Pizza Mac & Cheese

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Możesz pomyśleć, pizza z makaronem? To tak jak jeść ziemniaki z ryżem! O nie! To połączenie dwóch innych potraw na jednym placku pizzy. Ty mówisz cheese, ja mówię cheat! Tak, to jest typowy cheat meal w moim ulubionym stylu comfort food. Co to oznacza? Codziennie staram się odżywiać zdrowo i często uprawiam sport, ale raz na jakiś czas dla komfortu psychicznego robię sobie przerwę i gotuję coś specjalnego, co cieszy oczy, umysł i podniebienie. Tak jest właśnie z pizzą z klasycznym amerykańskim Mac & Cheese. Myślę, że stać was na odrobinę szaleństwa raz na jakiś czas.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto na pizze z mojego klasycznego przepisu. Podziel je na dwie części i rozwałku na równe, okrągłe placki. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. W między czasie zblenduj 2 pomidory i podgrzej w rondlu doprawiając pod koniec solą i pieprzem. To będzie sos do pizzy.
  3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zaraz przed nakładaniem na pizzę.
  4. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra i dół). Najlepiej jeśli masz kamień do pieczenia pizzy, ale możne być też blaszka czy mata sylikonowa. Lepiej nie piec na papierze do pieczenia, bo możne się spalić w takiej temperaturze.
  5. Posmaruj każdy placek cienką warstwą sosu pomidorowego. Na to ułóż porwane kawałki mozzarelli, makaron i posyp to wszystko parmezanem i cheddarem. Możesz dodatkowo przyprawić solą i pieprzem.
  6. Upiecz przez ok. 7 minut do roztopienia sera i przyrumienienia ciasta. Wyciągnij, pokrój na 8 części i udekoruj bazylią i szynką. Smacznego 🙂

Pizza mac and cheese-3 Pizza mac and cheese-2Pizza mac and cheese-14Pizza mac and cheese-15



Koniecznie spróbuj

4 comments on “Pizza Mac & Cheese”

  1. Wszystko fajnie, tylko co to ma wspólnego z grillem? Grill to obróbka cieplna za pomocą promieniowania podczerwonego. To jest odpowiednik smażenia, a nie grillowania.

    1. Mądrze napisałeś, ale to zależy. Ja nigdy nie jestem taki kategoryczny, dlatego wymyślam takie rzeczy. Masz coś takiego jak grill elektryczny, a tam nie ma ognia w ogóle. Jak położysz na grillu folię aluminiową i skropisz oliwą, żeby zrobić rybę to w sumie też ją smażysz, ale na grillu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab