Magiczny składnik

Przepisy

Wieprzowina w słoiku z orzechami włoskimi

Pomyślicie, że taki przepis nie pasuje do mojego bloga, ale nic bardziej mylnego. Tutaj chodzi o smak, o wyjątkowe połączenia składników, które tworzą magię. Magię ze słoika. Wekowanie mięsa, to sposób na konserwowanie żywności i może się przydać na trudniejsze czasy, jak wszelkiego rodzaju konflikty zbrojne, plagi, klęski żywiołowe czy pikniki. Uwierzcie, że nie ma nic lepszego niż własna, zdrowa konserwa i świeży chleb na świeżym powietrzu. Ja, zainspirowany sezonem narciarskim, pojechałem zrobić zdjęcia moich słoików i kanapki na stok. Wieprzowina, jak sama nazwa wskazuje, była aromatyczna i orzechowa. Dzięki kilkukrotnej pasteryzacji z mięsa wytopił się tłuszcz oraz soki, które w lodówce zamieniają się w pyszna galaretkę. Nie wiem jak wy, ale ja mam czasami ochotę na takie proste jedzenie 🙂

 

Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie rozmowa z Kasią z bloga ChilliBite.

  • Składniki
  • kilogram łopatki wieprzowej
  • pół kilograma wędzonego boczku
  • 1,5 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • łyżka jagód jałowca
  • cała doniczka świeżego majeranku lub 3 łyżki suszonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli morskiej

Wykonanie:

1. Wieprzowina smakuje najlepiej, jeśli przyprawione mięso postoi 24 godziny w lodówce. Pracę zacznij od zmielenia łopatki i boczku. Pokrojone mięso przemieszaj tak, żeby łopatka z boczkiem połączyły się podczas mielenia. Do miski z mielonymi mięsem dosyp wszystkie pozostałe składniki. Czosnek dodaj drobno posiekany, tak samo liście majeranku. Mieszaj dokładnie przez kilka minut, po czym zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 24 godziny.

2. Następnego dnia przełóż masę do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Przełóż do dużego garnka i zalej wodą poniżej wieczka. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz grzanie, żeby utrzymać stałą temperaturę bliską wrzenia. Pasteryzuj 3 razy po ok. 60 minut. Czynność powtarzaj mniej więcej co 24 godziny. Po trzeciej pasteryzacji mięso może być przechowywane poza lodówką w ciemnym miejscu. Tak zabezpieczony produkt może przetrwać aż pół roku. Najlepiej smakuje na kanapkach.

 

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Wieprzowina w słoiku z orzechami włoskimi
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)

Komentarze

  • ooo, takie fotki to ja lubię 😀

    • TomekCzajkowski

      Lubię takie “plenery” i zawsze staram się wykorzystywać okazje.

  • ChilliBite

    fajnie wyszło 🙂 next one zrób z gęsiną!

    • TomekCzajkowski

      To jest myśl, a może kaczkę confitowaną w słoiku?

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij