Magiczny składnik

Przepisy

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Przepis pochodzi z eBooka “Czosnek niedźwiedzi”, w którym znajdziecie 10 pomysłów na przetwory z tym składnikiem i 7 innych przepisów na dania z czosnkiem niedźwiedzim. To danie, które w Italii nazywa się raviolo con uovo, czyli pieróg z żółtkiem. Postanowiłem, jak to ja, trochę przepis spolszczyć i napchać do środka pieroga naszego własnego czosnku niedźwiedziego.

Zaczynając od ciasta, dodaję po połowie włoską semolinę z twardej pszenicy i polską mąkę pszenną z miękkiego ziarna. Chciałem uzyskać efekt pomiędzy makaronem, a ciastem pierogowym. Nie dodałem jajka, żeby ciasto było delikatniejsze.

Farsz to połączenie puszystej i delikatnej ricotty ze słoną i wyraźnie owczą bryndzą. Bryndzę można już kupić bez problemu w niemal każdym markecie cały rok. Do tego dodaję pastę z czosnku niedźwiedziego, która jest niejako efektem ubocznym produkcji oleju z czosnku niedźwiedziego, ale można też dodać pesto z czosnku niedźwiedziego, które można też kupić gotowe. Taki odsączony materiał ma mnóstwo smaku. To chyba najbardziej pracochłonny przepis w tej publikacji, więc jeśli się z nim uporacie, reszta będzie dziecinną zabawą.

Trudność techniczna leży w odpowiednim przygotowaniu ciasta. Ma być cienkie i elastyczne. Niezbędna jest tu maszynka do makaronu: chociaż będę  podziwiał śmiałków toczących ciasto wałkiem, nie polecam tego rozwiązania. Kolejne progi to delikatne ułożenie żółtka na farszu i zlepienie ciasta, żeby nic się nie rozlało. Iście jubilerska robota, więc możecie szczerze oczekiwać braw kiedy podacie takie PIROGI.

  • Składniki

Ciasto na 8 pirogów:

  • 100 g mąki pszennej 500
  • 100 g drobnej semoliny
  • 100 g letniej wody
  • szczypta soli

Farsz na 8 pirogów:

  • 200 g sera ricotta
  • 100 g bryndzy
  • 100 g pasty z czosnku niedźwiedziego / pesto
  • 50 g startych orzechów włoskich
  • opcjonalnie 10 świeżych posiekanych liści czosnku niedźwiedziego
  • 8 żółtek wielkości M
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ciasto:

W misce mieszamy obie mąki z solą i dolewamy wody. Woda może mieć temperaturę pokojową. Mieszamy wszystko razem. Ja mieszam zawsze solidnym widelcem.

Kiedy woda się wchłonie, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie, ale tylko do momentu wchłonięcia wszystkich suchych składników. Ugniatamy jeszcze chwilę i robimy kulę.

Przekładamy do plastikowego pojemnika, żeby nie wykorzystywać folii i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. W tym czasie nastąpi autoliza, czyli proces tworzenia glutenu.

Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i za pomocą maszynki do makaronu wałkujemy kilkanaście razy składając ciasto. Kiedy ciasto będzie już gładkie, przekładamy jeszcze na minimalnie 10 minut do pudełka, żeby odpoczęło i nie wyschło. To samo robimy z drugim kawałkiem.

Kiedy ciasto będzie odpoczywało, robimy farsz do pirogów.

Farsz:

Mieszamy sery z pastą z czosnku niedźwiedziego. Jeśli takiej nie posiadacie może być drobno posiekany czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy i mieszamy wszystko, ale nie za dokładnie.

Sklejanie i podanie:

Kiedy mamy gotowy farsz i jajka w zasięgu ręki, wałkujemy ciasto na ostateczną grubość 6 na maszynce. Najlepiej jeśli szerokość płata ciasta będzie wynosiła 12-13 cm. Ciasto kroimy na kwadraty, układamy na stolnicy i przykrywamy folią, żeby nie obeschło.

Układamy spodnie płaty na stolnicy, na ich środku kilka łyżeczek farszu, na górze farszu formujemy zagłębienie, w którym umieszczamy żółtko.

Jeśli lubisz brawurę, możesz zrobić z farszu cienką warstwę i ułożyć na żółtku, ale moje testy dowiodły, że nie trzeba tego robić, bo po ugotowaniu z piroga i tak wycieka żółtko, a umówmy się, to jest właśnie klucz tego dania. No i jeszcze czosnek niedźwiedzi.

Wracając do przepisu: bierzemy górny płat ciasta, który przyklejamy rogami i krawędziami do dolnego płatu. Następnie dociskamy brzegi tak, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Ciasto można zostawić sklejone w taki sposób albo pobawić się i zrobić ozdobne brzegi jak ja.

Gotujemy partiami w osolonej wodzie, po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty. Na talerzu podlewamy obficie olejem z czosnku i posypujemy szczypiorkiem.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze

Close