promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z przetworami i przepisami w specjalnej cenie
tylko 29 zł zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Zupa miso, tylko lepsza! Dwa rodzaje
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Quiche bez ciasta z pieczoną dynią i ricottą

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Oszukuję przy robieniu quiche. Nie robię ciasta. Uważam, że jest zbędne. Clue tego dania jest nadzienie i to na nim powinniśmy się skupić. Jesienią, kiedy wybucha sezon dyniowy, mamy nieskończone możliwości wykorzystania tej uniwersalnej rośliny. Jak pewnie już wiecie, najlepszym sposobem obróbki dyni jest jej upieczenie. To, co dzieje się wtedy z dynią jest magiczne.
Mój quiche może być propozycją na śniadanie. Wystarczy podgrzać przygotowany wcześniej placek. Świetnie sprawdzi się też jako obiad do pracy. Tajemnicze promienie mikrofalówki o dziwo pozytywnie wpływają na to danie.
Dynia sama w sobie nie ma konkretnego smaku. Trzeba jej pomóc odpowiednio dobierając przyprawy i dodatki. Quiche poza jajkami, które zwiążą dynię, potrzebuje jakiegoś dodatku, np. w postaci nabiału. Zazwyczaj dodaję gracki jogurt, tym razem miałem jednak pod ręką włoski twaróg – ricottę. Ser ten utarty z pieczoną dynią i jajkami nadał potrawie zachwycającej wprost lekkości. Jako zdrowe wypełniacze dodałem jeszcze startą marchewkę oraz zieloną paprykę dla koloru. Całość podkreśliłem gałką muszkatołową (w proszku i świeżo startą).


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Upiecz dynię według tego przepisu. Ostudzony miąższ przełóż do miski. Przyrządem do ugniatania ziemniaków zrób z dyni pure. Do miski zetrzyj marchewkę i dodaj pokrojoną paprykę. Cebulę pokrój w piórka i także dodaj do reszty.
2. Do mniejszej miski wbij jajka, dodaj ricottę i mąkę. Ubij razem na gładką masę. Jeśli będzie za gęste, dodaj trochę mleka lub śmietany.
3. Przelej masę do warzyw i dodaj przyprawy. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
4. Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nadmiar usuń. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przelej masę na blachę i piecz min. 20 minut.
5. Można podawać na ciepło, na zimno lub odgrzewać. Można ozdobić świeżym szpinakiem lub rucolą. Smacznego!



Koniecznie spróbuj

4 comments on “Quiche bez ciasta z pieczoną dynią i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab