promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
19 grudnia, 2018

Jak się ma świąteczna choinka do poziomu CO2 w atmosferze? - Wypożyczalnia Choinek Volvo

Niektórzy z was spytają pewnie, dlaczego gość, który bloguje o gotowaniu, zabiera w ogóle głos w sprawie ekologii? Wszystko ma swój początek w stwierdzeniu, że "ZJADAMY WŁASNĄ PLANETĘ". Można nawet powiedzieć, że jesteśmy dla naszej planety największym wrogiem.


Nie mówię tutaj o jakiejś uśmiechniętej, mitycznej, niebieskiej kulce zawieszonej w kosmosie. Planeta to nie jest jeden organizm, któremu robimy krzywdę, ale ekosystem wielu gatunków, często od siebie uzależnionych. Co robimy źle, spytacie? Człowiek "zjadając planetę" niszczy naturalne ekosystemy. Niszczy, odkąd nauczył się bardziej efektywnego rolnictwa i przemysłu. Wiecie, że jeszcze 200 lat temu lesistość w Polsce wynosiła 40%, teraz jest to 28%. Nie najgorzej. Jednak każde drzewo się liczy, jeśli weźmiemy pod uwagę ilości CO2, jakie wypuszczamy do atmosfery.

Każdy nowy samochód, każda nasza podróż na wakacje, każde zamówione buty w internecie, każda bardziej przetworzona żywność to wypuszczenie do atmosfery CO2, które ma wpływ na klimat. Co robi dwutlenek węgla? Jest dla planety jak płaszcz na zimę. Jednak co ciekawe, planeta, a raczej mechanizmy pogodowe, są bardzo czułe na wahania globalnych temperatur i jak mówią naukowcy w niedawnym raporcie, nawet 1,5 stopnia cieplej może mieć katastrofalny wpływ. Cieplejsze będą oceany, których prądy oddziałujące na pogodę, będą zaburzone i mogą z roku na rok rozregulować nam pogodę.

Teraz żyjemy we względnym spokoju, ale wszystko uzależnione jest od wody, a tej wcale nie mamy pod dostatkiem. Nawet u nas. Czerpiemy ją głównie z ujęć głębinowych, które to wypełniały się miliony lat. My żyjemy najwyżej ok. 100 lat. Co przez to chcę powiedzieć? Globalnie każda nasza decyzja ma znaczenie. Nie zmienimy swoich nawyków i klimatu dzisiaj, nie zmienimy za kilkanaście lat. Prawdopodobnie dopiero nasze dzieci i wnuki odczują decyzje, których dokonujemy teraz. Na poziomie globalnej polityki, ale też jednostkowych wyborów proekologicznych.

Tym przydługim wstępem, któremu daleko od naukowej analizy, chciałem tylko pokazać wam, że postawa typu "nie mam na nic wpływu" nie ma sensu. Wszystko zaczyna się od nas i od nas zależy, jak wychowamy następne pokolenia, które będą decydowały o dalszych losach planety.

Zabrałem się za ten temat, ponieważ zostałem mianowany przez markę Volvo w Polsce na (uwaga, dumnie brzmi!) Ambasadora Zrównoważonego Rozwoju. Mówiłem we wstępie o małych krokach. Co możemy zrobić dla środowiska w okresie świąt? Poważnie przemyśleć zakup choinki. Niby taka błaha sprawa, ale jednak to drzewko rosło kilka lat, żeby trafić do naszego domu. W międzyczasie pochłaniało CO2, a oddawało tlen. Szacuje się, że w Polsce podczas świąt wycina się 6 000 000 iglaków. Bardzo dużo. Co proponuje Volvo w związku z tym? Już drugi rok z rzędu organizuje Wypożyczalnię Choinek Volvo. Od 17 do 22 grudnia można podjechać do wybranego salonu tej szwedzkiej marki i za 55 zł wypożyczyć drzewko. Więcej szczegółów i adresy salonów znajdziecie tutaj - www.choinkaVolvo.pl. W 2017 spotkała się ta akcja z ogromnym zainteresowaniem, dlatego w tym roku zwiększono ilość dostępnych drzewek do 500.

Co ma 500 świerków do 6 000 000? Myślę, że do dopiero początek. Jednak jeśli do 5 stycznia 2019 oddamy choinkę do tego samego salonu - marka Volvo ufunduje posadzenie 10 kolejnych, a ta choinka trafi z powrotem do szkółki. Czyli mamy już potencjalnie 5000 nowych sadzonek. Bardzo zachęcam do tego ruchu. Oczywiście nie sądzimy z Volvo, że w pojedynkę zbawimy świat w kilka lat. Chodzi też o danie dobrego przykładu, żeby za x lat w naszym kraju taka postawa była już normą.

Mój artykuł ilustruję zdjęciami, które zrobiliśmy z fotografką Krysią Sarnacką w Lesie Kabackim w Warszawie (a raczej na jego skraju) oraz pod Pałacem Kultury i Nauki. W lesie, ponieważ pamiętam, że jeszcze na początku lat 90 ludzie jechali po choinkę do lasu, gdzie pod osłoną nocy lub w strachu przed leśniczym rabowano drzewka. Później takie samochody z przywiązanym do dachu świerkiem jeździły po mieście jak z trofeum. Teraz chyba mało kto tak robi, co pokazuje, że na przestrzeni dekad zmieniła się postawa ekologiczna rodaków. Myślisz, że jesteś przeciwny ekologii? Jednak normy społeczne robią swoje i to działa! 🙂

 

Udanych, ekologicznych świąt wam życzę.


MOŻE CIE ZAINTERESOWAĆ

Szparagi - najważniejsze fakty, jak kupować i przechowywać

Szparagi to wieloletnia bylina z tej samej grupy liliopodbnych, co cebula, czosnek czy imbir. Została udomowiona ok. 5000 lat temu…
zobacz wpis

Czosnek niedźwiedzi - Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, która rośnie dziko w wilgotnych lasach lasach i na łąkach Europy…
zobacz wpis

Moje drogie robaczki

Moje drogie robaczki, właśnie wystartowałem z nową odsłoną bloga. Wśród ponad 300 przepisów nie znajdziecie niestety sposobów na przygotowanie owadów,…
zobacz wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab