Chłodnik z ogórków małosolnych i szczawiu
Skąd pomysł na ten przepis? Chciałem po prostu pokazać inną formę wykorzystania ogórków małosolnych. Może mało intuicyjną, ale przetestowaną i kilkukrotnie sprawdzoną.
Ogórki zmiksowane ze szczawiem i przyprawami w formie chłodnika idealnie sprawdzają się w gorące, letnie dni. Dla podkręcenia smaku dodajcie jakiegoś fajnego oleju tłoczonego na zimno. Ten chłodnik to kwintesencja letniego sezonu!
- Składniki
- Sprzęt
Składniki na 4 talerze:
- 400 g ogórków małosolnych z tego przepisu
- 100 ml soku ogórków kiszonych
- pęczek szczawiu (ok. 150 gramów)
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cukru
- łyżeczka octu jabłkowego
- pół łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki pieprzu
- 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy
Dodatki:
- domowy labneh, jogurt grecki lub kwaśna śmietana, zioła, olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wykonanie:
Sprawa jest niezwykle prosta. Do misy / kubka blendera przełóż pokrojone z grubsza ogórki, sok z ogórków i wypłukany dokładnie szczaw, zblenduj na gładki mus. Możesz użyć ręcznego blendera, blendera kielichowego lub thermomixa. Następnie dodaj resztę składników i przyprawy. Sól dodaj na końcu, żeby nie okazało się, że chłodnik jest za słony. Ogórki i woda z ogórków kiszonych już są słone.
Podawaj z domowym labnehem (posolony i odsączony przez 24-48 godzin jogurt grecki), jogurtem greckim lub śmietaną.






Komentarze