Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym
Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Jednak prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś tak smacznych śledzi. Pomysł przyszedł spontanicznie, kiedy nagrywaliśmy z Marcinem ze Słodkokwaśna.pl video przepis na Ramen. Ja przyniosłem śledzie (litewskie, podobne do matjasów), a Mateusz złapał produkty, jakie były pod ręką i zrobił bardzo fajne połączenie, które zrobiło na mnie duże wrażenie. Wiedziałem, że będę chciał zrobić te śledzie jeszcze wiele razy, a najbardziej pasuje tu połączenie śledzia z kolendrą właśnie, która jest tutaj magicznym składnikiem. Musicie tego spróbować!
Przy okazji przepisu, chciałbym zwrócić waszą uwagę na to skąd kupujecie ryby. Kupując ryby, w tym śledzie z niebieskim znakiem MSC przyczyniacie się do poprawy dobrostanu mórz i oceanów, ponieważ MSC reguluje zasady połowów, tak żeby nie doprowadizć do przełowienia. Sprawdźcie więcej informacji na tej stronie.
- Składniki
- Sprzęt
- 500 gramów śledzi matjas
- 1 małe mango (dojrzałe, ale jeszcze jędrne)
- mały pęczek kolendry
- 1 czerwona cebula
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 świeża papryczka chilli
- pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego (ewentualnie czarnego)
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Śledzie odsącz z oleju na ręczniku papierowym i pokrój w ok. 2 cm kawałki. Przełóż do miski i dodaj pokrojone w drobną kostkę mango i chilli. Cebulę pokrój w cienkie plastry. Dodaj posiekaną grubo kolendrę. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i pieprzem syczuańskim. Dodaj oliwę, wymieszaj i zostaw do przegryzienia na minimum 30 minut. Można podawać na świeżym chlebie z masłem.






Komentarze