powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…
24 października, 2018

Trzy proste sposoby, żeby marnować mniej żywności

Dzisiaj chciałbym napisać o temacie bardzo mi bliskim, a mianowicie marnowaniu żywności, której wd. Polskich Banków Żywności marnujemy 235 kg rocznie. Wyobrażacie sobie? Dodajcie do tego jeszcze zostawione jedzenie na talerzach w restauracjach, które też muszą to wyrzucić. Wszystko zaczyna się jednak w naszym domu, w nas, w naszych nawykach. Jak wiadomo, nawyki, szczególnie dorosłych ludzi ciężko zmienić. Sam wiem po sobie i moich rodzicach, których namawiałem od lat do zmiany przyzwyczajeń. Szczególnie zakupowych, które pomogą nie wyrzucać tyle jedzenia. Pamiętam, że w domu, choć nie byliśmy nigdy bogaci, było zawsze sporo jedzenia. Szczególnie w lodówce i zamrażalniku. Często doprowadzało to do sytuacji, że o czymś się zapomniało i lądowało w koszu. Zamrażalnik też zwykle pękał w szwach, ale ideą zamrażalnika jest to, żeby czasami coś z niego wyciągać... 🙂 Do tego, jeśli domownikom coś nie smakowało czy nie byli do czegoś przekonani, choć było zdrowe, to miało duże szanse zamieszkania na dłuższy czas w śmietniku niestety. Później na studiach moja lodówka nie była już taka pełna. Bywało, że mieszkało w niej tylko światło i przeterminowane mleko. Jednak dzięki temu  mało jedzenia trafiało do kosza, bo kupowałem tyle na ile było mnie stać i nie robiłem zapasów.


Sam oczywiście nie wpadłem na wszystkie pomysły. Na ostatni punkt na mojej krótkiej liście oczy otworzyły mi warsztaty "Kulinarnie mocni". Inicjatywa ta powstała ze współpracy csr (corporate social responsibility) firmy McCormick, właściciela marki Kamis i Banków Żywności. Projekt ma na celu zachęcać do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw. Dawno nie widziałem tak dopasowanego tandemu na lini firma - NGO's jak Kulinarnie Mocni. Ale zanim o ich pomyśle na niemarnowanie żywności, zacznijmy od początku.
Wszystko zaczyna się w naszych głowach i kartce papieru. Oczywiście sposobów na to, żeby jedzenie nie lądowało w koszu jest mnóstwo, ale może warto ogarnąć na początek trzy, dla mnie podstawowe. Trzeba sobie uświadomić, że jest to prostsze niż myśleliśmy i możemy zabrać się za to z marszu. Nie ma potrzeby kupowania drogiego sprzętu (może poza pakowarką próżniową, do zakupu której zachęcam).
 .

1. Po pierwsze, planuj zakupy

Chodzi o przestawienie się z chodzenia z koszykiem po sklepie i wybierania produktów, które nam smakują, albo po prostu się do nas uśmiechają na robienie zakupów przepisami. Pomyśl co możesz w danym tygodniu ugotować i kupuj produkty tylko pod te przepisy. Jeśli nie masz z góry zaplanowanej listy, możesz pochodzić kilka minut po stoiskach i wymyślać przepisy w głowie na bieżąco. Ja tak często właśnie robię. Mam w głowie jakąś bazę przepisów podstawowych, więc kiedy widzę dynię czy wołowe ogony wiem, że chcę je kupić pod konkretny przepis. Kiedy mamy już podstawowy produkt, warto dobrać do niego wypełniacze czy dodatki, żeby nie okazało się, że nie możemy zrobić placka ze śliwkami, bo nie mamy drożdży, a śliwki nie skazywać na pożarcie przez pleśń.
 .

2. Po drugie, przedłużaj przydatność

Abstrahując od tego, że daty przydatności do spożycia są ustalane z dużą granicą bezpieczeństwa (oczywiście nie wszystkich), warto nauczyć się kilku prostych tricków na domowe sposoby na długowieczność produktów. Oczywiście naszym przyjacielem będzie tu nasza poczciwa zamrażarka. Zamrażanie jest najzdrowszym sposobem na koacerwację żywności. Żeby robić to jednak z głową, trzeba opisywać to co wkładamy do zamrażarki. Gwarantuję wam, że po kilku tygodniach czy miesiącach nie połapiecie się co tam macie i podczas mycia tego urządzenia część pójdzie do kosza, bo już nie będziecie mieli na to ochoty. Warto zainwestować też w pakowarkę próżniową, która wyciąga tlen i sprawia, że nasze mrożonki zyskują więcej świeżości po wyciągnięciu, kiedy będziemy ich potrzebowali. Żeby mieć lepszy przegląd tego co mamy w zamrażarce możemy przykleić na niej kartkę i dopisywać kolejne pozycje z pomysłami na wykorzystanie i datami kiedy zostały tam umieszczone (ten trick sprzedała mi Jagna Niedzielska). Taka ewidencja. Po drugie, choć wiem, że to mało ekologiczne (mam nadzieję, że ktoś kiedyś wpadnie na biodegradowalną) przydaje się folia spożywcza. Kiedy otwieramy opakowanie jogurtu, lepiej je zakryć folią, żeby posłużyło nam dłużej. Podobnie jest z warzywami i owocami. Wytrzymają kilka dni dłużej.
 .

3. Po trzecie, przemycaj produkty w bardziej atrakcyjnej formie

Tego właśnie nauczyłem się podczas warsztatów Kulinarnie Mocni organizowanych przez Kamis i Banki Żywności. W sensie robiłem tak wcześniej, ale dopiero uczestnictwo w wydarzeniu otworzyło mi oczy, że to możne być sposób na ukrócenie strat produktów. Jako osoba, która nie wychowuje dzieci i generalnie lubi jeść wszystko, nie zdawałem sobie tak sprawy z tego, że ktoś może nie lubić warzyw czy owoców. W tym sposobie chodzi o przygotowywanie pełnowartościowych posiłków z pełnych składników pokarmowych produktów  w atrakcyjniejszej formie, którą zjedzą nawet dzieci czy zdeklarowane niejadki. Okazuje się, nie od dziś, że dzieci nie lubią szpinaku, kasz czy wątróbki. Chef Kamisa - Maciej Wawryniuk - stworzył na potrzeby warsztatów takie przepisy, które takie produkty "na cenzurowanym" są przemycane do atrakcyjniejszej formy takiej jak pierogi, gofry czy spring rollsy z papieru ryżowego. Myślę, że to może być rewolucja dla osób, które płaczą, że muszą wyrzucić żywność, której domownicy nie chcieli spożyć w podstawowej formie. Jeśli znacie kogoś takiego, to wyślijcie im ten tekst. Możecie sprawdzić przepisy w stylu "Przemytnicy" 🙂

Zdjęcia są mojego autorstwa i pochodzą z warsztatów "Kulinarnie Mocni - Przemytnicy"

 


MOŻE CIE ZAINTERESOWAĆ

Szparagi - najważniejsze fakty, jak kupować i przechowywać

Szparagi to wieloletnia bylina z tej samej grupy liliopodbnych, co cebula, czosnek czy imbir. Została udomowiona ok. 5000 lat temu…
zobacz wpis

Czosnek niedźwiedzi - Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, która rośnie dziko w wilgotnych lasach lasach i na łąkach Europy…
zobacz wpis

Podsumowanie roku Magicznego Składnika i gastro trendy | Polski Obiad 2022

Moje osobiste podsumowanie 2022 U mnie działo się jak zwykle sporo. 2022 to już 10 rok, jak zajmuję się projektem…
zobacz wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab