Magiczny składnik

Przepisy

Pączki nadziane miodem z jogurtem i orzechami włoskimi

Po raz kolejny łapię się na tym, że zaskakują mnie najprostsze połączenia produktów. Tak było właśnie podczas podróży do Aten. Nie spodziewałem się, że w moim osobistym TOP 5, tego co tam zjadłem będą dwa desery i oba będą zawierały jogurt i miód. Można powiedzieć parafrazując, że jest to kraina jogurtem i miodem płynąca, czasami tylko spadnie na nie trochę włoskich orzechów i pyszny posiłek mamy gotowy.

Tym tropem trafiłem na superpopularne w Grecji śniadanie składające się właśnie z jogurtu, miodu i orzechów. Jak się tym najeść spytacie? Otóż nie wiem, ale jest to pyszne. Później natknęliśmy się na pączkarnię “Lokumades”, co po grecku oznacza… pączki. Wizyta tam była niczym powiew świeżego powietrza. Pączki do tej pory traktowałem z dystansem, który zanikał jedynie raz w roku. Tam, okazało się, że pączki mogą mieć przeróżne nadzienia i toppingi. Nie tylko słodkie. Jadłem dla przykładu pączki z serem feta. Pyszne! Jednak dopiero pączki z lodami jogurtowymi i miodem otworzyły moje serce do końca.

Kiedy wróciłem, wiedziałem że będę chciało powtórzyć ten deser w domu. Tak się złożyło, że napisała do mnie Bakoma, czyli producent jogurtu Naturalnego Gęstego. Jest on mniej tłusty niż grecki, ale tak samo cudownie gęsty, czyli nadaje się pomyślałem! Jogurtu zamierzałem użyć jako sosu w połączeniu z miodem oczywiście, ale pracując nad przepisem na ciasto do pączków wpadłem na pomysł, żeby zamienić maślankę, którą zwykle dodaję (np. w przepisie na pączki ziemniaczane) jogurtem właśnie. Czyli całe opakowanie zużyłem i nic nie zostaje. Idealnie. Polecam dodawać taki kwaśny nabiał do ciasta drożdżowego, dzięki czemu dostajemy dodatkowy, kwaśny smak <3.

Co do miodu, to go kocham. To chyba oczywiste? W domu miałem jednak tylko taki skrystalizowany. Pomyślałem od razu, żeby go stopić w kąpieli wodnej. Jednak coś mnie tchnęło i wymyśliłem, żeby takim skrystalizowanym miodem nadziewać moje pączki. Kiedy ciasto będzie się smażyć miód sam się rozpuści i jedząc je będzie wypływał niczym wewnętrzny sos. Pomysł na prezentację jest prosty. Smażę małe pączki, żeby umieścić je w misce. Na dno dodaję kilka łyżek jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma, który wcześniej mieszam trochę widelcem, na tym układam kilka nadzianych miodem pączków. Wszystko polewam płynnym miodem i posypuję pokruszonymi orzechami włoskimi. Sezonowo można dodać figi albo winogrona. Smacznego i dajcie znać czy czy zrobiliście sami i czy wam smakowało?

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na ciasto (ok. 15-20 małych pączków):

  • 500 gramów mąki pszennej 500
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
  • 30 ml wódki
  • 100 ml roztopionego masła
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • skrystalizowany miód na nadzienie

Dodatki

  • reszta jogurtu jako dip
  • orzechy włoskie
  • jabłko
  • minimum litr oleju rzepakowego do smażenia

Wykonanie:

1. Wykonanie ciasta drożdżowego jest bardzo proste. Nikomu nie powinno sprawić trudności. Na jakieś pół godziny przed mieszaniem ciasta wbij do miski 2 jajka i 200 gramów jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. Wymieszaj trzepaczką i odstaw na blacie kuchennym, żeby mikstura się ociepliła. Roztop delikatnie też 100 gramów masła.

2. Do miski lub dzieży miksera przesiej 500 gramów mąki pszennej (najlepiej typu 500). Dodaj saszetkę suchych drożdży, łyżeczkę soli, łyżeczkę cynamonu i gałki muszkatołowej. Wymieszaj. Dodaj miksturę jajeczno jogurtową i masło. Wymieszaj wstępnie i dodaj wódkę. Wódka ma za zadanie powstrzymać nadmierne “picie” tłuszczu przez nasze pączki”. Wyrabiaj kilka minut ręcznie lub w mikserze na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przełóż do 3x większej miski i zakryj folią. Odstaw na godzinę do półtorej.

3. Po wyrośnięciu ciasta odważ ok. 50 gramowe kulki. Ciasto rozpłaszcz w dłoniach (nie powinno się lepić do dłoni, ale powinno się zlepiać samo ze sobą) i nakładaj po łyżeczce skrystalizowanego miodu na środek. Zalep wszystkie boki w kulkę i dłońmi nadaj odpowiedni kształt. Pączki powinny wyrastać jeszcze 20-30 minut przez smażeniem. Jeśli okaże się, że ciasto z miodem się nie lepi, pączki można nadziać za pomocą zwykłej strzykawki z płynnymi miodem po usmażeniu.

4. Smażyć na złoty kolor w oleju rozgrzanym do 170 stopni (użyj termometra). Każdy pączek dokładnie odsącz na ręcznikach papierowych. Podawaj z jogurtem, miodem, orzechami i jabłkiem pokrojonym w kostkę. Można dodać też do dekoracji figę lub winogrona.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pączki nadziane miodem z jogurtem i orzechami włoskimi
Opublikowany
Total
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Komentarze

Close