promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z najlepszymi przepisami w promocji
tylko 33 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…
16 czerwca, 2017

Wszystkie smaki grilla z Kamisem - relacja z warsztatów

To już drugie warsztaty Kamisa, w których mam przyjemność uczestniczyć (zobacz relację z trendów Kamisa). Tym razem wybór naturalnie padł na temat grilla. Marka przypraw plus grill, pomyślcie, sprawa oczywista! Już po poprzednich warsztatach wiedziałem, że nie będzie jednak tak prosto. Dzięki ambitnemu chefowi Kuchni Kamisa - Maciejowi Wawryniukowi - mogłem być pewien, że "polecimy na ostro". Już poprzednie warsztaty pokazały, że inspiracje czerpie praktycznie z całego świata, więc oczekiwałem grillowego freestyle'u na najwyższym poziomie.


Grill, pomyślicie, kiełbasa, karkówka, gotowa mieszanka przypraw i musztarda. Oczywiście to też ma swój sens i wiele osób nie wyobraża sobie grilla w inny sposób. Kamis wydaje się jednak lansować też krok w odmiennym kierunku. Kiedy pierwszy raz zobaczyłem menu na warsztaty, bardzo szeroko się uśmiechnąłem. Moje klimaty! Ale nie tylko. Chef Maciej zaproponował moje ulubione smaki koreańskiego i tajskiego grilla (grillowane krewetki z pesto z kolendry czy skrzydełka marynowane w koreańskiej paście gochujang). To jeszcze nie wszystko, bo poza nowymi smakami, znalazły się techniki grillowania, które dopiero zyskują popularność.

Co powiecie na pieczenie skrzydełek na specjalnym stojaku, dzięki czemu nigdy się nie przypalą (patrz zdjęcie w galerii)? Co powiecie na krewetki grillowane na gorącym, solnym kamieniu, dzięki czemu nie trzeba ich dodatkowo solić? Co powiecie na rybę delikatnie pieczoną na gorącej, zamoczonej w wodzie desce? Co powiecie na ciasto z grilla ze stekiem wołowym w środku, pieczonym na specjalnej kratce?

Tutaj jeszcze się trzymałem liny na tym pędzonym wiatrem inspiracji okręcie. Mój umysł wybuchł dopiero pod koniec, kiedy zaczęliśmy grillować owoce. Na ruszt wskoczyły "steki" z arbuza marynowane z rozmarynem. Na koniec spróbowałem pinacolady z grillowanych owoców. Opiekanie owoców wzmacnia ich smak i nadaje lekko wędzonego aromatu. Szaleństwo!

Poza masą inspiracji, miałem podwójną przyjemność z uczestnictwa. Kamis zaproponował mi, żebym na czas warsztatów przejął telefon z ich kanałem na Instagramie i prowadził relację z warsztatów. Bardzo ciekawe doświadczenie, pokazać obserwującym Kamisa warsztaty z mojej perspektywy. Kto widział, ten wie, bo wszystko znika po 24 godzinach 😉

 

Pomimo dodatkowego obowiązku udało mi się przygotować dwa przepisy. Były ty wieprzowe żeberka w piwnej marynacie. Żebra grillowały się 3 godziny, od czasu do czasu "malowane" marynatą za pomocą pędzla. Tutaj też wykorzystaliśmy trochę inną technikę niż zazwyczaj. Chef Wawryniuk przyniósł specjalny stojak do grillowania żeberek. Chodzi o to, żeby nie miały bezpośredniego kontaktu z ogniem, żeby mogły się długo piec z niższej temperaturze. Taki "stand" ułatwia też nakładanie glazury.

Jenak moim hitem były krewetki w marynacie z soku z pomarańczy, czosnku i imbiru z kolendrowym pesto. Uwielbiam owoce morza z grilla, a krewetki zawsze wychodzą wybitne. Wystarczy odpowiednio zamarynować i zrobić dobry sos. Wszystko pokazałem na krótkim filmie. Przepis jest prosty. Weźcie składniki jakie pokazałem i bawcie się doprawianiem. Pełen przepis znajdziecie na kamis.pl. Udanych eksperymentów 🙂


MOŻE CIE ZAINTERESOWAĆ

Szparagi - najważniejsze fakty, jak kupować i przechowywać

Szparagi to wieloletnia bylina z tej samej grupy liliopodbnych, co cebula, czosnek czy imbir. Została udomowiona ok. 5000 lat temu…
zobacz wpis

Czosnek niedźwiedzi - Co warto o nim wiedzieć?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina z rodziny amarylkowatych, która rośnie dziko w wilgotnych lasach lasach i na łąkach Europy…
zobacz wpis

Moje drogie robaczki

Moje drogie robaczki, właśnie wystartowałem z nową odsłoną bloga. Wśród ponad 300 przepisów nie znajdziecie niestety sposobów na przygotowanie owadów,…
zobacz wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab