Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)
Tym razem nie ma wielkiej historii za tym przepisem. Po prostu robiłem kolejnego grilla i postanowiłem trochę odświeżyć klasyczny sos z pietruszki czyli chimichurri. Dodałem na początku po prostu zblendowanego ogórka kiszonego, ale okazał się zbyt wodnisty, więc następnym razem odsączyłem go na sicie i dodałem jeszcze kilka polskich akcentów jak ocet jabłkowy i olej rzepakowy tłoczony na zimno. Sos jest przepyszny, z resztą sami spróbujcie. Do steka, do kiełbasy i karkówki. Sezon grillowy trwa cały rok!
- Składniki
- Sprzęt
- duży pęczek pietruszki (ok. 200 gramów)
- 2 średnie ogórki kiszone (150 gramów)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego (polecam ocet z Sad Zaścianki)
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie 2-3 łyżki świeżego cząbru
- opcjonalnie 1-2 łyżki piklowanej gorczycy z tego przepisu
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Mięso z Crazy Butcher dla waszej wiadomości (polecam bardzo).
Wykonanie:
Wykonanie sosu jest bardzo proste! Zadanie znacząco ułatwi posiadanie robota kuchennego, który wyposażony jest w nóż do siekania (malakser). Jeśli nie macie tego sprzętu na stanie, wystarczy deska, ostry nóż i tarka do tarcia ziemniaków.
Pietruszkę wypłucz i posiekaj drobno. Ogórki zetrzyj na mus i odciśnij większość wody na sicie. Czosnek także zetrzyj na pastę. Zmieszaj pietruszkę z ogórkiem oraz czosnkiem i dodaj pozostałe składniki.
Wymieszaj dokładnie i spróbuj, czy nie trzeba doprawić. Sos chimichurri powinien mieć zbalansowany smak, jednak smak kwaśny powinien być dominujący.






Komentarze