informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
16 czerwca, 2017

Wszystkie smaki grilla z Kamisem - relacja z warsztatów

To już drugie warsztaty Kamisa, w których mam przyjemność uczestniczyć (zobacz relację z trendów Kamisa). Tym razem wybór naturalnie padł na temat grilla. Marka przypraw plus grill, pomyślcie, sprawa oczywista! Już po poprzednich warsztatach wiedziałem, że nie będzie jednak tak prosto. Dzięki ambitnemu chefowi Kuchni Kamisa - Maciejowi Wawryniukowi - mogłem być pewien, że "polecimy na ostro". Już poprzednie warsztaty pokazały, że inspiracje czerpie praktycznie z całego świata, więc oczekiwałem grillowego freestyle'u na najwyższym poziomie.


Grill, pomyślicie, kiełbasa, karkówka, gotowa mieszanka przypraw i musztarda. Oczywiście to też ma swój sens i wiele osób nie wyobraża sobie grilla w inny sposób. Kamis wydaje się jednak lansować też krok w odmiennym kierunku. Kiedy pierwszy raz zobaczyłem menu na warsztaty, bardzo szeroko się uśmiechnąłem. Moje klimaty! Ale nie tylko. Chef Maciej zaproponował moje ulubione smaki koreańskiego i tajskiego grilla (grillowane krewetki z pesto z kolendry czy skrzydełka marynowane w koreańskiej paście gochujang). To jeszcze nie wszystko, bo poza nowymi smakami, znalazły się techniki grillowania, które dopiero zyskują popularność.

Co powiecie na pieczenie skrzydełek na specjalnym stojaku, dzięki czemu nigdy się nie przypalą (patrz zdjęcie w galerii)? Co powiecie na krewetki grillowane na gorącym, solnym kamieniu, dzięki czemu nie trzeba ich dodatkowo solić? Co powiecie na rybę delikatnie pieczoną na gorącej, zamoczonej w wodzie desce? Co powiecie na ciasto z grilla ze stekiem wołowym w środku, pieczonym na specjalnej kratce?

Tutaj jeszcze się trzymałem liny na tym pędzonym wiatrem inspiracji okręcie. Mój umysł wybuchł dopiero pod koniec, kiedy zaczęliśmy grillować owoce. Na ruszt wskoczyły "steki" z arbuza marynowane z rozmarynem. Na koniec spróbowałem pinacolady z grillowanych owoców. Opiekanie owoców wzmacnia ich smak i nadaje lekko wędzonego aromatu. Szaleństwo!

Poza masą inspiracji, miałem podwójną przyjemność z uczestnictwa. Kamis zaproponował mi, żebym na czas warsztatów przejął telefon z ich kanałem na Instagramie i prowadził relację z warsztatów. Bardzo ciekawe doświadczenie, pokazać obserwującym Kamisa warsztaty z mojej perspektywy. Kto widział, ten wie, bo wszystko znika po 24 godzinach 😉

 

Pomimo dodatkowego obowiązku udało mi się przygotować dwa przepisy. Były ty wieprzowe żeberka w piwnej marynacie. Żebra grillowały się 3 godziny, od czasu do czasu "malowane" marynatą za pomocą pędzla. Tutaj też wykorzystaliśmy trochę inną technikę niż zazwyczaj. Chef Wawryniuk przyniósł specjalny stojak do grillowania żeberek. Chodzi o to, żeby nie miały bezpośredniego kontaktu z ogniem, żeby mogły się długo piec z niższej temperaturze. Taki "stand" ułatwia też nakładanie glazury.

Jenak moim hitem były krewetki w marynacie z soku z pomarańczy, czosnku i imbiru z kolendrowym pesto. Uwielbiam owoce morza z grilla, a krewetki zawsze wychodzą wybitne. Wystarczy odpowiednio zamarynować i zrobić dobry sos. Wszystko pokazałem na krótkim filmie. Przepis jest prosty. Weźcie składniki jakie pokazałem i bawcie się doprawianiem. Pełen przepis znajdziecie na kamis.pl. Udanych eksperymentów 🙂


MOŻE CIE ZAINTERESOWAĆ

Szparagi - najważniejsze fakty, jak kupować i przechowywać

Szparagi to wieloletnia bylina z tej samej grupy liliopodbnych, co cebula, czosnek czy imbir. Została udomowiona ok. 5000 lat temu…
zobacz wpis

Czosnek niedźwiedzi - Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, która rośnie dziko w wilgotnych lasach lasach i na łąkach Europy…
zobacz wpis

Podsumowanie roku Magicznego Składnika i gastro trendy | Polski Obiad 2022

Moje osobiste podsumowanie 2022 U mnie działo się jak zwykle sporo. 2022 to już 10 rok, jak zajmuję się projektem…
zobacz wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab