Zupa Drwala czyli fasolowa z grzybami na wędzonym boczku
Zupę tę nazywam zupą drwala albo kwintesencją jesieni albo idealnym comfort foodem albo grzybową z wkładką albo fasolową z grzybkiem. Jak to się ładnie mówi – You Name It! Tak czy inaczej już sam proces sprawia, że się uśmiecham do garnka, z do którego ze sporą regularnością trafiają kolejne aromatyczne składniki. Wszystko ma swoje miejsce i swoje logiczne wytłumaczenie w tej zupie. Dlaczego są w niej ziemniaki? Bo cudownie łączą się z wędzonką i rozgotowując się zagęszczają na aksamitno zupę. Po co jest fasola? Po to żeby po zjedzeniu iść z siekierą do lasu i narąbać drzewa na opał, albo przynajmniej, żeby mieć energię w ogóle wyjść z domu w zimny, jesienno-zimowy dzień. Zapraszam do warzenia tego cudownego eliksiru!
- Składniki
- Sprzęt
- 2 litry bulionu lub 2 litry wody
- 50 g suszonych grzybów leśnych + 500ml wrzącej wody
- 500 gramów świeżych grzybów leśnych lub mrożonych (substytut w postaci boczniaków lub brązowych pieczarek)
- 500 gramów drobnej fasoli Jaś
- 500 g ziemniaków uniwersalnych
- 300 g wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe + 6 ziaren ziela angielskiego
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- sól do smaku
Wykonanie:
- Dzień przed gotowaniem zupy namocz fasolę w sporej ilości wody. Suszone grzyby zalej wrzątkiem w rondlu i przykryj pokrywką.
- Następnego dnia w dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło i dodaj boczek pokrojony w kostkę. Podsmaż do zarumienienia następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż cebulę 5 minut po czym dodaj posiekane suszone grzyby, odsączone z zalewy (zalewę zachować). smaż kolejne 5 minut, po czym dodaj pokrojone w mniejsze części świeże grzyby. Smaż 5 minut po czym dodaj pokrojoną w 5-7 mm kostkę marchewkę, dolej zalewy z grzybów i bulionu (lub wody). Dodaj też fasolę i ziemniaki i zagotuj. Gotuj pół godziny po czym dopraw listkiem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, papryką i majerankiem. Gotuj jeszcze 15 minut mieszając od czasu do czasu lub do ugotowania się na miękko fasoli. Na koniec dodaj kremówki i dopraw solą do smaku






Komentarze