informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Tatar wołowy z musem z kiszonego ogórka i domowy majonezem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jak sięgam pamięcią, tatara polubiłem dosyć późno, jakoś w późnych latach studiów. Powód był prosty. Miałem poważne opory przed zjedzeniem surowego mięsa przygotowanego przez obcych ludzi. Moja wczesna pamięć do smaku wędruje gdzieś pomiędzy kultowym niegdyś lokalem Zakąski Przekąski na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Samku cebuli i przyprawy Maggi. No ale ja nie o tym chciałem.
Jak pewnie zauważaliście na zdjęciach, mojego tatara przygotowałem prawie w całości w moim robocie kuchennym Kenwood Chef XL Titanium, który posiada wiele przydatnych końcówek (poza mieszaniem ciasta). Posiada między innymi taki przydatny system do siekania różnych rzeczy.
Wiem, że jest ogromny odsetek tatarowych konserwatystów, którzy myślą tatar, widzą deskę, nóż i kawałek drogiej polędwicy wołowej. Mogę przysiąc, że tatarów w życiu zjadłem mnóstwo i były one przyrządzane na wszelakie możliwe sposoby. Bardzo mi smakuje taki grubo siekany, w stylu francuskim, ale lubię też taki o strukturze musu, który rozpływa się na języku.
Wykorzystanie do tatara wyłącznie polędwicy też ma wielu zwolenników. Ja jednak nigdy nie byłem, aż takim purystą. Od polędwicy wolę kawałek sezonowanego rostbefu czy udźca, które to mają więcej smaku.
No ale ja nie o tym chciałem. Odkąd mam mojego pomocnika w postaci wielofunkcyjnego robota Kenwood, coraz więcej oddaję mu zadań. Nauczył się już wyśmienicie siekać mięso na tatara. Robi to kilkanaście razy szybciej niż ja. Ważne żeby mięso było wolne od wszelakich błonek i innych tkanek, które mogą przeszkodzić w siekaniu. Takie mięso jest trochę inne niż posiekane misternie nożem, ale tylko i wyłącznie czas siekania decyduje czy będą to trochę większe kawałki (jak w moim przepisie) czy bardziej w konsystencji musu, co też jest fajne.
Do mojego tatara polecam dwa idealnie pasujące sosy. Po pierwsze, domowy lekko musztardowy majonez, który zrobicie w dosłownie 5 minut. Zapomnijcie o majonezie kupionym w sklepie. Po drugie, moje odkrycie, na które natknąłem się w warszawskim Elixirze - czyli mus z ogórka kiszonego. Jest to zupełnie inna forma, niż ta do której się przyzwyczailiśmy jedząc tatara, ale zapewniam was, że pokochacie. Jestem fanem żółtka, więc nie mogło go zabraknąć w moim tatarze. Wszystko doprawiłem jeszcze szczypiorkiem, tymiankiem, wędzoną solą i pieprzem. Na planie, po zdjęciach, zniknął w zastraszającym tempie.

Składniki

Składniki

  • 300 gramów wołowiny
  • łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • kilka gałązek lubczyku lub tymianku
  • 2 żółtka
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka musztardy
  • żółtko do dekoracji
  • grzybki marynowane
  • kromka żytniego chleba
  • cienki szczypiorek
  • kilka ogórków kiszonych
  • sól i pieprz do smaku
  • sól wędzona w płatkach

Wykonanie

  1. Wołowinę pokrój w kostkę i za pomocą malaksera posiekaj. Przełóż do miski i skrop olejem rzepakowym. Dodaj posiekany lubczyk lub tymianek i wymieszaj.
  2. Do misy miksera dodaj 2 żółtka, ocet, pół łyżeczki soli i pieprzu i łyżkę musztardy. Załóż końcówkę do miksowania i połącz wszystkie składniki. Następnie, ciągle miksując na dosyć wysokich obrotach zacznij wlewać olej cienką strużką. Majonez powinien zgęstnieć do konsystencji gęstego kremu. Odstaw do lodówki.
  3. Załóż kielich blendujący na robota. Włóż do kielicha kilka ogórków kiszonych i włącz maksymalne obroty. Miksuj do uzyskania gładkiego musu z ogórka. Jeśli nie uda ci się uzyskać gładkiej konsystencji, możesz jeszcze przetrzeć przez sito
  4. Z chleba za pomocą okrągłego wykrojnika wykrój okrąg. Przełóż kilka krążków chleba na talerz. W środku dodaj kilka łyżek surowego mięsa. Za pomocą palca wygnieć otwór na żółtko.
  5. Na mięsie ułóż kolejno pokrojone w plastry marynowane grzybki, mus z ogórka, majonez, na środku żółtko. Wszystko posyp szczypiorkiem i wędzonymi płatkami soli.

6 comments on “Tatar wołowy z musem z kiszonego ogórka i domowy majonezem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab