Placki ziemniaczane z pastrami i bobem z masłem i miso
Nie wiem czy też tak mieliście, ale najlepsze placki ziemniaczane robiła moja babcia. Pamiętam te tłuste powietrze powietrze przesiąknięte zapachem smażonych placków. Dosłownie kilka składników. Starte ziemniaki, cebula i czosnek na poree, do tego jajko, mąka sól i pieprz. Wszystko to trafiało na starą, żelazną patelnię, a później chrupiące, złote placki znajdowały się bardzo szybko w moim brzuchu. Nie mogło zabraknąć też kwaśnej śmietany.
W swoim mieszkaniu placki robię bardzo rzadko, ale kiedy je w końcu smażę – jest święto! Tym świętem było wejście w posiadanie przeze mnie kawałka pastrami, które planowałem użyć jako dodatek do placków. Pastrami możecie kupić u swojego rzeźnika (jeśli robi – ja kupiłem w warszawskim Boucherie de Varsovie), ale możecie zrobić też sami z mojego przepisu. Do tego oczywiście śmietana i gotowany bób z masłem i pastą miso. Placki robię jednak inaczej niż moja babcia. Ziemniaki trę na grubych oczkach, jak na hash browns. Placki są dzięki temu bardziej chrupiące. Wspomnienia szybko wróciły, choć jak to w moim przypadku zwykle bywa, wspomnienia trochę podrasowane.
- Składniki
- Sprzęt
Składniki dla 2 osób:
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 4-6 łyżek mąki
- kilka gałązek pietruszki
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 szklanki bobu świeżego lub mrożonego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- pomidory
- sól i pieprz do smaku
- łyżka prażonego sezamu
- olej do smażenia
- 200 gramów pastrami (zobacz przepis)
Wykonanie:
- Ziemniaki zetrzyj na grubej tarce. Jeśli są czyste, nie musisz ich obierać. Na drobnych oczkach zetrzyj cebulę i czosnek i wymieszaj z ziemniakami. Dodaj jajko, mąkę i posiekaną pietruszkę. Dopraw solą, wędzoną papryką i pieprzem i wymieszaj. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana.
- Bób obierz i gotuj bez soli przez 5 minut. Do gorącego garnka z odcedzonym dodaj 2 łyżki masła oraz łyżkę miso zmieszaną z łyżką soku z cytryny. Wymieszaj z łyżką prażonego sezamu.
- Dosyć cienkie placki usmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto. Odsącz na ręcznikach papierowych.
- Pastrami powinno się poddać parowaniu przez 2-3 godziny (zobacz przepis) przed podaniem. Następnie pokrój na plastry. Na talerzu ułóż bób, na nim placki ze śmietaną. Na górze dodaj pastrami. Można podawać w towarzystwie pomidorów i ziół.






Komentarze