powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Pizza Mac & Cheese

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Możesz pomyśleć, pizza z makaronem? To tak jak jeść ziemniaki z ryżem! O nie! To połączenie dwóch innych potraw na jednym placku pizzy. Ty mówisz cheese, ja mówię cheat! Tak, to jest typowy cheat meal w moim ulubionym stylu comfort food. Co to oznacza? Codziennie staram się odżywiać zdrowo i często uprawiam sport, ale raz na jakiś czas dla komfortu psychicznego robię sobie przerwę i gotuję coś specjalnego, co cieszy oczy, umysł i podniebienie. Tak jest właśnie z pizzą z klasycznym amerykańskim Mac & Cheese. Myślę, że stać was na odrobinę szaleństwa raz na jakiś czas.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto na pizze z mojego klasycznego przepisu. Podziel je na dwie części i rozwałku na równe, okrągłe placki. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. W między czasie zblenduj 2 pomidory i podgrzej w rondlu doprawiając pod koniec solą i pieprzem. To będzie sos do pizzy.
  3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zaraz przed nakładaniem na pizzę.
  4. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra i dół). Najlepiej jeśli masz kamień do pieczenia pizzy, ale możne być też blaszka czy mata sylikonowa. Lepiej nie piec na papierze do pieczenia, bo możne się spalić w takiej temperaturze.
  5. Posmaruj każdy placek cienką warstwą sosu pomidorowego. Na to ułóż porwane kawałki mozzarelli, makaron i posyp to wszystko parmezanem i cheddarem. Możesz dodatkowo przyprawić solą i pieprzem.
  6. Upiecz przez ok. 7 minut do roztopienia sera i przyrumienienia ciasta. Wyciągnij, pokrój na 8 części i udekoruj bazylią i szynką. Smacznego 🙂

Pizza mac and cheese-3 Pizza mac and cheese-2Pizza mac and cheese-14Pizza mac and cheese-15

4 comments on “Pizza Mac & Cheese”

  1. Wszystko fajnie, tylko co to ma wspólnego z grillem? Grill to obróbka cieplna za pomocą promieniowania podczerwonego. To jest odpowiednik smażenia, a nie grillowania.

    1. Mądrze napisałeś, ale to zależy. Ja nigdy nie jestem taki kategoryczny, dlatego wymyślam takie rzeczy. Masz coś takiego jak grill elektryczny, a tam nie ma ognia w ogóle. Jak położysz na grillu folię aluminiową i skropisz oliwą, żeby zrobić rybę to w sumie też ją smażysz, ale na grillu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab