promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…
18 września, 2015

Impreza #WidzimySieNaGrillu aka Pożegnanie z la(eta)tem

Długo o tym myślałem i stało się. Po ponad pięciu latach pracy w agencjach reklamowych i po dwóch i pół roku prowadzenia bloga zdecydowałem się skupić na rozwoju bloga i pożegnać z dotychczasową pracą. Prowadzenie bloga, opracowywanie przepisów, fotografowanie, podróże kulinarne, dzielenie się wiedzą na warsztatach i spotykanie inspirujacych ludzi stało się dla mnie tak ważne, że musiałem wybrać jedno pole na którym muszę się skupić, żeby dawać z siebie wszystko i ciągle rozwijać.

Efekty pomysłów na przyszłość bloga i moją będziecie mogli niedługo śledzić. Zapewniam!


Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-24

Jak pewnie wiecie lubię imprezy. Źle się czuję zamknięty w czterech ścianach bez ludzi. Pomyślałem więc, że warto by tę okazję, która zdarza się raz w życiu hucznie celebrować. Zaprosiłem więc moich najbliższych współpracowników z mojej już byłej firmy na pożegnalnego grilla. Nie chciałem jednak żeby to był kolejne smutne party z jednorazowym grillem i kiełbasą. Postanowiłem zorganizować coś na trochę większą skalę i udowodnić sobie i innym, że dobrego grilla można zorganizować w każdych miejskich warunkach.

Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-45

Wybór padł na świetnie komunikacyjnie ustytuowane miejsce w Warszawie - Dolinka Służewiecka. Urokliwe miejsce, ciche miejsce pomiędzy Mokotowem a Ursynowem. Cieszę się, że w organizacji pomogło mi Tesco, z którym jak wiecie współpracowałem przy projekcie #WidzimySięNaGrillu. Dostałem bony na zakupy, dzięki czemu mogłem zorganizować imprezę na bogato. Nieocenioną pomocą okazali się sami uczestnicy z Arkiem na czele, który pomógł mi logistycznie i kulinarnie.

Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-21

W menu postawiłem na smak i łatwość składania dania. Do wyboru były grillowane kanapki a'la Philly Cheese Steak. Dzień wcześniej zamarynowałem na sucho ok. 15 steków z antrykotu w specjalnej mieszance, którą wymyśliłem na potrzeby tego wydarzenia. W marynacie znalazły się: pieprz czarny, kolendra, kumin, kozieradka, wędzona papryka, rozmaryn, suszony czosnek i cebula. Bagietki smarowałem konfiturą z czerwonej cebuli i whisky. Steka grillowanego na średnio następnie siekaliśmy. Bagietkę wypełnialiśmy mięsem i startym cheddarem, po czym kanapka lądowała na kilka minut na gazowego grilla i do właściciela. W pewnym momencie stworzyła się pokaźna kolejka oczekujących na cheesestejka, ale koniec końców wszystkich nakarmiliśmy.

Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-15

W ofercie był też "burger" wegański, którego przygotowałem dzień wcześniej z ciecierzycy, pieczonego bakłażana, siemienia lnianego i przyprawy garam masala. Burgera podgrzewaliśmy na węglowym grillu, żeby nabrał trochę dymnego zapachu. Danie to podawaliśmy na fajnych, drewnianych talerzach w towarzystwie prostej sałaty. Kotlet ten zebrał świetne recenzje, dlatego zamierzam dodać niedługo przepis na bloga.

Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-41

Impreza skończyła się bardzo późno. Co mnie strasznie cieszy goście dopisali. Wydaliśmy całe jedzenie i napoje. Przyszli znajomi z głośnikiem na BT i w pewnym momencie wyglądało to na takiego sekretną imprezę. Jeszcze kilka decybeli głośniej i dołączyliby nieznajomi z okolicy. Na szczęście obyło się bez przypałów. Choć ja pod koniec już nie byłem w stanie ogarnąć wszystkiego, na szczęście goście przejęli grilla, drinki i muzykę, dzięki czemu mogłem chociaż na chwilę zdjąć fartuch i porozmawiać i cieszyć się z imprezy.

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie dobre słowa, ponad 3 lata pracy z najlepszymi ludźmi na świecie w Havas Media / Socialyse, pomoc przy organizacji Arkowi, Julicie i wszystkim, którzy pomogli na miejscu oraz firmie Tesco, która zorganizowała akcję #WidzimySięNaGrillu! <3

Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-43Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-35 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-43 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-42 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-38 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-36 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-32 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-29 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-28 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-27 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-22 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-20 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-18 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-17 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-16 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-14 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-12 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-10 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-9 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-8 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-7 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-6 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-5 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-4


MOŻE CIE ZAINTERESOWAĆ

Szparagi - najważniejsze fakty, jak kupować i przechowywać

Szparagi to wieloletnia bylina z tej samej grupy liliopodbnych, co cebula, czosnek czy imbir. Została udomowiona ok. 5000 lat temu…
zobacz wpis

Czosnek niedźwiedzi - Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, która rośnie dziko w wilgotnych lasach lasach i na łąkach Europy…
zobacz wpis

Moje drogie robaczki

Moje drogie robaczki, właśnie wystartowałem z nową odsłoną bloga. Wśród ponad 300 przepisów nie znajdziecie niestety sposobów na przygotowanie owadów,…
zobacz wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab