informacja
Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz zamknij informację

Kim jestem?

Nazywam się Tomek Czajkowski, jestem twórcą kulinarnym. Pochodzę z małego miasta Brzeg nad Odrą, wciśniętego  pomiędzy Opole i Wrocław. Mieszkałem w domu rodzinnym z dużym ogrodem, gdzie mieliśmy sad i uprawialiśmy warzywa na własne potrzeby. Pasję do gotowania odkryłem bardzo wcześnie. Pamiętam, że jako 6-7-latek serwowałem gościom rodziców tosty francuskie. To wszystko, co przez wiele lat potrafiłem ugotować. Zawsze dużo eksperymentowałem, ale bez większych sukcesów. Doświadczenia przeprowadzałem na siostrze – wegetariance. To jej dieta skłoniła mnie do ciągłego poszukiwania nowych składników.

Największy rozkwit mojego zainteresowania gotowaniem i poszerzaniem umiejętności kulinarnych przeżyłem będąc w Anglii na wakacjach w 2007 roku. Dostałem pracę w dwóch restauracjach w Windsor (zabytkowe miasteczko pod Londynem). Trafiłem na głęboką wodę, gdyż szef kuchni (jedyny kucharz na zmianie) odchodził za 3 dni i tyle miałem czasu, bym się wszystkiego nauczył. W panice wpisywałem wszystkie przepisy w notatnik. To był chyba najbardziej stresujący okres w moim życiu, ale też bardzo rozwijający. Od tamtej pory pokochałem dobre jedzenie.

Realizuję się w przesiadywaniu godzinami w kuchni, chociaż karierę rozpocząłem w innej branży. Skończyłem studia magisterskie na Uniwersytecie Wrocławskim w specjalizacji dziennikarskiej i public relations. Przeprowadziłem się do Warszawy, gdzie od 2010 roku pracowałem w agencjach mediowych, w których odpowiadałem za komunikację klientów w mediach społecznościowych. Jednak we wrześniu 2015 roku zrezygnowałem z etatu, żeby w 100% poświęcić się pracy nad blogiem i innymi kulinarnymi projektami, jakie miałem w planach.

Czym jest Magiczny Składnik?

To blog (choć już nie tylko) założony został z miłości do gotowania z niesamowitych składników. Staram się z jednej strony gotować, odsłaniając prawdziwą naturę głównych składników, a z drugiej strony poszukuję tego “magicznego składnika”, który sprawia, że wariują kubki smakowe.

Poza gotowaniem staram się też by jedzenie było atrakcyjnie podane. Skupiam się na potrawie. Nie jestem fanem wymuskanych aranżacji stołu, najważniejszy jest talerz i to co się na nim znajduje. Na co dzień fotografuję Panasonic Lumix S5, którym też nagrywam filmy. Lubię zdjęcia w dziennym świetle, ale nie boję się rozstawić lamp i pracować nad najlepszym ujęciem. Staram się pokazać na zdjęciach ten “magiczny składnik”, który sprawia, że chce się zjeść to danie od razu.

Od 2022 Magiczny Składnik to także marka i sklep online z moimi autorskimi eBookami oraz limitowanymi edycjami przypraw i posypek z serii MS Deli.

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab