Magiczny składnik

Przepisy

Semifreddo z jogurtem, miętą i leśnymi owocami

Oczywiście kusiło mnie, żeby pominąć te wszystkie ubijania robiąc moje semifredo, ale tym razem postanowiłem nie iść na łatwiznę i przedstawiam wam technicznie autentyczne, włoskie semifreddo. Jeśli trafiliście na Magiczny Składniki na 99% wiecie co to jest i po prostu szukacie ciekawego przepisu. Jakiś czas temu robiłem taką wersję uproszczoną dla klienta na planie – Piątnicy. Jeśli macie mniej czasu to zapraszam tutaj.

Ok, dlaczego moje semifreddo jest warte zachodu? Jest ono kremowe i puszyste od piany z białek, ale też trochę lżejsze, bo dodałem jogurtu. Przyjemnie chrupie pistacjami i daje dodatkowe odświeżenie dzięki mięcie. Dodałem też różne sezonowe owoce takie jak maliny, borówki. Wtedy, kiedy robiłem ten przepis były też truskawki. Mogą być oczywiście mrożone owoce po sezonie.

Czas zabrać się do pracy. Mój przepis oparłem na klasycznej recepturze z książki The Silver Spoon, ale oczywiście zrobiłem semifredo po mojemu. Wyszło cudownie 🙂

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 150 g cukru
  • 150 g malin
  • 150 g borówek
  • truskawki, jagody, jeżyny, poziomki opcjonalnie
  • 50 g niesolonych pistacji
  • kilka gałązek mięty

Wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek i umieść w osobnych 2-3 litrowych miskach. Ubij białko na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem dodają go małymi partiami na gładki kogel-mogel bez cukru w kryształkach na koniec. Połącz żółtka z cukrem z jogurtem za pomocą rózgi. Bitą śmietanę ubij na sztywno (śmietana musi być zimna).
  2. Powoli dodawaj do żółtek z jogurtem łyżkę białek i ubitej śmietany i mieszaj delikatnie, żeby jak najmniej bąbelków powietrza uleciało. Dodaj owocei pistacje i wymieszaj delikatnie.
  3. Weź naczynie żaroodporne lub blaszkę i wyłóż je folią spożywczą. Na dni i bokach ułóż liście mięty. Takie lekko mokre po wypłukaniu będą się lepiej kleiły podłoża. Umieść w naczyniu masę do semifreddo i wyrównaj łyżką lub cukierniczą łopatką. Na górze też można przykleić liście mięty. Wstaw do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Podawaj pokrojone i ozdobione owocami i miętą.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Semifreddo z jogurtem, miętą i leśnymi owocami
Opublikowany
Czas przygotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Magiczne Składniki: , , , , , ,

Komentarze

Close