Chłodnik z ogórków małosolnych i szczawiu
To jest bardzo prosty przepis. Chciałem niniejszym pokazać inną formę wykorzystania ogórków małosolnych, może mało intuicyjną, ale przetestowaną i sprawdzoną. Ogórki zmiksowane ze szczawiem i przyprawami w formie chłodnika na gorące, letnie dni. Koniecznie spróbujcie tego prostego, acz super smacznego chłodnia. Dodajcie jakiegoś fajnego oleju tłoczonego na zimno, żeby dodać więcej wrażeń. Dla mnie jest jedna z kwintesencji letniego sezonu.
- Składniki
- Sprzęt
Składniki na 4 talerze:
- 400 g ogórków małosolnych z tego przepisu
- 100 ml soku ogórków kiszonych
- pęczek szczawiu (ok. 150 gramów)
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cukru
- łyżeczka octu jabłkowego
- pół łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki pieprzu
- 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy
Dodatki:
- domowy labneh, jogurt grecki lub kwaśna śmietana, zioła, olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wykonanie:
Sprawa jest niezwykle prosta. Przełóż pokrojone z grubsza ogórki, sok z ogórków i wypłukany dokładnie szczaw i zblenduj na gładki mus. Możesz użyć ręcznego blendera, blendera kielichowego lub thermomixa. Następnie dodaj resztę składników i przyprawy. Sól dodaj na końcu, żeby nie okazało się, że chłodnik jest za słony. Ogórki i woda z ogórków kiszonych już jest słona.
Podawaj z domowym labnehem (posolony i odsączony przez 24-48 godzin jogurt grecki), jogurtem greckim lub śmietaną.






Komentarze