Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky
Są takie osoby, których spytasz, jakie słodycze lubią, odpowiedzą, że śledzie i bekon. Osobnik taki wzgardzi misternie pieczonymi babeczkami czy innymi smakołykami. Jeśli pojawi się u Ciebie na imprezie, nie panikuj. Istnieje połączenie, którym żaden twardziel nie pogardzi. Wódka i śledź oraz whisky na lodzie i chipsy z bekonu. Wykonanie ich jest, jak życie drwala, bardzo proste. Maczasz plastry przedniego boczku w rudej z miodem przez godzinę, aż nasączą się piekielną słodyczą. Później hop na patelnię. Największą atrakcją dla twardziela jest ogień. Takie prymitywne atawizmy pozostały mu z jaskiniowych czasów. Kiedy bekon zrobi się złotobrązowy, wylewasz marynatę na patelnię i podpalasz. Poczekaj aż alkohol odparuje i pozostawi na bekonie świecący, boski karmel. Możesz zrobić też sos. Ściągnij boczek na bok, wlej keczup, dodaj szczyptę chilli i podsmaż kilka minut. Gotowe!
Zobaczcie też przepis na chipsy bekononowe z czekoladą!
- Składniki
- Bekon w plastrach: ile dusza zapragnie
- Whisky: kilka kieliszków, w tym jeden do buzi
- Miód: 1 łyżka, resztę zlizać
Opcjonalnie na sos
- Ketchup: 5 łyżek
- Chilli: szczypta






Komentarze