powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…
19 grudnia, 2018

Jak się ma świąteczna choinka do poziomu CO2 w atmosferze? - Wypożyczalnia Choinek Volvo

Niektórzy z was spytają pewnie, dlaczego gość, który bloguje o gotowaniu, zabiera w ogóle głos w sprawie ekologii? Wszystko ma swój początek w stwierdzeniu, że "ZJADAMY WŁASNĄ PLANETĘ". Można nawet powiedzieć, że jesteśmy dla naszej planety największym wrogiem.


Nie mówię tutaj o jakiejś uśmiechniętej, mitycznej, niebieskiej kulce zawieszonej w kosmosie. Planeta to nie jest jeden organizm, któremu robimy krzywdę, ale ekosystem wielu gatunków, często od siebie uzależnionych. Co robimy źle, spytacie? Człowiek "zjadając planetę" niszczy naturalne ekosystemy. Niszczy, odkąd nauczył się bardziej efektywnego rolnictwa i przemysłu. Wiecie, że jeszcze 200 lat temu lesistość w Polsce wynosiła 40%, teraz jest to 28%. Nie najgorzej. Jednak każde drzewo się liczy, jeśli weźmiemy pod uwagę ilości CO2, jakie wypuszczamy do atmosfery.

Każdy nowy samochód, każda nasza podróż na wakacje, każde zamówione buty w internecie, każda bardziej przetworzona żywność to wypuszczenie do atmosfery CO2, które ma wpływ na klimat. Co robi dwutlenek węgla? Jest dla planety jak płaszcz na zimę. Jednak co ciekawe, planeta, a raczej mechanizmy pogodowe, są bardzo czułe na wahania globalnych temperatur i jak mówią naukowcy w niedawnym raporcie, nawet 1,5 stopnia cieplej może mieć katastrofalny wpływ. Cieplejsze będą oceany, których prądy oddziałujące na pogodę, będą zaburzone i mogą z roku na rok rozregulować nam pogodę.

Teraz żyjemy we względnym spokoju, ale wszystko uzależnione jest od wody, a tej wcale nie mamy pod dostatkiem. Nawet u nas. Czerpiemy ją głównie z ujęć głębinowych, które to wypełniały się miliony lat. My żyjemy najwyżej ok. 100 lat. Co przez to chcę powiedzieć? Globalnie każda nasza decyzja ma znaczenie. Nie zmienimy swoich nawyków i klimatu dzisiaj, nie zmienimy za kilkanaście lat. Prawdopodobnie dopiero nasze dzieci i wnuki odczują decyzje, których dokonujemy teraz. Na poziomie globalnej polityki, ale też jednostkowych wyborów proekologicznych.

Tym przydługim wstępem, któremu daleko od naukowej analizy, chciałem tylko pokazać wam, że postawa typu "nie mam na nic wpływu" nie ma sensu. Wszystko zaczyna się od nas i od nas zależy, jak wychowamy następne pokolenia, które będą decydowały o dalszych losach planety.

Zabrałem się za ten temat, ponieważ zostałem mianowany przez markę Volvo w Polsce na (uwaga, dumnie brzmi!) Ambasadora Zrównoważonego Rozwoju. Mówiłem we wstępie o małych krokach. Co możemy zrobić dla środowiska w okresie świąt? Poważnie przemyśleć zakup choinki. Niby taka błaha sprawa, ale jednak to drzewko rosło kilka lat, żeby trafić do naszego domu. W międzyczasie pochłaniało CO2, a oddawało tlen. Szacuje się, że w Polsce podczas świąt wycina się 6 000 000 iglaków. Bardzo dużo. Co proponuje Volvo w związku z tym? Już drugi rok z rzędu organizuje Wypożyczalnię Choinek Volvo. Od 17 do 22 grudnia można podjechać do wybranego salonu tej szwedzkiej marki i za 55 zł wypożyczyć drzewko. Więcej szczegółów i adresy salonów znajdziecie tutaj - www.choinkaVolvo.pl. W 2017 spotkała się ta akcja z ogromnym zainteresowaniem, dlatego w tym roku zwiększono ilość dostępnych drzewek do 500.

Co ma 500 świerków do 6 000 000? Myślę, że do dopiero początek. Jednak jeśli do 5 stycznia 2019 oddamy choinkę do tego samego salonu - marka Volvo ufunduje posadzenie 10 kolejnych, a ta choinka trafi z powrotem do szkółki. Czyli mamy już potencjalnie 5000 nowych sadzonek. Bardzo zachęcam do tego ruchu. Oczywiście nie sądzimy z Volvo, że w pojedynkę zbawimy świat w kilka lat. Chodzi też o danie dobrego przykładu, żeby za x lat w naszym kraju taka postawa była już normą.

Mój artykuł ilustruję zdjęciami, które zrobiliśmy z fotografką Krysią Sarnacką w Lesie Kabackim w Warszawie (a raczej na jego skraju) oraz pod Pałacem Kultury i Nauki. W lesie, ponieważ pamiętam, że jeszcze na początku lat 90 ludzie jechali po choinkę do lasu, gdzie pod osłoną nocy lub w strachu przed leśniczym rabowano drzewka. Później takie samochody z przywiązanym do dachu świerkiem jeździły po mieście jak z trofeum. Teraz chyba mało kto tak robi, co pokazuje, że na przestrzeni dekad zmieniła się postawa ekologiczna rodaków. Myślisz, że jesteś przeciwny ekologii? Jednak normy społeczne robią swoje i to działa! 🙂

 

Udanych, ekologicznych świąt wam życzę.


MOŻE CIE ZAINTERESOWAĆ

Szparagi - najważniejsze fakty, jak kupować i przechowywać

Szparagi to wieloletnia bylina z tej samej grupy liliopodbnych, co cebula, czosnek czy imbir. Została udomowiona ok. 5000 lat temu…
zobacz wpis

Czosnek niedźwiedzi - Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, która rośnie dziko w wilgotnych lasach lasach i na łąkach Europy…
zobacz wpis

Moje drogie robaczki

Moje drogie robaczki, właśnie wystartowałem z nową odsłoną bloga. Wśród ponad 300 przepisów nie znajdziecie niestety sposobów na przygotowanie owadów,…
zobacz wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab