Magiczny składnik

Magazyn

Jak przechowywać szparagi na cały rok – 4 sposoby

Zwykle miałem taki pomysł, by korzystając z pełni sezonu szparagowego, zostawić sobie je jakoś na później. Wszystkie jednak zjadałem. Tym razem nie dałem za wygraną i zakupiłem ogromne ilości szparagów w celu przechowania ich na później. Pamiętajcie, że cena szparagów obniża się do 5-6 zł za pęczek w środku sezonu i to wtedy najlepiej kupić ich większą ilość. Później znowu zaczyna wzrastać do kilkunastu zł i taka cena utrzymuje się przez cały rok, kiedy przypływają do nas szparagi z całego świata.

Jak przechowywać szparagi-2-2

Ciężko jest mi rozstać się z moim ulubionym warzywem na cały rok, dlatego kombinuję jak sobie ten sezon przedłużyć na cały rok. Poniżej opisuję moje 4 sposoby na przechowywanie szparagów w różnej formie, tak żeby nic się nie zmarnowało. Znajdziecie przepis na szparagi na imprezę, do grillowania i do zupy. Przepisy przetestowałem i zaświadczam, że to działa. Żeby wszystko wyszło na 100% warto zaopatrzyć się jednak w pakowarkę próżniową (koszt 200-500 zł) i pojemny zamrażalnik

  • Składniki
  • Sprzęt
  • szparagi białe i zielone
  • sól
  • ocet

Sposób 1: Szparagi marynowane w zalewie solno – octowej

Do tego celu najlepiej nadają się białe szparagi, ze względu na swoją bardziej zwartą strukturę. Trudniej je rozgotować w procesie pasteryzacji. Szparagi obierz i przytnij na centymetr mniej niż krawędź słoika. Odciętych końcówek nie wyrzucaj. Odstaw na bok. Szparagi włóż do wymytego słoika. W rondlu podgrzej wodę i dopraw ją solą morską i octem (ja dodałem jabłkowy). Ważne jednak, żeby zalewa nie miała bardzo wyraźnego smaku, żeby nie przytłumić smaku szparagów. Słoik z ciepłą wodą zakręć szczelnie i włóż do garnka z wodą lub do piekarnika. Podgrzej wodę lub piekarnik do 88 stopni i utrzymuj tą temperaturę przez 45 minut. Tak zabezpieczony słoik powinien być zdatny do spożycia przez wiele miesięcy.

Jak przechowywać szparagi-2

Sposób 2: Mrożenie szparagów w całości

To jest przyznam mój ulubiony sposób, choć trzeba zrobić to umiejętnie, żeby nie zepsuć szparagów. Nadają się do mrożenia najlepiej zielone szparagi. Polecam do tego celu użyć pakowarkę próżniową, dzięki której dookoła warzyw będzie mniej wilgotnego powietrza, które będzie powoli psuło szparagi. Przepis na takie szparagi jest prosty. Umyj je, odkrój końcówki. Możesz też obrać ostatnie kilka centymetrów obieraczką. Bardzo ważne to dokładne osuszenie szparagów. Zrób to za pomocą ręczników papierowych oraz dodatkowo daj im wyschnąć pół godziny. układaj je w worku najlepiej w jednej warstwie. Wic polega na tym, żeby szparagi zamrozić jak najszybciej, dlatego kilka godzin przed mrożeniem nastaw zamrażarkę na minimalną temperaturę (u mnie jest to -25 stopni Celcjusza). Po rozmrożeniu nawet wiele miesięcy później powinny być jędrne i gotowe wskoczyć na grilla 🙂

Jak przechowywać szparagi-6

Sposób 3: Mrożenie odciętych “zdrewniałych” końców

Wmawiają nam, że zdrewniałe końcówki szparagów do niczego się nie nadają i trzeba je wyrzucić. Nic bardziej mylnego. Jak takie końcówki kroję na plastry i wykorzystuję np. do pizzy czy ugotowane do sałatki. Jedyne czego możecie się obawiać to ogromnej ilości błonnika 🙂 Sposób na końcówki może być taki jak marynowanie całego słoika z plastrami lub zamrożenie w próżniowych torebkach. Nie wyrzucajcie końcówek!

Jak przechowywać szparagi-1-3

Sposób 4: Zrobienie przecieru ze szparagów na zupę

Ostatni sposób na szparagi jaki mi przychodzi do głowy to przetarcie zdrewniałych końców na mus, z którego potem można odtworzyć zupę. Wystarczy pokroić szparagi na mniejsze części i podgotować w małej ilości wody przez 20-30 minut, aż zaczną się rozpadać. Wodę możesz posolić, co dodatkowo zakonserwuje przecier. Następnie rozdrobnij za pomocą blendera i dokładnie przetrzyj przez sito, aż zostaną suche wióry. Przełóż do słoików i zapasteryzuj (patrz sposób 1).

Jak przechowywać szparagi-1-4

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Jak przechowywać szparagi na cały rok - 4 sposoby
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Komentarze