Magiczny składnik

Przepisy

Conchiglioni z ragout z policzków wołowych duszonych w piwie

Duszone policzki w piwie to jest bardzo szczęśliwe połączenie. Po pierwsze, podobnym daniem wygrałem kiedyś konkurs organizowany w celu promocji dobrej, polskiej wołowiny. Po drugie, to bardzo dobre połączenie. Widocznie wołowina bardzo lubi długie (3-4 godziny) duszenie w tym trunku. Tym przepisem chciałem uchwycić smaki i klimat początków jesieni. Jest we mnie jeszcze dużo energii i rzucając się w wir gotowania chcę wykorzystać więcej składników niż przewiduje zdrowy rozsądek. Mam też ostatnio więcej czasu, więc nie jest dla mnie problemem wybrać się z rana na Halę Mirowską po składniki, żeby potem czekać cierpliwie cztery godziny na ragout.

Zobacz również inne dania z piwem w roli głównej.

  • Składniki

Składniki na 4 talerze:

  • policzki wołowe – 500 – 700 gramów
  • muszle conchiglioni, ok. 7-10 na osobę
  • 1 piwo, np. koźlak lub marcowe, może być też bardziej nachmielone
  • 5-6 średnich pomidorów lub 2 puszki pomidorów w puszce
  • 3 łodygi selera
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 kora cynamonu, 1 gwiazdka anyżu, łyżka kolendry w ziarnach, łyżeczka kuminu w ziarnach, łyżeczka ziela angielskiego, 4 liście laurowe
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Składniki na dodatki:

  • 500 gramów pieczonej dyni, np. Hokkaido
  • 100 ml śmietany kremówki
  • łyżka listków z szyszki chmielowej (można kupić suszony chmiel, np. w Tesco)
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonego pieprzu i soli morskiej
  • 250 gramów kurek
  • 3 łyżki masła
  • 10-15 listków szałwi

Wykonanie:

  1. Zacznij od wykonania ragout. Efektem mają być miękkie kawałki mięsa z gęstym, aksamitnym i aromatycznym sosem. Policzki pokrój na równe, ok. 3 cm, kawałki i zrumień w piekarniku nastawionym na 250 stopni. W tym czasie w wysokim naczyniu żaroodpornym przygotuj warzywa, które najpierw należy umyć i pokroić na mniejsze części. Pomidory powinny być bez skóry. Jak je idealnie obrać bez strat, zobacz tutaj. Dodaj mięso z sokami, jeśli wyciekły. Dodaj przyprawy (bez soli) i zalej wszystko piwem. Jeśli potrzeba, można dolać trochę wody lub bulionu mięsnego lub więcej piwa. Do piekarnika włóż także dynię ze skórką owiniętą w folię aluminiową i piecz ją do godziny.
  2. Ragout duś w temperaturze 150 stopni przez 3 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i przecedź sos tak, żeby na patelni lub w rondlu znalazło się mięso bez kawałków warzyw i przypraw. Pozostały płyn przecedź i przetrzyj przez sito. Ważne, żeby na sicie zostały tylko pomidory. Wszystkie inne warzywa i przyprawy trzeba usunąć (kolendra może zostać). Przetrzyj ten sos przez sito i dodaj do mięsa. Uzyskane ragout należy następnie zredukować przez duszenie przez kolejne pół godziny do godziny często mieszając. Na tym etapie warto dodać soli i pieprzu. Sos w ostatecznej konsystencji trzeba zaprawić masłem i dusić jeszcze kilka minut mieszając.
  3. Nastaw makaron i gotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Wydrąż łyżką pieczoną dynię i przełóż do małego rondla. Dolej kremówkę i dopraw miksturę. Gotuj przez kilka minut i zmiksuj blenderem na gładki mus/puree. Przykryj i odstaw na bok na jakiś czas.
  4. Na patelni rozpuść masło i smaż na nim szałwię aż do osiągnięcia chrupkości liści. Odłóż je na bok. Pokrojone na mniejsze części kurki smaż z solą i pieprzem przez kilka minut.
  5. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wymieszaj na patelni lub w rondlu z sosem. Nakładaj na duż talerz tak żeby każda muszla była zamoczona w sosie. Na środku ułóż kulkę z puree z dyni, które udekoruj listkami chmielu. Na koniec dodaj kurki i liście szałwii. Podawaj koniecznie w towarzystwie dobrego piwa.

Zobacz również inne dania z piwem w roli głównej.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Conchiglioni z ragout z policzków wołowych duszonych w piwie
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • I piwko z BFG 😉

    • TomekCzajkowski

      Tu cię zaskoczę, że nie. To piwo wolę wypić 😉

      • Ale na zdjęciu! W tle! Piwo z BFG? Co? O to mię chodzi 🙂

        • TomekCzajkowski

          Też nie bo to zdjęcia sprzed 2 tygodni, więc nie miałem tego piwa jeszcze. Polecam odtworzyć ten przepis z piwem z BFG. Szacun że hej 🙂

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij