Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Quiche bez ciasta z pieczoną dynią i ricottą

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Oszukuję przy robieniu quiche. Nie robię ciasta. Uważam, że jest zbędne. Clue tego dania jest nadzienie i to na nim powinniśmy się skupić. Jesienią, kiedy wybucha sezon dyniowy, mamy nieskończone możliwości wykorzystania tej uniwersalnej rośliny. Jak pewnie już wiecie, najlepszym sposobem obróbki dyni jest jej upieczenie. To, co dzieje się wtedy z dynią jest magiczne.
Mój quiche może być propozycją na śniadanie. Wystarczy podgrzać przygotowany wcześniej placek. Świetnie sprawdzi się też jako obiad do pracy. Tajemnicze promienie mikrofalówki o dziwo pozytywnie wpływają na to danie.
Dynia sama w sobie nie ma konkretnego smaku. Trzeba jej pomóc odpowiednio dobierając przyprawy i dodatki. Quiche poza jajkami, które zwiążą dynię, potrzebuje jakiegoś dodatku, np. w postaci nabiału. Zazwyczaj dodaję gracki jogurt, tym razem miałem jednak pod ręką włoski twaróg – ricottę. Ser ten utarty z pieczoną dynią i jajkami nadał potrawie zachwycającej wprost lekkości. Jako zdrowe wypełniacze dodałem jeszcze startą marchewkę oraz zieloną paprykę dla koloru. Całość podkreśliłem gałką muszkatołową (w proszku i świeżo startą).


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Upiecz dynię według tego przepisu. Ostudzony miąższ przełóż do miski. Przyrządem do ugniatania ziemniaków zrób z dyni pure. Do miski zetrzyj marchewkę i dodaj pokrojoną paprykę. Cebulę pokrój w piórka i także dodaj do reszty.
2. Do mniejszej miski wbij jajka, dodaj ricottę i mąkę. Ubij razem na gładką masę. Jeśli będzie za gęste, dodaj trochę mleka lub śmietany.
3. Przelej masę do warzyw i dodaj przyprawy. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
4. Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nadmiar usuń. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przelej masę na blachę i piecz min. 20 minut.
5. Można podawać na ciepło, na zimno lub odgrzewać. Można ozdobić świeżym szpinakiem lub rucolą. Smacznego!



Koniecznie spróbuj

4 comments on “Quiche bez ciasta z pieczoną dynią i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab