Polędwica wieprzowa ze smażonymi czereśniami
Jakiś czas temu, kiedy żegnałem się ze starym mieszkaniem na Woli, zrobiłem imprezę wieńczącą stare HQ Magicznego Składnika. Niewiele myśląc, z braku czasu złapałem w sklepie jakieś przypadkowe produkty jak szparagi, czereśnie, truskawki i polędwice wieprzową. Sam polędwica jak wiadomo należy do oklepanych i nudnych mięs. Pomyślałem jednak, że stan ten odczaruję i podam ją trochę inaczej, w formie imprezowej i sezonowo. Truskawki i szparagi poszły do innego dania. Polędwiczkę najprościej w świecie zamarynowałem w czosnku z rozmarynem i usmażyłem na różowo. Z czereśni zrobiłem sos na bazie owoców, wody, cukru i tabasco. Czereśnie zredukowały się i zeszkliły. Pozostał gęsty i aromatyczny sos, którym skropiłem pokrojone w plastry mięso. Gorące jeszcze czereśnie podałem razem z polędwicą. Powiem Wam w sekrecie, że zaczynające się niedługo wiśnie także będą tu pasowały 🙂
- Składniki
- polędwica wieprzowa
- 300 gram dojrzałych czereśni
- pół szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel Tabasco
- czosnek i rozmaryn
- sól i pieprz
Wykonanie:
1. Polędwiczkę skrop olejem. Natrzyj solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i kilkoma ząbkami czosnku w skorupce.
2. Czereśnie wydryluj. Przełóż do garnka, dodaj wodę, cukier i zagotuj. Pozwól czereśniom powoli się szklić i redukować. Dodaj Tabasco do smaku.
3. Rozgrzej patelnię i używając szczypiec usmaż polędwicę z każdej strony (razem z czosnkiem i rozmarynem). Postaraj się, żeby mięso było lekko miękkie w środku, po przekrojeniu powinno być lekko różowe, ale nie surowe. Po usmażeniu pozostaw mięso do wystygnięcia.
4. Podawaj polędwicę pokrojoną na skośne plastry, skropioną czereśniami.






Komentarze