Magiczny składnik

Przepisy

Kaszi z wędzonym pstrągiem

Były takie czasy, kiedy sushi robiłem raz w miesiącu. Miałem bogatą siostrę mieszkającą w Londynie, która przesyłała mi nieskończone ilości glonów, wasabi i ryżu do sushi. Pewnego dnia coś we mnie jednak pękło. Ryżowe zawijańce straciły swój urok i smak. Zapadłem na suszarniowy sen zimowy. Wszystko to, do czasu aż odkryłem prawdziwy wynalazek rodzimej kuchni w stylu fusion – Kaszi, czyli sushi z kaszą zamiast ryżu.

Koncept jest japoński natomiast składniki nasze, polskie. Wyobraź sobie kaszi z surową polędwicą łososiową, z polskimi, wędzonymi rybami, a nawet ogórkiem kiszonym! Czemu nie. Wszystko to pasuje do kaszy. Są tacy, którzy za kaszą nie przepadają. Uważają, że jest nudna. To prawda, sama w sobie kasza jest okropnie nudnym składnikiem, ale tak jak ryż jest tylko nośnikiem smaku. To, co spolszczyłem jeszcze, to wasabi. Pomyślałem, że przyda się jakaś pasta, która nada charakteru kaszi i zmiksowałem biały chrzan z natką pietruszki. Efekty są zaskakujące.

  • Składniki
  • Kasza jęczmienna: 1 szklanka
  • Płaty nori: kilka
  • Ocet jabłkowy: 1 łyżka
  • Jogurt naturalny: 4 łyżki
  • Pstrąg wędzony: 1 sztuka
  • Fasolka zielona: kilka sztuk
  • Marchew: 1 średnia
  • Ogórek kiszony: kilka sztuk
  • Chrzan: kilka łyżek
  • Natka pietruszki: kilka gałązek
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Zacznij od ugotowania kaszy, gdyż musi być zimna. Najlepiej jeśli kasza będzie lekko rozgotowana, lekko kleista.

2. Nastaw garnek z wodą, aby zblanszować warzywa. Marchew potnij w cienkie paski lub słupki. Fasolkę oczyść z końcówek. Blanszuj przez minutę – dwie po czym zanurz w zimnej wodzie i wysusz.

3. Pstrąga “obierz” z mięsa i rozdrobnij.

4. Posiekaj pietruszkę z grubsza i zmiksuj z chrzanem. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

5. Kiedy kasza przestygnie, dodaj octu i jogurtu, dokładnie wymieszaj.

6. Rozłóż listki nori na desce i rozprowadź cienką warstwę kaszy. Zostaw na końcu ok. 2 cm pasek bez kaszy, który sklei rolkę.

7. Na jednym końcu listka ułóż cienką warstwę pstrąga, marchwi, fasolki i ogórka. Roluj zwarte rolki. Wolną od kaszy końcówkę zwilż wodą i zaklej całość. Rolkę pokrój na ok. 5 kawałków bardzo ostrym nożem. Podawaj z “polskim wasabi”.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kaszi z wędzonym pstrągiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Komentarze