Nalewka rabarbarowa – Przepisy na przetwory i potrawy z rabarbaru
Przepis na Nalewkę pochodzi z mojego eBooka “RABARBAR”, w którym znajdziecie ponad 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tą łodygą. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.
Można nalewkę rabarbarową robić tylko z rabarbarem lub delikatnie ją “przydobrzyć” kilkoma dodatkowymi składnikami. Warto porozglądać się na targu, na co w tym momencie jest sezon i dodać na przykład truskawki lub czerwone porzeczki, które dodatkowo wzmocnią kolor alkoholu. Jestem pewien, że rabarbarówka będzie waszym najlepszym przyjacielem podczas długich, zimowych wieczorów. Oczywiście jeśli tyle przetrwa.
- Składniki
- 1 kg rabarbaru
- 300 g cukru
- 200 ml spirytusu
- 100 ml wódki
- + dodatkowe składniki
Dorodny, czerwony rabarbar kroimy w plastry i zasypujemy cukrem. Codziennie, przez cały tydzień mieszamy. Jeśli zdecydowaliście się dodać inne owoce, je również dodajemy przed zasypaniem cukrem. Po tygodniu łączymy spirytus z wódką, wlewamy tę miksturę do słoika z rabarbarem i mieszamy. Zostawiamy w zamknięciu i spokoju na miesiąc.
Po tym czasie odcedzamy, filtrujemy i przelewamy do butelek. Nalewka będzie gotowa do spożycia po około miesiącu. Choć najlepsza będzie w okolicach zimy i wtedy polecam wyzerować cały nastaw.
Przepis na Nalewkę pochodzi z mojego eBooka “RABARBAR”, w którym znajdziecie ponad 20 różnych sposobów na przetwory i dania z tą łodygą. Zachęcam serdecznie do zapoznania się i zakupu. Zysk ze sprzedaży przeznaczam na rozwój mojego bloga i wydawanie kolejnych serii przepisów.






Komentarze