Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
Bardzo rzadko zdarza mi się gotować tak tradycyjne potrawy. Są to jedyne gołąbki, których się nie wstydzę i podałbym je w restauracji, gdybym ją miał. Pomysł na farsz z ekstremalnie zdrowej kaszy gryczanej podsunęła mi siostra wegetarianka. Można je robić cały rok, ale najlepiej smakują teraz, kiedy grzybów leśnych pod dostatkiem. Wszystko zawijam w kapustę włoską. Nie wykorzystuję całej, więc z reszty można przygotować zdrową i sycącą zupę jarzynową.
- Składniki
- Sprzęt
- Kapusta włoska: 1 główka (ok. 12 liści)
- Kasza gryczana: 2 woreczki
- Cebula: 1 średnia
- Grzyby suszone: 2-3 garście
- Jajko: 1
- Masło: 2 łyżki do smażenia
- Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Sos:
- Woda z namoczonych grzybów: ok. 300 ml
- Kremówka: 75 ml
- Woda: 1/4 szklanki
- Mąka pszenna: 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana: 1 łyżka
- Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
0. Godzinę wcześniej namocz 2-3 garście suszonych grzybów w ok. 300 ml gorącej wody.
1. Najpierw trzeba zacząć od zblanszowania liści kapusty. Oderwij 4 wierzchnie liście i zostaw je do wyłożenia garnka. Następnie wytnij tzw. głąb by móc odrywać kolejne liście. Zdejmij delikatnie kilkanaście kolejnych. Zagotuj wodę w dosyć dużym garnku i gotuj każdy liść kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Odstaw do odcieknięcia i wystygnięcia.
2. Ugotuj 2 woreczki kaszy gryczanej. Grzyby odsącz i posiekaj na ok. 1 cm kawałki. Wodę z grzybów przelej do garnka. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż na maśle, po czym dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóż do kaszy i połącz z 1 ubitym jajkiem.
3. Do każdego liścia nałóż ok. 3 łyżki farszu i zawijaj, korzystając z tego sposobu. Na dnie garnka ułóż pozostałe wierzchnie liści i układaj na nich delikatnie gołąbki. Zalej wszystko 2 szklankami wody. Gotuj na parze ok. 30 minut.
4. W tym czasie przygotujesz sos grzybowy. Zagotuj wodę z grzybów. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny (może być 1 łyżka octu). W szklance połącz wodę, kremówkę i mąkę mieszając energicznie widelcem. Wlej powoli do garnka i mieszaj energicznie do uzyskania konsystencji gęstego jak śmietana sosu.






Komentarze