promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Pizza Mac & Cheese

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Możesz pomyśleć, pizza z makaronem? To tak jak jeść ziemniaki z ryżem! O nie! To połączenie dwóch innych potraw na jednym placku pizzy. Ty mówisz cheese, ja mówię cheat! Tak, to jest typowy cheat meal w moim ulubionym stylu comfort food. Co to oznacza? Codziennie staram się odżywiać zdrowo i często uprawiam sport, ale raz na jakiś czas dla komfortu psychicznego robię sobie przerwę i gotuję coś specjalnego, co cieszy oczy, umysł i podniebienie. Tak jest właśnie z pizzą z klasycznym amerykańskim Mac & Cheese. Myślę, że stać was na odrobinę szaleństwa raz na jakiś czas.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto na pizze z mojego klasycznego przepisu. Podziel je na dwie części i rozwałku na równe, okrągłe placki. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. W między czasie zblenduj 2 pomidory i podgrzej w rondlu doprawiając pod koniec solą i pieprzem. To będzie sos do pizzy.
  3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zaraz przed nakładaniem na pizzę.
  4. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra i dół). Najlepiej jeśli masz kamień do pieczenia pizzy, ale możne być też blaszka czy mata sylikonowa. Lepiej nie piec na papierze do pieczenia, bo możne się spalić w takiej temperaturze.
  5. Posmaruj każdy placek cienką warstwą sosu pomidorowego. Na to ułóż porwane kawałki mozzarelli, makaron i posyp to wszystko parmezanem i cheddarem. Możesz dodatkowo przyprawić solą i pieprzem.
  6. Upiecz przez ok. 7 minut do roztopienia sera i przyrumienienia ciasta. Wyciągnij, pokrój na 8 części i udekoruj bazylią i szynką. Smacznego 🙂

Pizza mac and cheese-3 Pizza mac and cheese-2Pizza mac and cheese-14Pizza mac and cheese-15

4 comments on “Pizza Mac & Cheese”

  1. Wszystko fajnie, tylko co to ma wspólnego z grillem? Grill to obróbka cieplna za pomocą promieniowania podczerwonego. To jest odpowiednik smażenia, a nie grillowania.

    1. Mądrze napisałeś, ale to zależy. Ja nigdy nie jestem taki kategoryczny, dlatego wymyślam takie rzeczy. Masz coś takiego jak grill elektryczny, a tam nie ma ognia w ogóle. Jak położysz na grillu folię aluminiową i skropisz oliwą, żeby zrobić rybę to w sumie też ją smażysz, ale na grillu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab