Młode ziemniaki z cebulką na maśle i ziołami
Nie wiem czy to nie będzie najprostszy przepis na tym bogu ever! 🙂 Jeśli chcesz wiedzieć w jakiej formie lubięziemniaki najbardziej, to właśnie w takiej. Kremowe małe ziemniaczki z podsmażają cebulką na maśle i mnóstwo ziół. Nie może zabraknąć koperku, pietruszki i szczypiorku. Z czym podawać takie młode ziemniaki? Najlepiej z jajkiem sadzonym (ja miałem po znajomości jajka bażanta) oraz z kefirem!
Wolisz ziemniaki pieczone? Sprawdź mój przepis.
- Składniki
- 2 kg dobrej jakości młodych ziemniaków (najlepsze będą kremowe)
- 1 cebula
- 50 g masła
- pół pęczka koperku, pietruszki i szczypiorku
- kilka jajek
- kefir
- sól i pieprz
Wykonanie:
Przygotowanie jest bajecznie proste. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, ale nie dłużej, żeby się za bardzo nie rozpadały. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulkę na złoto. Cebulę można lekko dosolić. Kiedy ziemniaki się ugotują, odsączamy wodę i przenosimy podsmażoną cebulkę do garnka. Dodajemy też pokrojone drobno zioła. Doprawiamy pieprzem, zakrywam pokrywkę i potrząsamy kilkukrotnie, żeby wszystko się połączyło. Trzymamy tak wszystko pod przykryciem kilka minut, żeby aromaty się połączyły. W tym czasie smażymy jajka sadzone na maśle, podajemy razem z kefirem i gotowe 🙂






Komentarze