Magiczny składnik

Przepisy

Cytrynówka na miodzie w 2 dni

Nie jest tajemnicą, że nie przepadam za czystą wódką. To zupełnie jakbym miał pić środek do płukania ust. Jedyna akceptowalna forma czystej, to wódka zmrożona do postaci żelu. Bez sensu. O wiele bardziej lubię – jeśli już – dobry bimber lub domowe nalewki na spirytusie (choć nie lubię słodkich). Długo szukałem odpowiedniego przepisu na cytrynówkę, która nie miała być nalewką, dochodzącą tygodniami, ale aromatyczną wódką na imprezę. Miałem tylko 2 dni, a większość przepisów była przewidziana na dłuższy okres ekstrakcji.

Po udanej imprezie stwierdzam, że 2 dni w zupełności wystarczą, by spirytus wyciągnął z cytryn większość smaku i aromatu. By wódka wyglądała bardziej fantazyjnie, zakupiłem naturalne barwniki spożywcze. Dodałem odrobinę żółtego i czerwonego proszku. Możecie sami popróbować, by zaskoczyć swoich gości. Zróbcie tzw. blind test, który kolor jest lepszy, choć to ten sam smak…. ale suchar, co? 😉

  • Składniki
  • Cytryny: 7
  • Spirytus etylowy (rektyfikowany): 500 ml
  • Woda mineralna: 600 ml
  • Miód: pół szklanki
  • Cukier: 1/4 szklanki
  • 2 słoiki

Wykonanie:

1. Zagotuj wodę i sparz cytryny we wrzątku przez 10 sekund. Na cytrynach kupionych w supermarketach jest woskowa powłoka, której trzeba się pozbyć. Cytryny obierz obierakiem do warzyw z żółtej skórki (bez białej warstwy, która jest gorzka). Umieść skóry w litrowym słoiku.

2. Obrane cytryny pozbaw białej warstwy i pokrój w plastry. Umieść w drugim litrowym słoiku. W garnku podgrzej 400 ml wody, dodaj miodu i cukru i rozpuść. Jeszcze ciepły płyn wlej do pokrojonych w plastry cytryn. Pomieszaj, poczekaj aż przestygnie i zakręć.

3. Do skórek dolej resztę 200 ml wody i 500 ml spirytusu. Jeśli dolejesz sam spirytus, to czas ekstrakcji smaku i aromatu wydłuży się. Woda nie może być gorąca, gdyż w wysokiej temperaturze paruje alkohol, a tego nie chcemy. Zakręć słoik i pomieszaj.

4. Mieszaj słoikami co jakiś czas przez 24 godziny, po czym przecedź spirytus ze skórek do garnka. Cytryny przelej na sito umieszczone nad garnkiem ze spirytusem i wyciśnij łyżką lub po prostu rękami. Otrzymany płyn pomieszaj i przelej do butelek. Przed tym możesz przecedzić wódkę przez filtr do kawy, by pozbyć się stałych cząstek cytryn. Mi one nie przeszkadzały, więc nie przecedzałem już. Teraz możesz poeksperymentować z barwnikami. To bezpieczne i nie zmienia smaku i zapachu płynu.

5. Cytrynówkę trzymaj jeszcze przez 24 godziny w lodówce,  by wszystkie smaki odpowiednio się połączyły. Na zdrowie! 🙂

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Cytrynówka na miodzie w 2 dni
Opublikowany
Czas przygotowania
Total
Średnia ocena
3 Based on 92 Review(s)
Magiczne Składniki: , , , ,

Komentarze

  • Marcinno

    Nastawiłem wczoraj. Liczę na sukces!

    • TomekCzajkowski

      Daj znać po 4 kielichu 😉

  • Piękne! Zrobię sobie w Pekinie pewnego dnia. 🙂

    • TomekCzajkowski

      Z barwnikami? 😉

  • Bartek

    ile tych barwnikow trzeba dodac?

    • TomekCzajkowski

      Właściwie nie musisz ich dodawać. Ja dodałem na oko zaczynając od kilku ziaren.

      • Kami

        Witam.
        Robilem niedawno truneczek z tego przepisu, tylko ze z wiekszej ilosci spirytusu i troche za bardzo czuc ta skorke…
        Dzis robie ponownie, aaale dam mniej skorki 😉
        Tamta wyszla super! Teraz chce ja odstawic i pozniej przecedzic przez jakis filtr, tylko boje sie ze bedzie duzo strat:(
        Probowal ktos?

        • TomekCzajkowski

          Jeśli chcesz dobrze przefiltorwać to polecam taki worek nylonowy http://piwodziej.pl/pl/p/Nylonowa-torba-filtracyjna/447 zamierzam właśnie kupić, żeby filtrować moje inne nalewki.

          Co do intensywności skórek o dla mnie to był plus, ale to pewnie zależy od jakości cytryn.

  • Paula

    Kupilam takie dosyc spore cytryny i uznalam ze wystarczy ich szesc. Obralam je, kroilam w plastry. Przy trzeciej cytrynie stwierdzilam ze reszta sie nie zmiesci bo te 3 zajely w sumie ponad polowe litrowego sloika. Zalalam woda z cukrem i miodem no i jakims cudem sie zmiescilo – ledwo. Czy w takim razie te 3 cytryny wystarcza? To mozliwe w ogole jest? :p czy moze wziac kolejny sloik i podzielic to na 2 sloiki?

    • TomekCzajkowski

      Hej, dorób w kolejnym słoiku. Cytryn nigdy za wiele. Będzie bardziej skoncentrowany smak.

  • blondi-mk

    Jest prostszy sposób przygotowania:
    Kilogram umytych sparzonych przekrojonych na pół cytryn zalewamy litrem spirytusu i odstawiamy na 2 doby. Po tym czasie cytryny wyciągamy wyciskamy z nich sok i dolewamy do spirytusu w którym się moczyly. Do powstałego roztworu wlewamy litr wody mineralnej i półtorej szklanki cukru lub miodu. Mieszamy i do butelek. Na zdrowie

  • Przemo

    Nastawione, czekam z niecierpliwością żeby posmakować 😀

    • TomekCzajkowski

      Też czekam na efekt 🙂

      • Przemo

        Jak postoi tak 10 to dopiero ma moc! Nie mniej bardzo dobra! Nastawiam kolejną 😀

        • TomekCzajkowski

          Super! Ja teraz zrobiłem pigwówke z ziarnami jałowca! Wyborna!

          • Łukasz Podstawka

            @TomekCzajkowski:disqus chętnie zobaczymy na blogu przepis na nią 😉

          • TomekCzajkowski

            Będzie. To taki gin trochę.

  • Grzegorz Maliszewski

    Ile to docelowo może mieć vol.%? Osiągnie się moc klasycznej wódki (około 40%) ?

    • TomekCzajkowski

      Tak obliczałem, ale nie powiem ci teraz ile dokładnie to było. Pewnie od 35%do45%

  • koniowy

    po dwoch godzinach nadaje sie juz do picia i nawet nie trzeba zapijac ;D

    • TomekCzajkowski

      Jeśli jesteś taki niecierpliwy 😉

      • koniowy

        panienki majty same zdejmują po tym ze trunku ;D

        • TomekCzajkowski

          Lucky you! 🙂

  • Anna Jałowiecka

    Witam Przepis wydaje się być banalny! Z tego co przeczytałam cytrynówka nie powinna wyjść słodka. w przyszłym tygodniu wybieramy się do Chorwacji i chcemy zabrać kilka buteleczek cytrynówki głównie dla kobiet 🙂 napisałeś, że moc cytrynówki wychodzi ok 35% – 45%? Zależy mi, żeby trunek nie wyszedł zbyt mocny, na pewno nie 45%… yyy ile wody więcej dodać? 100 ml na 0,5 l wystarczy? żeby z kolei nie wyszła za słaba… Dobrze by było ok 35% – będzie się przegryzała 5-7 dni…

    • TomekCzajkowski

      Ania, daj 200 ml. Generalnie nie było czuć alkoholu za bardzo, w sensie nie paliła w ustach 🙂

  • Bartek

    Woda mineralna. Czyli użyłeś Tomku kupnej wody, powiedzmy niegazowanej Cisowianki ?

    • TomekCzajkowski

      Tak jest 🙂

  • dawid

    Witaj Tomek robilem cytrynowke z twojego przepisu i po wycisnieciu soku z cytryn wyszlo mi prawie 2 x07 z pol litra spirytusu nie bedzie to slabe? robilem tak jak w przepisie jest pozdrawiam Dawid

    • TomekCzajkowski

      Wiesz, zawsze możesz dolać spirytu. Dla mnie było ok 🙂

  • Lignator

    Zrobiłem. Składniki bardziej “na oko”, trochę mniej miodu dałem i powiem że super. Polecam serdecznie 😀 I faktycznie po dwóch dniach (1 maceracji i 1 w lodówce) jest idealna do spożycia 🙂

  • oski

    Nastawione. Czekam na efekty 🙂