informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Pierwszy ★ rok


Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Dokładnie 21 stycznia 2013 roku opublikowałem na tym blogu. Właściwie nie był to żaden przepis, ale pewien rodzaj manifestu, którym miałem się kierować prowadząc tę stronę. Oznacza to, że Magiczny Składnik skończył pełny rok. Cieszę się z tego, że przez rok wykazałem się niespotykaną wcześniej konsekwencją. Nie byłem sam, dlatego muszę z tego miejsca podziękować wszystkim osobom, które zaglądają tutaj od czasu do czasu, by zostawić jakiś ślad obecności i zainteresowania.
Jeśli jeszcze nie znacie mnie i mojego bloga, to zapraszam do strony o blogu i o autorze.

Składniki

Wykonanie

Zrobiło się refleksyjnie i wspomnieniowo, a że nie lubię takich klimatów, skończę na tym krótkim wstępie i sypnę garścią rocznych statystyk. Może to będzie ciekawsze 🙂

  • W ciągu roku na blogu powstało 91 wpisów, w większości przepisów kulinarnych.
  • Najpopularniejsze kategorie to: Przekąski (27), Klasyka (19), Sezon (19), Alkohol (17), Ryby (16), Kuchnia Polska (16), Finger Food (15), Wegetariańskie (15), Wino (14), Wołowina (13), Slow Fast-Food (10).
  • Najpopularniejsze tagi to: Czosnek, Masło, Oliwa, Cebula, Chilli, Jajka, Wołowina, Pomidory, Mąka pszenna, Jogurt.
  • Najpopularniejsze przepisy to: Najlepsze pieczone ziemniaki, Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, Jak zrobić hummus?, Gruzińskie pierogi - Chinkali z mięsem i Życie bez cukru w kuchni.
  • Wpis, który uzyskał najwięcej lajków to: Chleb i wino - Gruzja na widelcu i w kielichu - którego autorem była Julita...
  • W pierwszym miesiącu działania  odwiedziło go 405 unikalnych użytkowników, teraz przez miesiąc przychodzi Was tutaj 13 939. Ktoś policzy wzrost %? 😉
  • Najmniej popularny jest przepis: Chipsy z marchewki i pietruszki z halibutem w skorupce buuuu... Wchodźcie częściej, bo to bardzo dobra przekąska 😉
  • Na Facebooku najwięcej jest kobiet w wieku 25 - 34 lat.
  • Najpopularniejszy wpis na Facebooku dotyczył Dahl - zupy z soczewicy 😉
  • Najpopularniejszym słowem kluczowym z wyszukiwarek były... "Pieczone ziemniaki" - a ja tak staram się gotować z wyjątkowych składników 😉
  • Najdziwniejsze wyrażenie, po którym znaleziono mój blog: "ten od mega składnika" - tak to ja, znalazłeś/-aś mnie 😉

 
A teraz na koniec KONKURS dla prawdziwych czytelników. Napisz w komentarzu, który mój przepis najbardziej lubisz i dlaczego. Wystarczy jedno słowo, jedno zdanie. Czekam na komentarze do 23:59 w piątek (24.01.2014). Wybiorę jedną odpowiedź i prześlę tej osobie butelkę CYDRU, który własnoręcznie zrobiłem jesienią 2013 roku 🙂

18 comments on “Pierwszy ★ rok”

  1. Tyle wspaniałych przepisów, wciągające opowieści, a wybór jednak niezwykle prosty! Suszony drink! 😉 Bo dla mnie to wielki krok w walce z demonami dzieciństwa! Salut!

  2. Gruzińskie chaczapuri imeruli - bo się okazało, że wcale nie musze kupować biletów do Gruzji, żeby się tam znaleźć 🙂

  3. Hej!! Przeczytało więcej niż 3 🙂 ale co tu wybrać z takiej ilości przepysznych dań 🙂 Mi najbardziej podoba się steak z letnimi konfiturami ale do dziś nie umiem upiec idealnego steaku. Podejrzewam, że patelnia spiskuje przeciwko mnie 🙂

  4. Capunti alla Puttanesca! Cwany i smaczny sposób, żeby przemycić rybę do codziennego jadłospisu rybo-niejadków 😀

    1. Nigdy nie lubiłem tego ciasta. Teraz mam pasta maker i zamierzam zrobić nowe ravioli. Zgłoszenie dodaję do bębna losującego 🙂

  5. Daniem specjalnie dla mnie jest pasztet z ciecierzycy i orzechów włoskich! Oprócz całej masy pysznie zdrowych składników jest w nim też wyjątkowe połączenie smaków (owoce goi? w pasztecie? niezwykłe! :-))

    1. Dzięki Ewa za zgłoszenie. Właśnie popsułaś mój plan rzutu kostką. Teraz jest 7 zgłoszeń i musze wymyślić inny sposób 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab