Magiczny składnik

Przepisy

Maszynka do makaronu – przepis na prosty domowy makaron

Przepis na idealne ciasto na pizze – zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!

Jak każdy facet jestem gadżeciarzem. Nie stać mnie jeszcze na zbędna elektronikę czy samochody, więc inwestuję w kuchnie. Pisałem przed świętami 2013, o tym co każdy fan gotowania chciałby dostać jako prezent. Znalazła się tam maszynka do makaronu (pasta machine). Cudo to kosztowało tam ponad 3 paczki. Nawet zdrowy na umyśle, nie kupiłbym sobie gadżetu do kuchni za taka kasę. Kiedy więc zobaczyłem to urządzenie w TK Maxx (a było ostatnie na półce) w cenie 79 zł, nawet sekundę nie zastanawiałem się nad zakupem. Wyszarpałem z regału i rozglądałem się, czy ktoś nie czyha na moje życie. Na szczęście cały i zdrowy odszedłem od kasy. Lubię sam sobie robić prezenty. Wiedziałem, że ta maszynka będzie moim nowym przyjacielem. Makaron zamierzam jeść coraz rzadziej, więc będzie pretekst, by z tego prostego dania zrobić prawdziwe święto.

Maszynka rzeczywiście świetnie się sprawdza. Wydaje się nie do zdarcia. Niestety, nie pamiętam jakiej jest marki, bo karton wyrzuciłem, ale na pewno jest hand made z Włoch. Poniżej przytoczę prosty przepis na makaron z wykorzystaniem mąki z pszenicy durum (semolina) z jajkami. Jest to najprostszy przepis na świecie, a z pomocą rolek za każdym razem makaron się uda. Z pierwszej produkcji zrobiłem dla gości prosty sos pomodoro fresco i carbonara z czarną truflą. Wrażenia boskie. Nie żebym się przechwalał. Jeśli goście to czytają, niech potwierdzą 😉

  • Składniki
  • Sprzęt

 

  • Semolina drobna (mąka z pszenicy durum): 200 gram + do podsypywania
  • Mąka pszenna typu 500: 200 gramów
  • Jajka: 4 sztuki
  • Oliwa: 2 łyżki
  • Sól morska: pół łyżeczki

 

Wykonanie:

1. W misce połącz oba rodzaje mąki i sól. Jeśli chcesz zrobić kolorowy makaron dodaj ok 1/10 barwnika i bardzo dokładnie wymieszaj z mąką. Bardzo dokładnie. Wbij jajka i wlej oliwę. Rozrób wszystko widelcem lub zrób ciasto za pomocą miksera.

2. Jeśli robisz ciasto ręcznie to po etapie mieszania widelcem ugniataj je ręką w misce, aż do uzyskania zwartej, acz chropowatej kulki. Taką kulkę przełóż na stolnicę (ewentualnie po prostu stół) i ugniataj rozciągając ciasto, aż do uzyskania gładkiej kulki. Przekrój na pół i zawiń do folię spożywczą. Jak mówią znawcy, gluten zawarty w mące musi się aktywować, dlatego trzeba zostawić ciasto na jakieś 30 minut.

3. Przygotuj maszynkę. Przykręć ja do stołu. Ciasto wstępnie rozwałkuj do grubości jakiś 0,5 cm. Maszynkę ustaw na największej szparze. Przekręć tak ciasto, po czym złóż na pół i zrób to jeszcze kilkukrotnie. Następnie za każdym razem zmniejszaj otwór. Pamiętaj, by obficie podsypywać ciasto semoliną, bo inaczej się sklei. Ciatsto, które wydobywa się spod maszyny składaj co jakieś 20 cm, by nie uszkodziło się na stolnicy.

4. Ciasto rozwałkowane do odpowiedniej grubości (u mnie przedostanie ustawienie) możesz albo pokroić na płaty do lasagne, albo przepuścić przez odpowiedni rozmiar noży (ja zrobiłem połowę spaghetti, a połowę tagiatelle). Paski przycinaj co 30-40 cm nożyczkami. Posyp semoliną i układaj koszyczki.

5. Makaron można gotować na świeżo lub ususzyć. Świeży można przechowywać kilka dni w lodówce.

Przepis na idealne ciasto na pizze – zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!

Makaron domowy - maszynka do kakaronu 1

Makaron domowy - maszynka do kakaronu 2

Makaron domowy - maszynka do kakaronu 3

Makaron domowy - maszynka do kakaronu 4

Makaron domowy - maszynka do kakaronu 6

Makaron domowy - maszynka do kakaronu 8

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Maszynka do makaronu - prosty domowy makaron
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)
Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze

  • Ula Płochocka

    Słyszałam, że da się zrobić na zapas dla emigrantów 😉

    • TomekCzajkowski

      Samo się nie zrobi 😉

  • Adrian Kielich

    Gdzież tam, nie potwierdzam. Makaron rozgotowany, do poprawy 😛

    • TomekCzajkowski

      Kluchy rozpłynęły się pod Twoją zajebistością. Ot co!

      • Adrian Kielich

        Chyba Twoją!

        • Ula Płochocka

          Adrian ta recenzja to strzał w kolano – myślisz, że po czymś takim zaproszą na powtórkę? 😀

          • Adrian Kielich

            Oczywiście, że tak, bo inaczej dorobią się trolla na blogu 🙂

          • TomekCzajkowski

            Dajesz. Btw. Pamiętam, że miałeś zaprosić na cos do siebie?

          • Adrian Kielich

            Ja tak mówiłem? 😛 Obawiam się, że mógłbyś tego nie przeżyć 😉

          • TomekCzajkowski

            zaryzykuję

  • Dayv

    Tomku – podepnij jakiś lightbox czy coś pod zdjęcia … bo teraz trzeba wracać do strony trochę niewygodne 😉

    • TomekCzajkowski

      Był kiedyś, ale psuł szablon. Poszukam jakiejś innej wtyczki. Dzięki!

      • Dayv

        hmm lightbox sam z siebie nie mógł psuć szablonu bo tworzy się zwykły div, który ma z-index wyższy niż reszta – ale coś na pewno znajdziesz – ew. nie linkuj zdjęć do zdjęc i po kłopocie 🙂 i tak są wystarczająco duże

  • Ivona Knosala

    tez mam ta maszynke tylko ja jeszcze oprocz korbki mam silniczek,swietnie sie sprawdza tez do walkowania ciasta na pierogi:) pozdrawiam

    • TomekCzajkowski

      Moja kosztowała 50 zl. Korzystam kilka razy do roku więc mi wystarczy na korbkę. Pracowałem też na KitchenAid z przystawką. To jest dopiero wygoda! Uwielbiam ciasto z maszynki, jest takie elastyczne i mocne. Do Ravioli ostatnio wykorzystałem.

  • 79 zł ?! Serio :O ?!

    • TomekCzajkowski

      Że drogo? 🙂

      • Że tanio, bardzo tanio 😀

        • TomekCzajkowski

          Magia Tk Maxx, tam jest zawsze coś albo za tanio albo za drogo. Trzeba umieć wybierać 🙂

          • Dokładnie :/ Od dawna nawiedzam mojego Tk Maxxa w Łodzi i ostatnio też będąc w Warszawie – zajrzałam i ani jednej maszynki do makaronu. Coś trafić nie mogę :/ A jesteś zadowolony ze swojej ?

          • TomekCzajkowski

            Raczej tak. Używałem jej 5 razy jak do tej pory. Wiedziałem, że nie będę częściej, więc nie chciałem jakiej s drogiej. Przy takim użytkowaniu nie przeszkadza mi ręczna korbka. Technicznie jest ok. Wałkuje równe placki, a jakie ravioli wychodzą….

  • Aleksandra J.

    Gdzeciara to ja jestem a ze maz lubi jesc szarpnal mi sie na orginalna wloska Marcato Atlas Classic maszynke do makaronu z wymienna przystawka do ravioli. Maszynka jest stabilna z mozliwoscia dokrecania do stolu lub …. uwaga dokupienia (zamiast korbki) silniczka. Slilniczka nie chce ale marzy mi sie stojak do suszenia makaronu oraz przystawki na inne grubosci makaronu. Ech chyba bede musiala napisac do Mikolaja. Pozdrawiam Aleksandta