promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Quiche bez ciasta z pieczoną dynią i ricottą

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Oszukuję przy robieniu quiche. Nie robię ciasta. Uważam, że jest zbędne. Clue tego dania jest nadzienie i to na nim powinniśmy się skupić. Jesienią, kiedy wybucha sezon dyniowy, mamy nieskończone możliwości wykorzystania tej uniwersalnej rośliny. Jak pewnie już wiecie, najlepszym sposobem obróbki dyni jest jej upieczenie. To, co dzieje się wtedy z dynią jest magiczne.
Mój quiche może być propozycją na śniadanie. Wystarczy podgrzać przygotowany wcześniej placek. Świetnie sprawdzi się też jako obiad do pracy. Tajemnicze promienie mikrofalówki o dziwo pozytywnie wpływają na to danie.
Dynia sama w sobie nie ma konkretnego smaku. Trzeba jej pomóc odpowiednio dobierając przyprawy i dodatki. Quiche poza jajkami, które zwiążą dynię, potrzebuje jakiegoś dodatku, np. w postaci nabiału. Zazwyczaj dodaję gracki jogurt, tym razem miałem jednak pod ręką włoski twaróg - ricottę. Ser ten utarty z pieczoną dynią i jajkami nadał potrawie zachwycającej wprost lekkości. Jako zdrowe wypełniacze dodałem jeszcze startą marchewkę oraz zieloną paprykę dla koloru. Całość podkreśliłem gałką muszkatołową (w proszku i świeżo startą).

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Upiecz dynię według tego przepisu. Ostudzony miąższ przełóż do miski. Przyrządem do ugniatania ziemniaków zrób z dyni pure. Do miski zetrzyj marchewkę i dodaj pokrojoną paprykę. Cebulę pokrój w piórka i także dodaj do reszty.
2. Do mniejszej miski wbij jajka, dodaj ricottę i mąkę. Ubij razem na gładką masę. Jeśli będzie za gęste, dodaj trochę mleka lub śmietany.
3. Przelej masę do warzyw i dodaj przyprawy. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
4. Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nadmiar usuń. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przelej masę na blachę i piecz min. 20 minut.
5. Można podawać na ciepło, na zimno lub odgrzewać. Można ozdobić świeżym szpinakiem lub rucolą. Smacznego!

4 comments on “Quiche bez ciasta z pieczoną dynią i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab