Magiczny składnik

Przepisy

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś tak smacznych śledzi. Kluczowy jest tutaj zakup odpowiednich śledzi. Wybierz najlepiej prawdziwe matjasy, śledzie litewskie, które są równie delikatne, a dopiero na samym końcu śledzie typu a’la matjas.

Połączenie smaków w przypadku tego przepisu to połączenie składników na południowoamerykańskie ceviche z odrobiną sosu rybnego. Śledzie marynują się dosyć szybko i powinny być spożyte maksymalnie w ciągu kilku dni ze względu na użycie świeżej kolendry, która z czasem zwiędnie. Najlepsze będą po kilku godzinach “przegryzienia” w lodówce.

 

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 500 gramów śledzi matjas lub litewskich
  • 1 małe mango (dojrzałe, ale jeszcze jędrne)
  • mały pęczek kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 świeża papryczka chilli
  • pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego (ewentualnie czarnego)
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Śledzie odsącz z oleju na ręczniku papierowym i pokrój w ok. 2 cm kawałki. Przełóż do miski i dodaj pokrojone w drobną kostkę mango i chilli. Cebulę pokrój w cienkie plastry. Dodaj posiekaną grubo kolendrę. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i pieprzem syczuańskim. Dodaj oliwę, wymieszaj i zostaw do przegryzienia na minimum kilka godzin. Można podawać na świeżym chlebie z masłem.

salaka-sledziowa-z-mango-i-kolendra-7 salaka-sledziowa-z-mango-i-kolendra-3

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Komentarze

Close