Magiczny składnik

Przepisy

Kanapka z policzkami wołowymi duszonymi w piwie

Odkąd zajmuję się tylko rozwijaniem moich pasji i projektów kulinarnych, teoretycznie mam więcej czasu. Jest oczywiście nieprawdą, bo co bym robił i tak codziennie czuję się zapracowany i projekty wszelakie mnożą się i czekają w kolejkach. Jest oczywiście taki plus, że nie muszę się zrywać z rana i siedzieć przez 8 godzin w biurze. Minusem jest to, że muszę nauczyć się sam byś swoim szefem. Muszę dowozić terminy, dbać o jakość pracy, zdobywać nowy biznes i sam się motywować co jest bardzo trudne.

Okazało się jednak, że udało mi się w tym czasie odkurzyć starą konsolę i ukończyć dwie gry. Wkręciłem się okrutnie w serię Far Cry od Ubisoftu. Lubię ją za to, że mogę odkrywać i eksplorować rozległy świat. Uczestniczyć w serii misji, albo włączyć tylko na chwilę żeby się zrelaksować. Lubię też grać ze znajomymi, dlatego wpadłem na pomysł, żeby ugotować coś specjalnie na taka sesję. Od dawna chodziły za mną policzki wołowe. Jest to mięso pełne kolagenu, który rozpływa się w żel podczas długiego duszenia. Z doświadczenia wiem, że świetnie się łączy z ciemnym piwem. Do gotowania użyłem piwa Turbo Geezer z craftowego Browaru Kingpin. Piwo uwarzone w epickim stylu Dubble Irish Espresso Stout. Jeśli słyszeliście w telewizji reklamę o piwie z charakterem to nie wierzcie jej. To jest piwo z charakterem, którego potrzebowało moje danie. Kilka godzin w piecu sprawia, że mięso wprost oblepione jest smakami kawy, wanilii i chmielu. To jest to co lubię w gotowaniu z piwem. Pełnia smaku dzięki tej delikatnej goryczce. Po ugotowaniu mięso (policzki kupiłem na Hali Mirowskiej w Warszawie) poszarpałem i dodałem gotowanej czarnej fasoli. Nie dawałem żadnych warzyw czy sałaty. Zrobiłem tylko coleslaw z czerwonej kapusty z domowym aioli. Można go jeść z kanapką albo obok niej. Bułki upiekłem sam z mojego najlepszego przepisu na bułki do burgera. Dodałem tylko garść suszonej żurawiny, która dała trochę słodyczy całości.

Na zdjęciach swojego wizerunku użyczył Jacek z bloga Duchowi Kulturyści.

  • Składniki

Składniki na 3-4 kanapki:

  • 500 gramów policzków wołowych
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml ciemnego piwa typu stout
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki chilli np. peperoni lub jalapeno
  • 1 gwiazdka anyżu, 1 kora cynamonu, 2 ziarna czarnego kardamonu
  • kilka listków laurowych i nasion ziela angielskiego
  • łyżeczka kozieradki, łyżeczka kolendry w nasionach
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • kilka szyszek chmielu (niekoniecznie)
  • szklanka czarnej fasoli
  • bułki do burgerów wg tego przepisu
  • liście kolendry

Składniki na coleslaw z czerwonej kapusty:

  • 500 gramów czerwonej kapusty
  • 2 żółtka
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pól szklanki oleju lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Generalnie przepis jest dosyć prosty, jednak napiszę w szczegółach jak zrobić go prawidłowo. Zaczynamy od pokrojenia mięsa na ok 5 cm kawałki. Smarujemy każdy kawałek odrobiną oleju i wstawiamy na blasze do pieca nagrzanego na max. na 20 minut, aż mięso się zarumieni. Zmniejszamy grzanie do 150 stopni. wysokim naczyniu żaroodpornym wkładamy mięso i resztę  składników poza solą. Doprawimy nią danie na koniec. Przykrywamy i wstawiamy do pieca na 3 godziny. W tym czasie gotujemy na miękko fasolę.
  2. Kiedy mięso będzie dochodziło zrobimy coleslaw. Kapustę poszatkuj za pomocą ostrego noża lub mandoliny. Posiekaj dodatkowo kapustę i pougniataj przez chwilę pięściami, żeby była bardziej delikatna. Aioli zrób tym sposobem i wymieszaj dokładnie z kapustą.
  3. Po 3 godzinach wyciągnij mięso z piekarnika i przygotuj wysoki rondel lub coś z grubym dnem i sito. Do rondla przełóż mięso i przecedź cały płyn tak, żeby nie dostały się żadne warzywa. Możesz dodatkowo trochę przetrzeć pozostałości i dodać do mięsa. Chodzi o to, żeby uzyskać gładki sos bez części stałych. Tak uzyskany produkt duś jeszcze kolejną godzinę bez przykrycia co jakiś czas mieszając. Chodzi o to, żeby sos skoncentrował się i zgęstniał. Na tym etapie możesz doprawić solą i pieprzem, ale uważaj bo odparowanie wody wiąże się ze wzmocnieniem smaku. Lepiej mniej posolić niż więcej.
  4. Po godzinie odlewamy sos na bok i rwiemy mięso widelcem na osobne włókna. Dolewamy trochę sosu, żeby uzyskać zwatrą konsystencję, ale żeby sos nie wyciekał z bułki podczas jedzenia. Mięso łączymy dokładnie z fasolą. Fasolę można przed tym lekko ugnieść tłuczkiem do mięsa. Bułki rozcinamy i grillujemy od wewnątrz. Nakładamy sporo mięsa i 2-3 łyżki coleslaw. Smacznego! 🙂
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Kanapka z policzkami wołowymi duszonymi w piwie
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4.5 Based on 7 Review(s)

Komentarze

  • O. Boże. Odebrało mi mowę, tak bardzo perfekcyjnie to brzmi i wygląda.

    <3

    • TomekCzajkowski

      Dzięki, trochę wysiłku to kosztowało 🙂

    • TomekCzajkowski

      Dzięki, trochę wysiłku to kosztowało 🙂

  • Jerzykowski

    imho kolendra (liście) jest zbyt wyrazista i momentami dominuje w smaku, szczególnie jeżeli są to duże (dojrzałe) liście. osobiście kolendrę odradzam, dodaje niepotrzebny dziwny posmak który kłóci się z piwną goryczką czy słodkością mięsa z sosem.

    • TomekCzajkowski

      Czyli w ogóle nie lubisz kolendry?

      • Jerzykowski

        lubię i często używam, ale na Twoich zdjęciach jest już stara kolendra “żylasta” – do delikatnego mięska mi nie pasuje…

        • TomekCzajkowski

          Nie zgodzę się o tyle, że po pierwsze to nie jest odmiana kolendry grubo łodygowej, tylko taka delikatna z marketu. Po drugie, właśnie to mięso – przyprawione w ten sposób – nie jest delikatne. Właściwie uderza intensywnym smakiem, który uzyskuję przez zredukowanie sosu. Pamiętaj, że do tego dania dodałem naprawdę intensywne piwo i jeszcze kilka szyszek chmielu pod koniec. Wracając jeszcze do kolendry, to nie trzeba jej dodawać. Znam ludzi, którzy na samą myśl o zapachu kolendry dostają mdłości – ja kocham 🙂

  • Aż zrobiłam się głodna od samego czytania. Uwielbiam mięso podane w ten sposób. Już wiem co będę pichcić przez weekend.

  • mj

    Kapitalnie wygląda. Jeśli dobrze kojarzę John Quilter zrobił coś podobnego – z tą różnicą, że zamiast piwa gotował w … wiśniowej coca coli. 😀