Magiczny składnik

Przepisy

Miękkie maślane bułki do burgerów

[EDIT: 22.11.2018] – Zamieniłem ilości składników na gramy, bo uważam, że szklanki są za mało dokładne, a dokładność przy pieczeniu jest szalenie ważna. Uprościłem też opis przygotowania moich bułek do burgerów.

Największym problemem większości burgerowni nie jest mięso, które jest coraz lepsze, lecz bułka. Zazwyczaj sucha, nietrzymająca składników, nasiąkająca sosami. Katastrofa. Często bułka jest też za duża. Dla mnie ideałem jest miękka, płaska, ale puszysta bułka, która pachnie masłem. Takiego właśnie ideału szukałem. Bułki piekłem już wiele razy, za każdym razem coraz bardziej zbliżając się do ideału. Na wasze szczęście zapisywałem sobie ilości składników, dlatego z przyjemnością się z wami podzielę na moje miękkie, maślane, trzymające składniki bułki.

Uważam, że w kwestii burgerów nie można iść na kompromis. Bułka ma być z białej mąki pszennej, ma być maślana, ma być słodka, ma być słona. Nie jadam burgerów na co dzień, więc mogę sobie pozwolić na taki cheatmeal i zjeść burgera jak należy. Moje bułki mają aż 3 magiczne składniki, które sprawiają, że są takie wyjątkowe. Po pierwsze, gluten (zło!), który sprawia, że ciasto jest miękkie i sprężyste, po drugie słód diastatyczny, który sprawia że bułka jest rumiana z zewnątrz i pięknie pachnie, a po trzecie masło. Dużo masła. Wyobraźcie sobie ten zapach drożdżowej, maślanej bułki z burgerem prosto z grilla…

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki za 6-8 bułek:

  • 1/2 paczki suchych drożdży (opakowanie 7 gramów)
  • 500 gramów mąki pszennej typ 550
  • 200 ml wody
  • 100 ml maślanki
  • 70 gramów masła
  • 30 gramów cukru
  • 10 gramów soli
  • 10 gramów słodu diastatycznego (nie jest to konieczny składniki)
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • sezam do posypania bułek
  • 1 łyżka oleju do posmarowania miski

Wykonanie:

Tajemnica miękkości bułek tkwi w dobrym wyrobieniu ciasta, które jest bardzo miękkie, ale pełne glutenu i nie klei się do rąk. Podam przepis do wyrabiania ręcznego, ale można go przenieść do maszyny.

  1. Do większej miski przesiej mąkę z suchymi drożdżami i ze słodem (składnik niekonieczny).
  2. W rondelku roztop delikatnie masło, po czym dolej do masła wody i maślanki. Dosyp cukru i soli i wymieszaj dokładnie. Mikstura powinna być lekko ciepła.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i wyrabiaj ciasto do wstępnego połączenia składników ok. 2 minuty. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 10-15 minut w celu nawodnienia mąki i wytworzenia się siatki glutenowej.
  4. Następnie wyrabiaj ciasto w misce techniką podnoszenia ciasta do góry i zagniatania go. Wyrabiaj ciasto 7-10 minut do czasu, aż nie będzie się bardzo kleiło do ręki. Wszystko można też wykonać w mikserze, ale mikser jest jednak mniej dokładny i może się okazać, że nie uda nam się wytworzyć gładkiego ciasta.
  5. Miskę smarujemy łyżką oleju i przekładamy do niej naszą kulkę z ciasta. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenie lub matą sylikonową. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i wkładamy do niego naczynie żaroodporne wypełnione wodą, żeby nasze pieczywo piekło się z dodatkiem pary wodnej.
  6. Z wykorzystaniem wagi odcinamy 150 gramów ciasta (dla bułek o średnicy ok 12 cm.) Można ilość ciasta modyfikować zależnie od potrzeb. Z kawałków ciasta uformuj kulkę takim sposobem, że starasz się krańce ciasta wtłoczyć pod spód zostawiając równą i jędrną powierzchnię na górze. Zupełnie jakbyśmy bułce robili lifting i starali się nadmiar skóry ukryć w środku pod spodem.
  7. Takie kulki układamy równomiernie na blasze i spłaszczamy pierwszy raz, żeby nie rosły za bardzo w górę, tylko bardzitostowej w szerz. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, po czym ponawiamy delikatne spłaszczanie. Następnie rozbijamy jajko w misce i za pomocą pędzla smarujemy powierzchnię bułek. Posypujemy sezamem. Odstawiamy bułki do dalszego wyrastania na ok. 15 minut.
  8. Pieczemy w naparowanym piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (góra – dół) przez 18 minut, po czym odkładamy bułki na kratkę do ostygnięcia. Po ostygnięciu bułki można zamrozić. Kilkudniowe bułki możemy śmiało odświeżyć wkładając je do piekarnika na kilka minut. Jeśli robimy burgery czy inne kanapki pamiętajmy, żeby bułkę rozciąć i stostować tylko o wewnętrznej strony.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Miękkie maślane bułki do burgerów
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Komentarze

Close