Magiczny składnik

Przepisy

Nalewka rabarbarowa – Przepisy na przetwory i potrawy z rabarbaru

Przepis na Nalewkę pochodzi z mojego eBooka “RABARBAR”, w którym znajdziecie ponad 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tą łodygą. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.

Można nalewkę rabarbarową robić tylko z rabarbarem lub delikatnie ją “przydobrzyć” kilkoma dodatkowymi składnikami. Warto porozglądać się na targu, na co w tym momencie jest sezon i dodać na przykład truskawki lub czerwone porzeczki, które dodatkowo wzmocnią kolor alkoholu. Jestem pewien, że rabarbarówka będzie waszym najlepszym przyjacielem podczas długich, zimowych wieczorów. Oczywiście jeśli tyle przetrwa.

  • Składniki
  • 1 kg rabarbaru
  • 300 g cukru
  • 200 ml spirytusu
  • 100 ml wódki
  • + dodatkowe składniki

Dorodny, czerwony rabarbar kroimy w plastry i zasypujemy cukrem. Codziennie, przez cały tydzień mieszamy. Jeśli zdecydowaliście się dodać inne owoce, je również dodajemy przed zasypaniem cukrem. Po tygodniu łączymy spirytus z wódką, wlewamy tę miksturę do słoika z rabarbarem i mieszamy. Zostawiamy w zamknięciu i spokoju na miesiąc.

Po tym czasie odcedzamy, filtrujemy i przelewamy do butelek. Nalewka będzie gotowa do spożycia po około miesiącu. Choć najlepsza będzie w okolicach zimy i wtedy polecam wyzerować cały nastaw.

Przepis na Nalewkę pochodzi z mojego eBooka “RABARBAR”, w którym znajdziecie ponad 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tą łodygą. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Nalewka rabarbarowa - Rabarbarówka
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Magiczne Składniki: ,

Komentarze