promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
23 listopada, 2018

Jak powstał film "Ziemniak" z Joanną Jakubiuk

Historia jest prosta i dosyć spontaniczna, jak większość rzeczy które robię. Już od jakiegoś czasu rozmawialiśmy z Moniką Kucią (Siała Baba Mak) o tym, żeby nagrać film o typowo polskich produktach. Monika, jeśli jej jeszcze nie znacie jest zaangażowaną kulinarną działaczką na wielu płaszczyznach. Organizuje życie kulinarne Stolicy i nie tylko. Jest skupiona na temacie kulinariów trochę inaczej niż ja. Szczerzej i bardziej artystycznie. Zauważa niewidzialne dla mnie wcześniej  subtelności polskiej kultury kulinarnej, które ciągle mnie zaskakują. Jak np. promowany przez nią zapach piwnicy (wyprodukowany przez Annę Bojarę), takiej z ziemniakami (typowo polski zapach przecież), czy pokazywane przez nią tkaniny poplamione letnimi owocami.


Tak czy inaczej chcieliśmy z Moniką nagrać film i bardzo się fajnie złożyło, że chefowa Joanna Jakubiuk była akurat po premierze książki pt. "Ziemniak". W końcu był powód i potrzeba, żeby taki film powstał. Wiedzieliśmy, że chcemy pokazać bohatera, czyli ziemniaka i bohaterkę, czyli Joannnę. Naturalnym wydawało się, żeby nasza bohaterka zaczęła opowieść o ziemniakach zaczynając od wykopków. Musieliśmy tylko znaleźć jakiegoś zaprzyjaźnionego gospodarza, który "da" nam pole z ziemniakami i jakieś schronienie, żebyśmy tam film mogli nagrać. Okazało się, że Monika z Joanną znają Kasię i Bartka Latosów, którzy niecałą godzinę drogi z Warszawy prowadzą agroturystykę "Latosowo". W filmie możecie obejrzeć kilka ujęć, jak urokliwe i naturalne to miejsce jest. Jako plan zdjęciowy - wymarzony.
.
 
.
Pozostało tylko napisać scenariusz i wybrać przepis, który pokażemy w filmie. Ciężko było z tylu pomysłów na ugotowanie ziemniaka wybrać jeden, ale w końcu wybór padł na pierogi, a dokładniej Mazowieckie Szlachcice. Są to pierogi na wskroś ziemniaczane, bo praktycznie składają się z samych ziemniaków. Co ciekawe, mam za sobą trzy warsztaty z Joanną i na dwóch robiliśmy szlachcice. Po prostu wiedziałem, że będą dobrze wyglądały w kadrze. W ogóle lepienie pierogów samo w sobie przyciąga wzrok. Dodatkowo Monika wpadła na pomysł, żeby z Joanną gotowała Kalina - córka Kasi i Bartka z Latosowa. Nie pracowałem wcześniej z dziećmi, ale Kalina nie miała żadnego problemu z występem przed kamerą i wydaje mi się, że wyszło bardzo naturalnie i z pożytkiem dla filmu. Poza tym plan wyglądał tak, że dookoła biegają zwierzęta gospodarskie, koty, piękny wrzesień w pełni. Złota godzina, która trwała w nieskończoność. Niestety tak to jest, że wiele innych pięknych ujęć trzeba było odrzucić. Zawsze się śmieję, że montaż filmów, przynajmniej w moim wydaniu, to jak strugać figurkę z całego drzewa 😉
 .
Film trzeba było zamknąć jakąś klamrą. Bardzo chciałem, żeby było to ognisko, w którym upieczemy ziemniaki. Dodatkowo zachodzące słońce ułatwiło nam zadanie i film naturalnie robi się coraz bardzie ciemny. Widza otula wyobrażenie ciepła z ogniska i zapach dymu. To jest doświadczenie, które pamiętam z dzieciństwa i wszędzie gdzie mogę, niczym piroman wzniecałbym ogniska. Lubię żywy ogień i żar jako technikę gotowania. Będę wracał do tego motywu jeszcze nie raz.
 .
Co do technikaliów. Film nagrałem kamerą Panasonic Lumix GH5 w rozdzielczości 4k z 50 klatkami na sekundę, co pozwoliło mi w kilku miejscach na naturalny zoom w postprodukcji i dodanie ruchom nieco płynności, przez delikatne spowolnienie akcji. Większość ujęć realizowana była obiektywem Panasonic Leica 15mm, F1.8. Używałem też gimbala Zhiyun Crane 2. Ujęcia zbliżeń filmowałem Sigmą 18-36, F1.8 na statywie. Dźwięk nagraliśmy za pomocą mikrofonu krawatowego i mikroportu.

MOŻE CIE ZAINTERESOWAĆ

Szparagi - najważniejsze fakty, jak kupować i przechowywać

Szparagi to wieloletnia bylina z tej samej grupy liliopodbnych, co cebula, czosnek czy imbir. Została udomowiona ok. 5000 lat temu…
zobacz wpis

Czosnek niedźwiedzi - Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, która rośnie dziko w wilgotnych lasach lasach i na łąkach Europy…
zobacz wpis

Moje drogie robaczki

Moje drogie robaczki, właśnie wystartowałem z nową odsłoną bloga. Wśród ponad 300 przepisów nie znajdziecie niestety sposobów na przygotowanie owadów,…
zobacz wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab