powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
18 września, 2015

Impreza #WidzimySieNaGrillu aka Pożegnanie z la(eta)tem

Długo o tym myślałem i stało się. Po ponad pięciu latach pracy w agencjach reklamowych i po dwóch i pół roku prowadzenia bloga zdecydowałem się skupić na rozwoju bloga i pożegnać z dotychczasową pracą. Prowadzenie bloga, opracowywanie przepisów, fotografowanie, podróże kulinarne, dzielenie się wiedzą na warsztatach i spotykanie inspirujacych ludzi stało się dla mnie tak ważne, że musiałem wybrać jedno pole na którym muszę się skupić, żeby dawać z siebie wszystko i ciągle rozwijać.

Efekty pomysłów na przyszłość bloga i moją będziecie mogli niedługo śledzić. Zapewniam!


Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-24

Jak pewnie wiecie lubię imprezy. Źle się czuję zamknięty w czterech ścianach bez ludzi. Pomyślałem więc, że warto by tę okazję, która zdarza się raz w życiu hucznie celebrować. Zaprosiłem więc moich najbliższych współpracowników z mojej już byłej firmy na pożegnalnego grilla. Nie chciałem jednak żeby to był kolejne smutne party z jednorazowym grillem i kiełbasą. Postanowiłem zorganizować coś na trochę większą skalę i udowodnić sobie i innym, że dobrego grilla można zorganizować w każdych miejskich warunkach.

Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-45

Wybór padł na świetnie komunikacyjnie ustytuowane miejsce w Warszawie - Dolinka Służewiecka. Urokliwe miejsce, ciche miejsce pomiędzy Mokotowem a Ursynowem. Cieszę się, że w organizacji pomogło mi Tesco, z którym jak wiecie współpracowałem przy projekcie #WidzimySięNaGrillu. Dostałem bony na zakupy, dzięki czemu mogłem zorganizować imprezę na bogato. Nieocenioną pomocą okazali się sami uczestnicy z Arkiem na czele, który pomógł mi logistycznie i kulinarnie.

Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-21

W menu postawiłem na smak i łatwość składania dania. Do wyboru były grillowane kanapki a'la Philly Cheese Steak. Dzień wcześniej zamarynowałem na sucho ok. 15 steków z antrykotu w specjalnej mieszance, którą wymyśliłem na potrzeby tego wydarzenia. W marynacie znalazły się: pieprz czarny, kolendra, kumin, kozieradka, wędzona papryka, rozmaryn, suszony czosnek i cebula. Bagietki smarowałem konfiturą z czerwonej cebuli i whisky. Steka grillowanego na średnio następnie siekaliśmy. Bagietkę wypełnialiśmy mięsem i startym cheddarem, po czym kanapka lądowała na kilka minut na gazowego grilla i do właściciela. W pewnym momencie stworzyła się pokaźna kolejka oczekujących na cheesestejka, ale koniec końców wszystkich nakarmiliśmy.

Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-15

W ofercie był też "burger" wegański, którego przygotowałem dzień wcześniej z ciecierzycy, pieczonego bakłażana, siemienia lnianego i przyprawy garam masala. Burgera podgrzewaliśmy na węglowym grillu, żeby nabrał trochę dymnego zapachu. Danie to podawaliśmy na fajnych, drewnianych talerzach w towarzystwie prostej sałaty. Kotlet ten zebrał świetne recenzje, dlatego zamierzam dodać niedługo przepis na bloga.

Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-41

Impreza skończyła się bardzo późno. Co mnie strasznie cieszy goście dopisali. Wydaliśmy całe jedzenie i napoje. Przyszli znajomi z głośnikiem na BT i w pewnym momencie wyglądało to na takiego sekretną imprezę. Jeszcze kilka decybeli głośniej i dołączyliby nieznajomi z okolicy. Na szczęście obyło się bez przypałów. Choć ja pod koniec już nie byłem w stanie ogarnąć wszystkiego, na szczęście goście przejęli grilla, drinki i muzykę, dzięki czemu mogłem chociaż na chwilę zdjąć fartuch i porozmawiać i cieszyć się z imprezy.

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie dobre słowa, ponad 3 lata pracy z najlepszymi ludźmi na świecie w Havas Media / Socialyse, pomoc przy organizacji Arkowi, Julicie i wszystkim, którzy pomogli na miejscu oraz firmie Tesco, która zorganizowała akcję #WidzimySięNaGrillu! <3

Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-43Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-35 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-43 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-42 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-38 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-36 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-32 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-29 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-28 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-27 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-22 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-20 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-18 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-17 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-16 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-14 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-12 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-10 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-9 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-8 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-7 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-6 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-5 Balet Czajkowskiego - Widzimy się na grillu-4


MOŻE CIE ZAINTERESOWAĆ

Szparagi - najważniejsze fakty, jak kupować i przechowywać

Szparagi to wieloletnia bylina z tej samej grupy liliopodbnych, co cebula, czosnek czy imbir. Została udomowiona ok. 5000 lat temu…
zobacz wpis

Czosnek niedźwiedzi - Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, która rośnie dziko w wilgotnych lasach lasach i na łąkach Europy…
zobacz wpis

Podsumowanie roku Magicznego Składnika i gastro trendy | Polski Obiad 2022

Moje osobiste podsumowanie 2022 U mnie działo się jak zwykle sporo. 2022 to już 10 rok, jak zajmuję się projektem…
zobacz wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab