Magiczny składnik

Przepisy

Tatar z czarnym kawiorem i marynowanymi grzybami

Kiedyś sądziłem, że dobry tatar powinien składać się wielu dodatków. Teraz wychodzę z założenia, że do dobrego tatara niezbędne jest najlepszej jakości mięso i dosłownie kilka świetnych dodatków. Taki tatar, z czarnym kawiorem i marynowanymi grzybami broni się wyśmienicie i wyglądem i smakiem. Spróbujcie!

Jednak prawdziwym “Magicznym Składnikiem” jest tutaj Karolina 🙂

  • Składniki

Składniki dla 3 osób:

  • 300 gramów świeżej polędwicy wołowej
  • mała puszka czarnego kawioru (ok. łyżka stołowa na danie)
  • mały słoik marynowanych grzybów, np. kurek
  • 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 żółtko kurze
  • 3 żółtka przepiórcze
  • 5 łyżek oleju lnianego
  • sól i pieprz do smaku
  • kapar

Wykonanie:

  1. Mięso wypłucz i dokładnie osusz. Deskę do krojenia dokładnie wymyj i najlepiej wyparz we wrzątku. Polędwicę oczyść z wszelkich błonek, zostawiając sam mięsień. Pokrój wstępnie w poprzek włókien na 5 mm plastry, po czym każdy plaster pokrój w małą kostkę. Uzyskane mięso przesiekaj jeszcze kilka minut dla rozdrobnienia. Przełóż do miski.
  2. Dodaj musztardę i ¾ soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i przemieszaj dokładnie. Grzybki posiekaj w mniejsze części. Na talerzu za pomocą ringu ułóż kolejno warstwy grzybów, mięsa i kawioru. Dodaj kapary.
  3. Tatara możesz wzbogacić prostym sosem, który wykonuje się następująco. Do kurzego żółtka dodaj pozostały sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj trzepaczką, po czym dolewaj powoli olej lniany ciągle energicznie mieszając. Dzięki temu uzyskamy, bardzo lekki majonez. Tatara możesz podawać dodatkowo z surowym żółtkiem przepiórczym.

Przepis powstał we współpracy z magazynem Slow Life i był wcześniej opublikowany w wydaniu papierowym.

Tatar z kawiorem-11Tatar z kawiorem-16 Tatar z kawiorem-15 Tatar z kawiorem-14 Tatar z kawiorem-13 Tatar z kawiorem-12 Tatar z kawiorem-9 Tatar z kawiorem-8 Tatar z kawiorem-7 Tatar z kawiorem-6 Tatar z kawiorem-5 Tatar z kawiorem-2 Tatar z kawiorem-1

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Tatar z czarnym kawiorem i marynowanymi grzybami
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4 Based on 5 Review(s)
Magiczne Składniki: , , , ,

Komentarze

  • Edwin

    Niezły! Dodaj na dompelenpomyslow.pl

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij