Jakie piwo pić do sera - test sensoryczny

Już od jakiegoś czasu lansuję temat łączenia piwa z jedzeniem. Osobiście uważam, że każde piwo pasuje do jedzenia, ale żeby być uczciwym, staram się podchodzić do tematu metodycznie. Nie wiem, czy pamiętacie mój zeszłoroczny test piw pszenicznych? Tam tematem były kabanosy i wybieraliśmy najlepsze piwo z jednego (choć szerokiego) gatunku, które pasuje do jedzenia tych kiełbasek. Tym razem postanowiłem przetestować i dowiedzieć się jakie piwa pasują do jakich serów, ponieważ uważam, że piwo wyśmienicie pasuje do sera. Wino sprawdza się świetnie, ale o tym wszyscy wiedzą. Piwo jest jednak o niebo ciekawsze, ponieważ poszczególne gatunki bardzo się między sobą różnią co skutkuje ciekawszymi, bardziej wyrazistymi połączeniami. O temacie pisał już np. Michał Kopik, który ma solidne przygotowanie i doświadczenie sensoryczne.

Artykuł powstał dzięki współpracy z marką Castello.

Ja jednak postanowiłem zaprosić trójkę znajomych, którzy są umiarkowanymi koneserami sera i piwa, żeby ocenić połączenia serów z piwami. Ze względów formalnych i praktycznych (dla czytelników i mojego portfela) postanowiłem skupić się na typowych gatunkach serów i piw, które są świetnej jakości, ale jednak można je kupić w prawie każdym supermarkecie. Głównym kryterium było dostępność i typowość.

Castello - 08 - Deska serów z piwem-22

Jak i co przetestowaliśmy?

Do testów wybrałem sery Castello z białą i niebieską pleśnią. Z tą marką współpracuję już od prawie roku. Znam i cenię jakość tych produktów. Do tego wybrałem różne, popularne sery, gdzie kryterium była dostępność. I tak w teście znalazły się jeszcze: ser kozi z białą pleśnią, oscypek, pecorino romano, cheddar i red leicester. Stworzyłem "deskę" serów z szynką, salami, orzechami, suszonymi pomidorami i plastrami topinambura, który miał służyć do oczyszczania kubków smakowych pomiędzy kolejnymi serami i piwami. W tym celu przygotowałem również grzanki z oliwą oraz cykorię.

Castello - 08 - Deska serów z piwem-33

Jeśli chodzi o piwa, to starałem się wybrać typowe, dostępne i obecne długo na rynku piwa z wymienionych gatunków: IPA, koźlak, lager, grodziskie, miodowe, stout, pszeniczne i porter. Chodziło o to, żeby to były piwa raczej z browarów regionalnych niż craftowych, których jakość potwierdzona jest długą obecnością na rynku, a jednocześnie zbliżone charakterem do typowych danemu gatunkowi. Ze względu na wygodę testy zaczęliśmy kolejno otwierając poszczególne butelki piwa, a nie lejąc do szklanek od razu wszystkie. Starałem się przeplatać piwo lekkie piwem ciężkim, co miał dać odpocząć zmysłom. Każdy z nas miał przed sobą tabelkę i sześciostopniową skalę oceny. Od 1 - połączenie nie pasuje i jest niesmaczne do 6 - idealnie dopełnia smak sera.

Bardzo lubię takie zadania. Czysty hedonizm 🙂 No, ale trzeba było się skupić na pracy. Na początku byliśmy zaskoczeni różnicami w parach. Od razu okazało się, że niektóre sery nadają się do piwa lepiej niż inne, a są takie, które z piwem w ogóle nie współgrają. Wszystkie subiektywne oceny zapisywaliśmy i oto co z tego wyszło.

Castello - 08 - Deska serów z piwem-19

Lista serów w teście (subiektywnie od neutralnego do ostrego):

Lista piw w teście (subiektywnie od lekkiego do pełnego):

Test jakie piwo do serów2

 

 

Co wynika z tego testu?

Co ważne, oceny odzwierciedlają subiektywne odczucie połączeń smakowych pomiędzy poszczególnymi serami i piwami. Nie oznaczają jakości serów czy piwa. Nie to chcieliśmy tutaj osiągnąć. Ja popatrzycie na średnią piw, będziecie mogli stwierdzić, że Stout zbudował więcej dobrych połączeń od Koźlaka, co może sugerować, że warto pić kupić Stouta, jeśli jedzenie serów mamy w planach. Stout, Porter i Lager będą ogólnymi, bezpiecznymi rekomendacjami do serów.

Jeśli popatrzymy na wyniki w drugą stronę odkryjemy, że w teście świetnie wypadły sery konkretne i wyraźne. Świetnie sprawdzają się wyraziste sery z niebieską pleśnią: Castello Danish Blue (właściwie zwycięzca zestawienia) i Castello Blue oraz sery twarde, długo dojrzewające: Pecorino, Red Leicester czy Cheddar. Sery delikatniejsze nie były na tyle intensywne, żeby stworzyć ciekawe połączenie z piwem. Co ciekawe, oscypek, który intuicyjnie kojarzy się z piciem piwa poległ tutaj po całości. Dodam, że jadłem w życiu wiele oscypków i ten był całkiem smaczny jako taki.

Czarny kamień do serów, można również wykorzystać jako kamień do pizzy - Podstawki.pl

Castello - 08 - Deska serów z piwem-18

Dzięki temu testowi chcę zaproponować takie połączenia serów do piw:

Castello - 08 - Deska serów z piwem-30Castello - 08 - Deska serów z piwem-32Castello - 08 - Deska serów z piwem-25Castello - 08 - Deska serów z piwem-16 Castello - 08 - Deska serów z piwem-15 Castello - 08 - Deska serów z piwem-25 Castello - 08 - Deska serów z piwem-24 Castello - 08 - Deska serów z piwem-21 Castello - 08 - Deska serów z piwem-12 Castello - 08 - Deska serów z piwem-10 Castello - 08 - Deska serów z piwem-9 Castello - 08 - Deska serów z piwem-8 Castello - 08 - Deska serów z piwem-6 Castello - 08 - Deska serów z piwem-5 Castello - 08 - Deska serów z piwem-2