej ilości ciasta wyjdzie 9 bułeczek, dlatego odważ 9 kulek ciasta. Każdą kulkę rozpłaszcz w dłoniach na okrąg o średnicy kilkunastu cm i nałóż 2-3 łyżki rabarbaru na środek. Zostaw 2-3 łyżki rabarbaru do posypania wierzchu. Zaklej końce i uformuj owalną bułeczkę. Miejsce zlepienia ukryj pod spodem. Bułeczki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj pierwszy raz roztrzepanym jajkiem. Przykryj z góry drugą blachą i poczekaj 45 minut, żeby bułki urosły.
8. W tym czasie zrób kruszonkę. Do miski odważ mąkę i połącz z cukrem i solą. Weź kostkę zimnego masła i zetrzyj na grubej tarce do mąki. Dłońmi ugnieć ciasto na kruszonkę. Posmaruj bułki jeszcze raz jajkiem i obsyp kruszonką. Połóż na wierzchu po kilka części rabarbaru. Może być więcej jeśli chcesz i posyp kruszoną jeśli jeszcze trochę zostało.
9. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni na dolnym piętrze piekarnika. Gotowe do zjedzenia zaraz po przestudzeniu.






Komentarze