promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Pierwszy ★ rok


Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Dokładnie 21 stycznia 2013 roku opublikowałem na tym blogu. Właściwie nie był to żaden przepis, ale pewien rodzaj manifestu, którym miałem się kierować prowadząc tę stronę. Oznacza to, że Magiczny Składnik skończył pełny rok. Cieszę się z tego, że przez rok wykazałem się niespotykaną wcześniej konsekwencją. Nie byłem sam, dlatego muszę z tego miejsca podziękować wszystkim osobom, które zaglądają tutaj od czasu do czasu, by zostawić jakiś ślad obecności i zainteresowania.
Jeśli jeszcze nie znacie mnie i mojego bloga, to zapraszam do strony o blogu i o autorze.

Składniki

Wykonanie

Zrobiło się refleksyjnie i wspomnieniowo, a że nie lubię takich klimatów, skończę na tym krótkim wstępie i sypnę garścią rocznych statystyk. Może to będzie ciekawsze 🙂

  • W ciągu roku na blogu powstało 91 wpisów, w większości przepisów kulinarnych.
  • Najpopularniejsze kategorie to: Przekąski (27), Klasyka (19), Sezon (19), Alkohol (17), Ryby (16), Kuchnia Polska (16), Finger Food (15), Wegetariańskie (15), Wino (14), Wołowina (13), Slow Fast-Food (10).
  • Najpopularniejsze tagi to: Czosnek, Masło, Oliwa, Cebula, Chilli, Jajka, Wołowina, Pomidory, Mąka pszenna, Jogurt.
  • Najpopularniejsze przepisy to: Najlepsze pieczone ziemniaki, Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, Jak zrobić hummus?, Gruzińskie pierogi - Chinkali z mięsem i Życie bez cukru w kuchni.
  • Wpis, który uzyskał najwięcej lajków to: Chleb i wino - Gruzja na widelcu i w kielichu - którego autorem była Julita...
  • W pierwszym miesiącu działania  odwiedziło go 405 unikalnych użytkowników, teraz przez miesiąc przychodzi Was tutaj 13 939. Ktoś policzy wzrost %? 😉
  • Najmniej popularny jest przepis: Chipsy z marchewki i pietruszki z halibutem w skorupce buuuu... Wchodźcie częściej, bo to bardzo dobra przekąska 😉
  • Na Facebooku najwięcej jest kobiet w wieku 25 - 34 lat.
  • Najpopularniejszy wpis na Facebooku dotyczył Dahl - zupy z soczewicy 😉
  • Najpopularniejszym słowem kluczowym z wyszukiwarek były... "Pieczone ziemniaki" - a ja tak staram się gotować z wyjątkowych składników 😉
  • Najdziwniejsze wyrażenie, po którym znaleziono mój blog: "ten od mega składnika" - tak to ja, znalazłeś/-aś mnie 😉

 
A teraz na koniec KONKURS dla prawdziwych czytelników. Napisz w komentarzu, który mój przepis najbardziej lubisz i dlaczego. Wystarczy jedno słowo, jedno zdanie. Czekam na komentarze do 23:59 w piątek (24.01.2014). Wybiorę jedną odpowiedź i prześlę tej osobie butelkę CYDRU, który własnoręcznie zrobiłem jesienią 2013 roku 🙂

18 comments on “Pierwszy ★ rok”

  1. Tyle wspaniałych przepisów, wciągające opowieści, a wybór jednak niezwykle prosty! Suszony drink! 😉 Bo dla mnie to wielki krok w walce z demonami dzieciństwa! Salut!

  2. Gruzińskie chaczapuri imeruli - bo się okazało, że wcale nie musze kupować biletów do Gruzji, żeby się tam znaleźć 🙂

  3. Hej!! Przeczytało więcej niż 3 🙂 ale co tu wybrać z takiej ilości przepysznych dań 🙂 Mi najbardziej podoba się steak z letnimi konfiturami ale do dziś nie umiem upiec idealnego steaku. Podejrzewam, że patelnia spiskuje przeciwko mnie 🙂

  4. Capunti alla Puttanesca! Cwany i smaczny sposób, żeby przemycić rybę do codziennego jadłospisu rybo-niejadków 😀

    1. Nigdy nie lubiłem tego ciasta. Teraz mam pasta maker i zamierzam zrobić nowe ravioli. Zgłoszenie dodaję do bębna losującego 🙂

  5. Daniem specjalnie dla mnie jest pasztet z ciecierzycy i orzechów włoskich! Oprócz całej masy pysznie zdrowych składników jest w nim też wyjątkowe połączenie smaków (owoce goi? w pasztecie? niezwykłe! :-))

    1. Dzięki Ewa za zgłoszenie. Właśnie popsułaś mój plan rzutu kostką. Teraz jest 7 zgłoszeń i musze wymyślić inny sposób 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab