powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…
19 grudnia, 2018

Jak się ma świąteczna choinka do poziomu CO2 w atmosferze? - Wypożyczalnia Choinek Volvo

Niektórzy z was spytają pewnie, dlaczego gość, który bloguje o gotowaniu, zabiera w ogóle głos w sprawie ekologii? Wszystko ma swój początek w stwierdzeniu, że "ZJADAMY WŁASNĄ PLANETĘ". Można nawet powiedzieć, że jesteśmy dla naszej planety największym wrogiem.


Nie mówię tutaj o jakiejś uśmiechniętej, mitycznej, niebieskiej kulce zawieszonej w kosmosie. Planeta to nie jest jeden organizm, któremu robimy krzywdę, ale ekosystem wielu gatunków, często od siebie uzależnionych. Co robimy źle, spytacie? Człowiek "zjadając planetę" niszczy naturalne ekosystemy. Niszczy, odkąd nauczył się bardziej efektywnego rolnictwa i przemysłu. Wiecie, że jeszcze 200 lat temu lesistość w Polsce wynosiła 40%, teraz jest to 28%. Nie najgorzej. Jednak każde drzewo się liczy, jeśli weźmiemy pod uwagę ilości CO2, jakie wypuszczamy do atmosfery.

Każdy nowy samochód, każda nasza podróż na wakacje, każde zamówione buty w internecie, każda bardziej przetworzona żywność to wypuszczenie do atmosfery CO2, które ma wpływ na klimat. Co robi dwutlenek węgla? Jest dla planety jak płaszcz na zimę. Jednak co ciekawe, planeta, a raczej mechanizmy pogodowe, są bardzo czułe na wahania globalnych temperatur i jak mówią naukowcy w niedawnym raporcie, nawet 1,5 stopnia cieplej może mieć katastrofalny wpływ. Cieplejsze będą oceany, których prądy oddziałujące na pogodę, będą zaburzone i mogą z roku na rok rozregulować nam pogodę.

Teraz żyjemy we względnym spokoju, ale wszystko uzależnione jest od wody, a tej wcale nie mamy pod dostatkiem. Nawet u nas. Czerpiemy ją głównie z ujęć głębinowych, które to wypełniały się miliony lat. My żyjemy najwyżej ok. 100 lat. Co przez to chcę powiedzieć? Globalnie każda nasza decyzja ma znaczenie. Nie zmienimy swoich nawyków i klimatu dzisiaj, nie zmienimy za kilkanaście lat. Prawdopodobnie dopiero nasze dzieci i wnuki odczują decyzje, których dokonujemy teraz. Na poziomie globalnej polityki, ale też jednostkowych wyborów proekologicznych.

Tym przydługim wstępem, któremu daleko od naukowej analizy, chciałem tylko pokazać wam, że postawa typu "nie mam na nic wpływu" nie ma sensu. Wszystko zaczyna się od nas i od nas zależy, jak wychowamy następne pokolenia, które będą decydowały o dalszych losach planety.

Zabrałem się za ten temat, ponieważ zostałem mianowany przez markę Volvo w Polsce na (uwaga, dumnie brzmi!) Ambasadora Zrównoważonego Rozwoju. Mówiłem we wstępie o małych krokach. Co możemy zrobić dla środowiska w okresie świąt? Poważnie przemyśleć zakup choinki. Niby taka błaha sprawa, ale jednak to drzewko rosło kilka lat, żeby trafić do naszego domu. W międzyczasie pochłaniało CO2, a oddawało tlen. Szacuje się, że w Polsce podczas świąt wycina się 6 000 000 iglaków. Bardzo dużo. Co proponuje Volvo w związku z tym? Już drugi rok z rzędu organizuje Wypożyczalnię Choinek Volvo. Od 17 do 22 grudnia można podjechać do wybranego salonu tej szwedzkiej marki i za 55 zł wypożyczyć drzewko. Więcej szczegółów i adresy salonów znajdziecie tutaj - www.choinkaVolvo.pl. W 2017 spotkała się ta akcja z ogromnym zainteresowaniem, dlatego w tym roku zwiększono ilość dostępnych drzewek do 500.

Co ma 500 świerków do 6 000 000? Myślę, że do dopiero początek. Jednak jeśli do 5 stycznia 2019 oddamy choinkę do tego samego salonu - marka Volvo ufunduje posadzenie 10 kolejnych, a ta choinka trafi z powrotem do szkółki. Czyli mamy już potencjalnie 5000 nowych sadzonek. Bardzo zachęcam do tego ruchu. Oczywiście nie sądzimy z Volvo, że w pojedynkę zbawimy świat w kilka lat. Chodzi też o danie dobrego przykładu, żeby za x lat w naszym kraju taka postawa była już normą.

Mój artykuł ilustruję zdjęciami, które zrobiliśmy z fotografką Krysią Sarnacką w Lesie Kabackim w Warszawie (a raczej na jego skraju) oraz pod Pałacem Kultury i Nauki. W lesie, ponieważ pamiętam, że jeszcze na początku lat 90 ludzie jechali po choinkę do lasu, gdzie pod osłoną nocy lub w strachu przed leśniczym rabowano drzewka. Później takie samochody z przywiązanym do dachu świerkiem jeździły po mieście jak z trofeum. Teraz chyba mało kto tak robi, co pokazuje, że na przestrzeni dekad zmieniła się postawa ekologiczna rodaków. Myślisz, że jesteś przeciwny ekologii? Jednak normy społeczne robią swoje i to działa! 🙂

 

Udanych, ekologicznych świąt wam życzę.


MOŻE CIE ZAINTERESOWAĆ

Szparagi - najważniejsze fakty, jak kupować i przechowywać

Szparagi to wieloletnia bylina z tej samej grupy liliopodbnych, co cebula, czosnek czy imbir. Została udomowiona ok. 5000 lat temu…
zobacz wpis

Czosnek niedźwiedzi - Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, która rośnie dziko w wilgotnych lasach lasach i na łąkach Europy…
zobacz wpis

Podsumowanie roku Magicznego Składnika i gastro trendy | Polski Obiad 2022

Moje osobiste podsumowanie 2022 U mnie działo się jak zwykle sporo. 2022 to już 10 rok, jak zajmuję się projektem…
zobacz wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab